Ηράκλειο: Όλα έτοιμα για το Pride το τριήμερο 8-10 Ιουλίου

05/07/2022
από
Pride στην Κρήτη
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο πάρκο Μπαντουβά, στην τάφρο των ενετικών τειχών, πίσω από το Κομμένο Μπεντένι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή του Αυτοοργανωμένου Pride Ηρακλείου-Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, το οποίο θα λάβει χώρα το τριήμερο 8, 9 και 10 Ιουλίου. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο πάρκο Μπαντουβά, στην τάφρο των ενετικών τειχών, πίσω από το Κομμένο Μπεντένι.

Το φετινό Pride περιλαμβάνει μια πλειάδα εκδηλώσεων και δρώμενων, όπως workshop για εκδοτικά εγχειρήματα, προβολή ταινίας και φυσικά πορεία ορατότητας και διεκδικήσεων, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή. Την πρώτη ημέρα του Αυτοοργανωμένου Pride Ηρακλείου, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο στέκι του αυτοοργανωμένου αθλητικού σωματείου Ηρακλείου “Τηγανίτης”.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα εξής:

Παρασκευή 8 Ιουλίου:

Στις 2 μ.μ.: “Zine workshop: Συζήτηση, δημιουργία, και κατασκευή”, από το αυτοοργανωμένο queer αθηναϊκό εκδοτικό εγχείρημα “Μπαταρία”.

Στις 7 μ.μ.: Πολύχρωμα κοκτέιλ και κους-κους.

Στις 9 μ.μ.: Προβολή “Sexual Distancing” (2021) – 17 λεπτά – και ομιλία/συζήτηση με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ασπρολούπο με τίτλο “Queer cinema/όταν το σινεμά αμφισβητεί την ετεροκανονικότητα”.

Σάββατο 9 Ιουλίου

Στις 12 μ.: Προσυγκέντρωση για πορεία ορατότητας και διεκδικήσεων στην πλατεία Ελευθερίας. «Στο φεστιβάλ μας επιδιώκουμε την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν/πλήττουν την κουίρ κοινότητα, με έμφαση στο βίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που ζουν στην επαρχία. Φιλοδοξούμε στη δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού χώρου (safe space), όπου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε βιώματα, απόψεις, γνώσεις και ιδέες, αλλά και να γιορτάσουμε ανοιχτά και ελεύθερα την ύπαρξή μας σε μια κοινωνία που καθημερινά προσπαθεί να μας τοποθετήσει στο περιθώριο και στην αφάνεια. Με γνώμονα τον πολιτικό διάλογο, επιλέγουμε τη συνεύρεση με κάθε άτομο που παλεύει με τον δικό του τρόπο ενάντια στις έμφυλες και άλλες καταπιέσεις που βιώνει, με στόχο ένα ελεύθερο, συμπεριληπτικό και διαθετικό φεστιβάλ», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές.

Το 1ο Pride στην Κρήτη

Το πρώτο LGBTQI+Pride Κρήτης έλαβε χώρα στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2015. Το Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, όπως ήταν η πλήρης ονομασία του, διεξήχθη στο πάρκο Γεωργιάδη στις 26 και 27 Ιουνίου του 2015.

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή και την απήχηση του 1ου Pride Κρήτης, ακολούθησε την επόμενη χρονιά το δεύτερο LGBTQI+PrideΚρήτης στο Ρέθυμνο. Το εν λόγω φεστιβάλ έλαβε χώρα στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου στις 9 και 10 Ιουλίου του 2016. Το 2017, το 3ο LGBTQI+Pride Κρήτης φιλοξενήθηκε ξανά στο Ηράκλειο (πάρκο Γεωργιάδη).

Το φεστιβάλ διεξήχθη στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου του 2017. Σημειώνεται ότι τη δεύτερη ημέρα του εν λόγω φεστιβάλ έλαβε χώρα και πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου.

Her Pride 2018

Τη σκυτάλη πήρε το 2018 το Her Pride – Αυτοοργανωμένο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου. Το Her Pride διεξήχθη στο πάρκο Γεωργιάδη στις 6 και 7 Ιουλίου του 2018. Εκτός από τα πάρτι, τις συναυλίες και τα drag show, το πρόγραμμα του εν λόγω Pride περιείχε ουκ ολίγα ενδιαφέροντα δρώμενα, τα οποία προσέλκυσαν εκατοντάδες κόσμου εκείνο το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων συμμετοχικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, συζητήσεις για την “Εργασία στο σεξ στην Ελλάδα”, “Υπερήφανοι Γονείς: ομάδα υποστήριξης κι ενδυνάμωσης γονέων με ΛΟΑΤ+ παιδιά”, συλλογική κουζίνα, αλλά και πορεία στην πόλη του Ηρακλείου.

Αγγελίνος Νικόλας για neakriti.gr




Δες και αυτό!