Ο επαγγελματίας κολυμβητής Daniel Jervis έκανε coming out ως γκέι, ελπίζοντας να αποτελέσει πρότυπο για τα νέα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

Έχοντας μόλις αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη, ο βρετανός ολυμπιονίκης μίλησε για τον αγώνα του σχετικά με τη σεξουαλικότητά και τον εαυτό του.

«Χρειάστηκαν 24 χρόνια για να γίνω αυτός που είμαι, αλλά τώρα είμαι χαρούμενος», είπε ο Jervis στο The LGBT Sport Podcast του BBC, σε ένα επεισόδιο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη (29 Ιουνίου).

«Κοιτάζομαι στον καθρέφτη και μου αρέσει αυτό που είμαι».

Ο Jervis είπε στον οικοδεσπότη Jack Murley ότι η σεξουαλικότητά του ήταν πάντα «κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μου, που με ενοχλούσε».

«Νόμιζα ότι ήμουν αμφιφυλόφιλος και είχα γυναίκες συντρόφους που αγαπούσα – αλλά πριν από περίπου τρία χρόνια ήξερα ότι έπρεπε να το αντιμετωπίσω», είπε.

«Της ανακοίνωσα: “Νομίζω ότι είμαι γκέι”», είπε ο 26χρονος κολυμβητής αναφερόμενος στη στιγμή που το παραδέχτηκε σε μια κοπέλα με την οποία είχε σχέση.

«Ήταν αρκετά σοκαρισμένη αλλά πήγε καλά και ήταν ακριβώς η αντίδραση που ήθελα. Είχα πάντα καλές αντιδράσεις. Και ο τρόπος που το περιέγραψα ήταν ότι δεν πρόκειται να αλλάξω ως άνθρωπος».

Έχοντας αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Daniel Jervis ξέρει πώς είναι να αγωνίζεσαι υπό πίεση – αλλά αυτό ήταν ένα νέο είδος πίεσης που δεν είχε νιώσει ποτέ πριν. Αν και αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι ο αληθινός, αυθεντικός εαυτός του.

Ο Ολυμπιονίκης αρχικά δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί τα συναισθήματά του, αλλά, στα 24 του, ένιωσε ότι έπρεπε να το πει στους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Τελικά, βρήκε το θάρρος να το πει στον καλύτερο φίλο του κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς.

«Είμαι ακόμα ο Dan που πάντα ήξερες. Απλώς ξέρεις και  κάτι άλλο για μένα τώρα», του είπε.

Πήρε την απόφαση να μιλήσει δημόσια από τον Jake Daniels, τον παίκτη της Blackpool FC που έκανα coming out ως ομοφυλόφιλος σε ηλικία 17 ετών, καθώς και από τον κολυμβητή Michael Gunning,, ο οποίος είπε ότι ήταν «φανταστική βοήθεια».

«Όταν ήμουν νεότερος στην κολύμβηση, δεν γνώριζα κανέναν out κολυμβητή, οπότε δεν είχα κανέναν που να γνώριζα ότι ήταν σαν εμένα. Θέλω να είμαι αυτό το άτομο για κάποιον».