Με αφορμή την καταγγελία του Οrlanto LGBT+ για λογοκρισία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

23/05/2022
από
Έχω την ανάγκη να αναφέρω κάποια πράγματα σχετικά με την καταγγελία του Orlando LGBT+, αναφορικά με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 21.05.2022, που αφορούσε τις “θεραπείες μεταστροφής” και που σε αυτό υπήρχαν και δηλώσεις του ΣΥΔ, εκπροσωπούμενο από την ψυχοθεραπεύτρια Πάρβη Πάλμου.

γράφει η Άννα Απέργη*

Αυτό που θα ήθελα αρχικά να πω είναι ότι το γύρισμα της Πάρβη, πραγματοποιήθηκε στις 11.05.2022, δηλαδή πριν την ψήφιση του Νόμου 4931/2022 (Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις), όπου το Άρθρο 62 αναφέρεται στις Πρακτικές “μεταστροφής”.

Ήταν μάλιστα να προβληθεί την ίδια ημέρα όπως είχα ενημερωθεί, δηλαδή πριν την ψήφιση. Ουδέποτε και από κανέναν δεν ενημερωθήκαμε ότι το αρχείο με τις δηλώσεις της Πάρβη, το κράτησαν για να το ενσωματώσουν σε νέο ρεπορτάζ που θα έβγαινε στον αέρα μέρες μετά από την ψήφιση του νόμου. Αν το γνωρίζαμε ίσως να μη δίναμε τη συγκατάθεση μας σε αυτό ή να ζητούσαμε να επαναληφθεί το γύρισμα. Αυτά σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΣΥΔ στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Τώρα σχετικά με το “κόψιμο” του αρχείου με τις δηλώσεις της παραπάνω οργάνωσης. Ασχέτως με τις διαφορές που έχουμε ως οργανώσεις μεταξύ μας, θεωρώ όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και αντιδεοντολογικό τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι υπεύθυνοι του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1. Θεωρώ εξωφρενικό το να απαιτείς από ανθρώπους γενικότερα, να προσφέρουν πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να αναφερθούν δημόσια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και στο τέλος να τους “κόβεις” για τον α ή β λόγο, χωρίς να δώσεις εξηγήσεις γι’ αυτό. Αυτό είναι εμπαιγμός. Και θα το επαναλάβω για άλλη μία φορά. Ασχέτως των διαφορών που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, και έχοντας την ευθύνη της δημόσιας εκπροσώπησης μίας συλλογικότητας όπως είναι το ΣΥΔ, δεν θα μπορούσα να μην πάρω θέση σε αυτό.

*Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών




Δες και αυτό!