«Η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα»

0
225
φωτογραφία από τη σελίδα "Ανοιχτή Συνέλευση για το 1ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα" στο facebook
Το κάλεσμα του 1ου Αυτοοργανωμένου Pride συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα, με 1000 άτομα, ίσως και παραπάνω.

από Ανοιχτή Συνέλευση για το 1ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα

Η queer φωνή μας συντάραξε του κεντρικούς δρόμους της πόλης και συγκέντρωσε ντόπια άτομα της κοινότητας, φοιτητά, παιδιά και εφήβους που ήρθαν με τους γονείς τους, γονείς που ήρθαν με τα παιδιά τους. Οι αντιδράσεις των κατοίκων κυμάνθηκαν από επιδοκιμασία μέχρι αμηχανία, αλλά γενικά η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και με πολύ διακριτική παρουσία μπάτσων, κυρίως ασφαλιτών. Η περιφρούρηση της πορείας και το ένα με το άλλο δημιουργήσαμε τον ασφαλή χώρο για να κατακτήσουμε για αρκετή ώρα τους δρόμους της πόλης, καθώς η πορεία προχωρούσε πολύ αργά.

Την προηγούμενη μέρα η εκδήλωση που διοργάνωσε στο Άλσος η «Ανοιχτή συνέλευση για το 1ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα» με τίτλο «Pride: Προς της queer απελευθέρωση» αναφέρθηκε στην ιστορία queer αγώνων στις ΗΠΑ και κυρίως στην Ελλάδα, έκανε κριτική στα θεσμικά Pride, ανέδειξε την αναγκαιότητα των αυτοοργανωμένων μακριά από κράτος, θεσμούς και εταιρείες, αλλά και τη επικαιρότητα ζητημάτων που έχει βάλει η κοινότητα από την εξέγερση του Stonewall (1969) μέχρι σήμερα. Την εισήγηση ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση από άτομα διαφόρων ηλικιών που αισθάνθηκαν την ασφάλεια να ανοιχτούν, να σχολιάσουν και να χαιρετήσουν την πρωτοβουλία. Ένα μπουλούκι από καμιά 20αριά παιδιά και εφήβους (12-16 χρονών) βρίσκονταν στην πάνω πλευρά του χώρου, αρκετά με διάθεση να πετάξουν αυγά και νερόπομπες, αντιμετωπίστηκε από την περιφρούρηση και αλληλέγγυο κόσμο λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικά, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει ουσιαστικό πρόβλημα στη ροή της εκδήλωσης.

Το βράδυ μετά την πορεία του Pride παρτάραμε στο Θεατράκι της Σκάλας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πριν αρχίσει το πάρτι δημιουργήθηκε μια τεράστια λίστα από άτομα που αισθανόμενα ασφαλή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για diy drag show. Η περιφρούρηση είχε διακριτή παρουσία (φορούσε αυτοσχέδια φτερά) και ήταν έτοιμη να παρέμβει και ν’ απομακρύνει άτομα σε περίπτωση που χρειαζόταν, πράγμα που συνέβη ελάχιστες φορές χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Το workshop που οργανώθηκε στην κατάληψη Αντιβίωση λίγες μέρες πριν, για την από κοινού κατασκευή των συλλογικών και ατομικών υλικών για το Pride συγκέντρωσε αρκετό κόσμο που με κέφι έραψε τις μαυροφούξιες σημαίες της περιφρούρησης στις δύο ραπτομηχανές που στήθηκαν, έφτιαξε πλακάτ και πικέτες, προπαγανδιστικά πανό, καθώς και το κεντρικό πανό της πορείας που έγραφε το σύνθημα «Γκέι, τρανς, λεσβίες, ιέρειες του αίσχους, είμαστε υπερήφανα η ντροπή του έθνους».

Το 1ο Αυτοοργανωμένη Pride στα Γιάννενα οργανώθηκε από μια ανοιχτή συνέλευση περίπου 20 ατόμων. Στην απολογιστική μας συνέλευση αναγνωρίσαμε την επιτυχία της διοργάνωσης που έφερε σε πέρας ένα δύσκολο έργο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αναδείχτηκαν επίσης προβλήματα που υπήρξαν ή η μη τήρηση των συμφωνημένων σε μια υποδειγματική διαδικασία όπου το καθένα μας αισθάνθηκε ασφαλές να κάνει κριτική στα συντρόφια του και να παραδεχτεί το ίδιο λάθη και αβλεψίες.

Τα έσοδα από το 1ο Αυτοοργανωμένο Pride θα μοιραστούν σε άτομα που επιθυμούν να προβούν σε διαδικασίες επιβεβαιωσης φύλου.

Η συνέλευση συμφώνησε να κρατηθεί το μοντέλο της ανοιχτής συνέλευσης για τη διοργάνωση του 2ου Αυτοοργανωμένου Pride που θα καλεστεί από τη σελίδα μας στο fb στις αρχές Φλεβάρη 2023.