Το Ιράν εκτέλεσε για ακόμη μία φορά ένα γκέι άνδρα

0
264
Ένας γκέι άνδρας εκτελέστηκε στο Ιράν με την κατηγορία «σοδομίας», σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο τελευταίο παράδειγμα βαρβαρότητας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στο έθνος της Μέσης Ανατολής.

Το Human Rights Activists News Agency (HRANA) ανέφερε ότι 10 κρατούμενοι φέρεται να εκτελέστηκαν στη φυλακή Rajai Shahr, στη βόρεια πόλη Karaj, στις 29 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Iman Safari-rad, τον οποίο το πρακτορείο ειδήσεων και οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι η HRANA επαλήθευσε την ταυτότητα του Safari-rad. Ενώ ο Kazem Moussavi, ένας ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν εξόριστος στη Γερμανία, ισχυρίστηκε στο Twitter ότι ο Safari-rad σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Alborz για «σοδομία».

Σκοτώθηκε μαζί με τον Mehdi Khalgoldi, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για «βιασμό» – μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσχημα από αξιωματούχους για να εκτελέσουν ελεύθερα queer άτομα, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τους θανάτους.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Ιράν αντιμετωπίζουν υπερβολική βία επειδή απλώς υπάρχουν. Η γκέι σεξουαλική δραστηριότητα απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, με μέγιστη ποινή αυτή του θανάτου.

Ο Peter Tatchell, Βρετανός ακτιβιστής δήλωσε στην The Jerusalem Post: «Και πάλι ένας άλλος άνδρας εκτελέστηκε με την κατηγορία της σοδομίας, την οποία μπορεί να έχει διαπράξει ή όχι, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος σχεδόν σίγουρα δεν έλαβε δίκαιη δίκη υπό το διαβόητο προκατειλημμένο ιρανικό δικαστικό σύστημα. Στους κατηγορούμενους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δικηγόρους και μάρτυρες υπεράσπισης».

Ο Tatchell περιέγραψε πώς το δικαστικό σύστημα του Ιράν επιβάλλει στους ομοφυλόφιλους βιαστικές ακροάσεις, συχνά έχοντας δικηγόρο μόνο λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της δίκης. Συχνά, το δικαστήριο δεν χρειάζεται καν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία για την έκδοση μιας ποινής.

«Ο κόσμος πρέπει να κρίνει τις σχέσεις με το Ιράν βάσει της τήρησης της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της χρήσης της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, των γυναικών, και των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων», πρόσθεσε ο Tatchell.

Η εκτέλεση του Safari-rad είναι απλώς η τελευταία σε μια τρομακτική κληρονομιά βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ Ιρανών.

Για δεκαετίες, όσοι καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες αποκεφαλίστηκαν, λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου, πετάχτηκαν από γκρεμούς και ακρωτηριάστηκαν. Ένας 17χρονος – κατηγορούμενος για «βιασμό» – απαγχονίστηκε επειδή έκανε σεξ με ένα έφηβο αγόρι το 2016.

Ο Ποινικός Κώδικας του 2013, που έχει τις ρίζες του στο νόμο της Σαρία, τιμωρεί επίσης τους queer άνδρες που τοποθετούν το μόριο τους ανάμεσα στους μηρούς ή τους γλουτούς ενός άλλου άνδρα με 100 μαστιγώματα. Εάν το ενεργητικό μέρος είναι μη μουσουλμάνος και το παθητικό μουσουλμάνος, επιβάλλεται η θανατική ποινή.

Ένας άντρας που απλώς φιλάει έναν άλλον άντρα τιμωρείται από 31 έως 74 μαστιγώματα.