Τι δήλωσαν οι πολιτικοί και τα κόμματα για την IDAHOBIT 2022

Την υποστήριξή τους στον αγώνα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της αμφιφοβίας και της ιντερφοβίας εξέφρασαν σήμερα, στην IDAHOBIT 2022, πολιτικοί και κόμματα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βγήκε για πρώτη φορά και με βίντεο στο Youtube, δηλώνοντας ότι θα βρίσκεται στο πλάι όσων αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε τη συμπαράστασή του και ταυτόχρονα συνυπέγραψε στην καμπάνια για την Ισότητα στον Γάμο.

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, τοποθετήθηκαν τόσο ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης όσο και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανοιχτά ομοφυλόφιλοι και οι δύο.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε: «Δυστυχώς είμαι σίγουρος ότι κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο μπορεί να θυμηθεί κάποιο περιστατικό όπου υπέστη κάποιας μορφής βία ή διάκριση. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος της σημερινής ημέρας: Να θυμίσουμε ότι δυστυχώς οι ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας υφίστανται ακόμα διακρίσεις σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς τους, να θυμηθούμε εκείνα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έπεσαν θύμα αυτής της «φοβίας» που μεταφράστηκε σε βία απέναντί τους, και να στηρίξουμε τον αγώνα για ισότητα, ισονομία και συμπερίληψη.

Για όλα τα άτομα που πλήρωσαν αυτό το τίμημα, για τα δημοκρατικά αυτονόητα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για όλα τα άτομα που μόχθησαν για την κοινωνική πρόοδο πριν από εμάς οφείλουμε με την σειρά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ελευθερία, ισότητα, καταπολέμηση του στίγματος, πλήρη δικαιώματα. Οι κοινωνίες προχωρούν, το ίδιο και η ελληνική. Η χώρα μας είναι μια κοινωνία που μπορεί να προχωρά, να προοδεύει και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό.
Και ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ειδικά τους ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβους που συχνά βασανίζονται από φόβους, ενοχές αλλά και bullying, θέλω μόνο να πω αυτό που θα ήθελα κι εγώ να έχω ακούσει σε εκείνη την ηλικία: Δεν έχετε κάνει τίποτα κακό, τίποτα για το οποίο να ντρέπεστε, ζήστε τη ζωή σας όπως θέλετε, αν χρειαστείτε βοήθεια ζητήστε την, και θα την έχετε.»
Ο κ. Πατέλης με άρθρο του στην Καθημερινή της Κύπρου θυμήθηκε από πού ξεκίνησε η ΛΟΑΤΚΙ ορατότητα στην Ελλάδα (με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο να βγαίνει στο Seven X) και πού έφτασε σήμερα: «Σήμερα στο Netflix παρακολουθώ, όπως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, το ριάλιτι «RuPaul’s Drag Race». Το τέλος κάθε επεισοδίου κλείνει πάντα με την ίδια φράση: «Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πώς θα αγαπήσεις κάποιον άλλον;». Στο λοκντάουν παρακολούθησα απορροφημένος το αριστούργημα «It’s a Sin» και τώρα το «Heartstopper». Πρόσφατα μας συνάρπασαν οι «Σέρρες». Ολοι θέλουμε να βλέπουμε στην οθόνη ανθρώπους με τους οποίους μοιάζουμε.
Στην ελληνική δημόσια σκηνή παραμένει μια λανθάνουσα μορφή ομοφοβίας. Συχνά η συζήτηση γίνεται γύρω τριγύρω, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη ομοφυλοφιλία ή γκέι. Και σιωπή. Δεν ρωτάμε, δεν το συζητάμε. Πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας διστάζουν να το δηλώσουν ανοιχτά. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πολεμήσουμε την ομοφοβία.

