Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν την ευλογιά των πιθήκων για να βασανίζουν queer άτομα

03/06/2022
Την ευλογιά των πιθήκων χρησιμοποιούν τώρα οι Ταλιμπάν για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Αφγανιστάν.

Δύο γκέι άνδρες που ζουν στην Καμπούλ, μιλώντας στο pinknews αποκάλυψαν ότι οι διώξεις έχουν γίνει πιο έντονες από τότε που η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ευρώπη.

Αυτήν τη στιγμή, το Αφγανιστάν δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων – αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Ταλιμπάν να χρησιμοποιήσουν την εξάπλωση του ιού για να επιτεθούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία επιστημονική γνώση για την ασθένεια», λέει ο Maalek. «Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της νόσου, ωστόσο εξακολουθούν να αναζητούν δικαιολογίες για να παρενοχλήσουν την αφγανική ομοφυλοφιλική κοινότητα».

«Όπου βλέπουν όμορφους άντρες που δεν φορούν ντόπια ρούχα, ελέγχουν τα κινητά τους τηλέφωνα και, αν βρουν το παραμικρό στοιχείο ότι είναι ομοφυλόφιλοι, τους συλλαμβάνουν».

«Όταν τους πηγαίνουν στη φυλακή, υποστηρίζουν ότι το κάνουν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων».

Σύμφωνα με τον Maalek, τα τρανς άτομα κινδυνεύουν εξίσου. Εάν οι Ταλιμπάν βρουν μια γυμνή φωτογραφία στο τηλέφωνο ενός ατόμου, θα τον χτυπήσουν και θα τον συλλάβουν.

Η κράτηση από τους Ταλιμπάν είναι μια τρομακτική προοπτική για τον Maalek. Γνωρίζει έναν γκέι άνδρα που συνελήφθη και βιάστηκε από έξι μέλη των Ταλιμπάν.

«Τώρα πάσχει από ψυχική ασθένεια και έχει καταφύγει στην Καμπούλ», λέει ο Maalek. «Στους Ταλιμπάν δεν αρέσει να φοράς μοντέρνα ρούχα. Απειλούν με θάνατο όλους τους ομοφυλόφιλους μετά τη σύλληψή τους. Λένε ότι πρέπει να φορούν τοπικά ρούχα και να μην ξυρίζουν τα γένια τους».

Όπως οι περισσότεροι ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανοί, ο Maalek αναγκάστηκε να αλλάξει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που παρουσιάζεται στον κόσμο σε μια προσπάθεια να μείνει ασφαλής από τους Ταλιμπάν.

«Δεν πηγαίνουμε πλέον σε κομμωτήρια για να κόψουμε τα γένια μας, δεν μπορούμε καν να κόψουμε τα μαλλιά μας με μοντέρνο τρόπο. Δεν μπορούμε να φοράμε κομψά ρούχα. Τα τρανς άτομα δεν μπορούν καν να βγουν από το σπίτι τους γιατί συλλαμβάνονται αμέσως».

«Προσωπικά βγαίνω με ντόπια ρούχα τώρα. Δεν φέρνω μαζί μου το smartphone μου όταν φεύγω από το σπίτι. Προσπαθώ να μην φεύγω από το σπίτι χωρίς να κάνω τα μαθήματά μου. Τα σημεία ελέγχου τους είναι πολύ επικίνδυνα».

Με τον Μaalek συμφωνεί και ο Τimur, ένας ακόμη γκέι άνδρας που αναγκάζεται να κρύβεται.

Ο Τimur πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν την εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες ως έναν ακόμη λόγο για να «βασανίσουν» τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Φοβάμαι στο Αφγανιστάν. Φοβάμαι μήπως με συλλάβουν οι Ταλιμπάν», λέει ο Τimur. «Δεν φεύγω από το σπίτι, είμαι φοβισμένος».

«Ζητώ από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να βοηθήσουν εμένα και όλα τα άτομα σαν κι εμένα να φύγουμε από το Αφγανιστάν».

Ο Nemat Sada – ένας Αφγανός συγγραφέας και ακτιβιστής που ζει στις ΗΠΑ – έχει επίσης λάβει αναφορές ότι οι γκέι άνδρες «διώκονται» από τους Ταλιμπάν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.

«Οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν ομοφυλόφιλους με τη δικαιολογία ότι οι ομοφυλόφιλοι κολλάνε την ευλογιά των πιθήκων», έγραψε ο Sada στο Twitter.

«Ξεχωρίζουν τους όμορφους άντρες και τσεκάρουν τα τηλέφωνά τους. Αυτή η επιχείρηση γίνεται στο Lycée Mariam, στη γειτονιά Khairkhana και σε όλες τις συνοικίες της Καμπούλ».

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανοί αντιμετωπίζουν αυξημένες διώξεις από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Οι αναφορές αναφέρουν ότι queer άτομα έχουν δολοφονηθεί, βιαστεί, ξυλοκοπηθεί και συλληφθεί για αυθαίρετους λόγους.

Από τότε που εντοπίστηκε η ευλογιά των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το στίγμα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.


Οι άνδρες που μίλησαν στο pinknews χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα για λόγους ασφαλείας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!