Είναι η αστυνομία ένας ασφαλής χώρος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

14/06/2022
Πολλές είναι οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με αφορμή την αρνητική απάντηση του Athens Pride στο αίτημα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ΛΟΑΤ Αστυνομικών (με περίπτερο, χαιρετισμό και μπλοκ στην παρέλαση).

Στην απάντησή του, μάλιστα, το φεστιβάλ Υπερηφάνειας αναφέρει πως η αστυνομία συχνά πράττει “βάσει ομοφοβικών, σεξιστικών, ρατσιστικών, μισαναπηρικών και τρανσφοβικών πεποιθήσεων”, τονίζοντας και την υποχρεώσή του να προστατέψει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα “από κάθε έκθεση σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν κακοποιητικές ή μπορεί να πυροδοτήσουν αντίστοιχα συναισθήματα”.

Από την άλλη, ο Μιχάλης Λώλης, εκπρόσωπος της Ελληνικής ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών της Police Action – Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος των ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών Ευρώπης, σχολιάζοντας χθες την απάντηση του Athens Pride στο Πρωινό του ANT1, ανέφερε πως “η αστυνομία είναι ένα καταφύγιο για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δέχονται βία, μπορούν να πάνε να καταγγείλουν”. 

Η δήλωση του κ. Λώλη

«Αυτό που διεκδικούμε με το συνέδριο είναι να χτιστεί μία γέφυρα μεταξύ αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πρέπει τόσο η αστυνομία να κάνει κινήσεις και βήματα προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Απόψεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ότι δολοφονούμε, σκοτώνουμε, κακοποιούμε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σαφώς υπάρχουν περιστατικά που το καταδεικνύουν μεμονωμένα αλλά δεν είναι το σύνηθες. Η αστυνομία είναι ένα καταφύγιο για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δέχονται βία, μπορούν να πάνε να καταγγείλουν. Από την άλλη η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πρέπει να δώσει σε εμάς τους αστυνομικούς που παλεύουμε για να αλλάξει η αστυνομία να μη θέτει όρους συμμετοχή. Μην κάνουμε αυτά που δεχόμαστε στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Πόσο ασφαλή νιώθουν τελικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με την αστυνομία;

Τον Μάιο του 2020, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της 2η ευρωπαϊκής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν ΛΟΑΤΙ+ άτομα από όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα κατέγραψε φυσικά και της σχέσης της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας με την αστυνομία. 

Ας δούμε κάποια από τα βασικά ευρήματα:

  • Μόνο ένα στα πέντε (21%) περιστατικά σωματικής ή σεξουαλικής βίας αναφέρθηκαν σε οποιονδήποτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας (14%).
  • Το έτος πριν από την έρευνα, δύο στα πέντε ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντα άτομα (38%) υπέστησαν παρενόχληση επειδή ήταν ΛΟΑΤΙ. Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα (47%) για τα ερωτηθέντα άτομα ηλικίας 15 έως 17 ετών. Μεταξύ όλων των ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντων ατόμων, τα τρανς άτομα (48%) και τα ίντερσεξ άτομα (42%) σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά παρενόχλησης.
  • Μόνο ένα στα 10 (10%) περιστατικά τέτοιας παρενόχλησης αναφέρθηκαν οπουδήποτε.
  • Κατά μέσο όρο, από εκείνα τα ερωτηθέντα άτομα σε ολόκληρη την Ε.Ε. που δεν ανέφεραν το πιο πρόσφατο περιστατικό φυσικής ή σεξουαλική βία στην αστυνομία, το 25% είπε ότι δεν το έκανε λόγω του φόβου των ομοφοβικών και/ήτρανσφοβικών αντιδράσεων από την αστυνομία.
  • Ένα στα τρία (32%) τρανς ερωτηθέντα άτομα δεν ανέφερε τέτοια περιστατικά λόγω του φόβου τρανσφοβικών αντιδράσεων από την αστυνομία.

Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο το 14% των ΛΟΑΤΙ ατόμων ανέφερε στην αστυνομία σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις, λόγω φόβου για κακοποιητικές αντιδράσεις.

H Ελληνική Αστυνομία 

Για τη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο, αφού σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 10% των ΛΟΑΤΙ ατόμων ανέφερε στην ελληνική αστυνομία σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις, λόγω του φόβου κακοποιητικών αντιδράσεων. Εξάλλου δεν είναι λίγα τα περιστατικά διακρίσεων και κακοποίησης με θύματα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Αναγνωρισμένος πρόσφυγας σε νησί του Αιγαίου ενώ προσπαθεί να μπει στο
Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του ασκείται βία από ένστολους. Το θύμα προσπαθεί να μπει στη δομή, κι επειδή είναι αναγνωρισμένος δεν του επιτρέπεται η είσοδος. Κατά την εξέλιξη του περιστατικού, το θύμα αναφέρει ότι οι αστυνομικοί τον έριξαν από το ποδήλατο, του ζήτησαν να μπει σε ένα κοντέινερ και όταν είδαν ότι έφερε έγγραφα για τη συμμετοχή του σε ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων άρχισαν να τον κοροϊδεύουν και να γελάνε μαζί του, με αφορμή μάλιστα ιατρικά έγγραφα που έφερε μαζί του το θύμα. Σύμφωνα με το ίδιο το θύμα ρατσιστικής βίας, δέχθηκε επίθεση τόσο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού όσο και εξαιτίας του προσφυγικού του καθεστώτος. – Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (έκθεση για 2021).
Ανέβηκαν στον επάνω όροφο και ζήτησαν από όλους τα στοιχεία μας. Ένας αστυνομικός μου ζήτησε να ψάξει τα προσωπικά μου αντικείμενα. Του απάντησα ότι δεν έχω πρόβλημα, αρκεί να βγάλω εγώ τα προσωπικά αντικείμενα από τη τσάντα μου και να μην την αδειάσει. Καθώς, λοιπόν, του έδειχνα τα προσωπικά αντικείμενα, που είχα στην τσάντα, μου λέει “πάντως έχεις χοντρή φωνή” . Του απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω τον λόγο, που μου το λέει αυτό. Ενώ είχε ελέγξει την τσάντα μου, και δε βρήκε κάτι επιλήψιμο, θέλησε να προχωρήσει σε σωματικό έλεγχο. Του απάντησα ότι θα μπορούσα να δεχθώ σωματικό έλεγχο, μόνο από γυναίκα αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα. Τότε εκείνος γέλασε και είπε “κοίτα που το τραβέλι, θέλει και ειδική μεταχείριση” . Βρήκα το κουράγιο να του απαντήσω ότι θα καταγγείλω αρμοδίως το συμβάν. Συνέχισε να κοροϊδεύει, να με βρίζει ρατσιστικά, και να προσπαθεί να με εκφοβίσει λέγοντάς μου “αυτά να μου τα πεις στο τμήμα” . Ενώ συνέχισε λέγοντας να μην απομακρυνθώ, καθώς θα μου κάνει προσαγωγή. – Καταγγελία από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (07/01/2020)
Τα μέλη tης Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας παρακολουθήσαμε με θυμό το πρόσφατο βίντεο και την είδηση που αναπαράχθηκε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας που απεικονίζει μια τρανς γυναίκα που μοιράζει διαφημιστικό υλικό, πιθανότατα εργάτρια του σεξ, να πιέζεται από μέλη του αστυνομικού σώματος να αφαιρέσει κομμάτι του ρουχισμού της για τη διασκέδασή τους. Παρά την άρνηση της να υπακούσει, οι αστυνομικοί, σε ώρα υπηρεσίας, την παραπλανούν και την πιέζουν να το κάνει. Βιντεοσκοπούν γελώντας τη διάδραση και το γυμνό της σώμα χωρίς τη συγκατάθεσή της και δημοσιεύουν το βίντεο. – Δελτίο Τύπου της Colour Youth (01/07/2020) 
To δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει τους τέσσερις αστυνομικούς από τις κατηγορίες με οριακή πλειοψηφία 4-3 στην οποία η πρόεδρος μειοψήφισε. Η δικαιοσύνη δηλαδή έκρινε ότι ορθώς ενήργησαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στην συγκεκριμένη υπόθεση, συλλαμβάνοντας τον ημιθανή Ζακ, με τον άγριο τρόπο που όλα είδαμε στο βίντεο, οδηγώντας τον στον θάνατο. Δελτίο Τύπου της Colour Youth (07/05/2022) 
Την επιδεικτική άρνηση, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, να απαντήσουν επί δυόμισι χρόνια στον αθέμιτο αποκλεισμό των τρανς υποψηφίων απ’ την εισαγωγή τους στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των λοιπών σωμάτων ασφαλείας, καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (17/02/2021)
Στο φετινό Pride αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στην αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία. Βαδίζουμε μαζί και κρατάμε την ορατότητα και τη μνήμη του Ζακ, της Zackie ζωντανή. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζουμε το δικαίωμά μας στην ελευθερία της έκφρασης, στην ορατότητα, και την άνευ όρων συμπερίληψη. – Διεθνής Αμνηστία (σήμερα)

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!