Η ομοφοβία είναι καμιά φορά και εσωτερικευμένη. «Πρόσεχε μη σε στιγματίσει αυτό και χαθούν οι ικανότητές σου». Να στιγματίσει τι; Αυτό πού είναι κανείς; Ζωή κρυφή δεν είναι ζωή ευτυχισμένη. Αφού έτσι ζω πάρα πολλά χρόνια, τώρα θα αλλάξω; Χωρίς αυτοσεβασμό δεν υπάρχει ισορροπία, δεν υπάρχει επιτυχία. Ο,τι κρατάει κανείς μέσα του, τον δηλητηριάζει. Είμαι περήφανος και ευτυχισμένος για αυτό που είμαι. Η φωνή δίνει δύναμη. Και τη δύναμη έχουμε υποχρέωση να τη χρησιμοποιούμε, διότι δεν την έχουν όλοι.

«Δεν μας νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου», είναι το κλισέ που έχουμε ακούσει πολλές φορές. Μα η προσωπική ζωή του ανθρώπου δεν ταυτίζεται με τη σεξουαλική του ζωή. Οπως μπορεί να βεβαιώσει και κάθε ετερόφυλο ζευγάρι, δεν έχει κανείς μια μακροχρόνια σχέση απλώς και μόνο για να κάνει σεξ. Tο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση αναγνώρισης του γάμου ομοφύλων αναφέρει: «Δύο άνθρωποι γίνονται κάτι πολύ πιο σπουδαίο από αυτό που ήταν πριν… Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά». Η αγάπη. Και τις σχέσεις μας τις μοιραζόμαστε με τους φίλους μας και την ευρύτερη κοινωνία. Είμαστε όλοι ζώα βαθιά κοινωνικά.»

Και μας καλεί να συμμετέχουμε στο Athens Pride: ««Μα γιατί εμφανίζονται κάποιοι με φουστάνια στο Athens Pride; Γιατί δεν είναι όλοι σαν και εσένα». Για πολλούς λόγους: Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται διαφορετικό φύλο από αυτό που γεννήθηκαν, έχουν δηλαδή διαφορετική ταυτότητα φύλου. Μεθαύριο είναι και η μέρα κατά της τρανσφοβίας. Αλλοι πάλι εκφράζουν το φύλο τους με διαφορετικό τρόπο. Ή δεν περιορίζονται στον κοινωνικά αποδεκτό ορισμό. Τους δίνουμε τον χώρο και τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός τους. Σε μια γιορτή χαράς, ελευθερίας και μαζικότητας. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις λίγες φορές όπου μια συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας έχει μπαλόνια και χαρούμενους ανθρώπους. Ελάτε και εσείς!

Οταν είπα στον σύντροφό μου ότι θα γράψω αυτό το άρθρο με αφορμή την ημέρα ενάντια στην ομοφοβία, μου λέει γράψε και ότι δεν κρατάμε τα χέρια μας στον δρόμο. Οντως. Ερχεται από μόνο του, χωρίς να το σκεφτούμε. Μια αφύσικη απόσταση. Ενώ δεν θα έπρεπε.

Υπάρχει βέβαια και η πολύ άσχημη – και καθόλου εσωτερικευμένη πλευρά της ομοφοβίας: η βία, οι αυτοκτονίες, ο χλευασμός, οι διακρίσεις. Εχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους. Να χτίσουμε μια Ελλάδα ανεκτικότητας.

Κάθε χρόνο κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ολοι ξέρουμε κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ. Μην αυτολογοκρίνεστε. Είναι μορφή ομοφοβίας. Μιλήστε του για αυτά τα θέματα. Μην ντρέπεστε. Είναι διαφορετικός/ή/ό. Αλλά και δεν είναι. Ολοι άνθρωποι είμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα από τη ζωή μας. Δεν είμαστε ίδιοι. Αλλά είμαστε ίσοι.»

Ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας #IDAHOBIT. Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί διαχρονικά το σταθερό πυλώνα στήριξης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές, που στόχο έχουν την επικράτηση της ισότητας, της ευτυχίας και της αγάπης δίχως αστερίσκους, απέναντι στο μίσος, τη δυστυχία και το φόβο.
Ως Σοσιαλδημοκράτες δουλεύουμε για μια ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία, όπου όλες οι ατομικότητες εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους χωρίς φόβο και αμηχανία.

 

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικού γραμματέα του ΚΚΕ

«Οι απαράδεκτες και καταδικαστέες διακρίσεις και η βία σε βάρος συνανθρώπων μας, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και άλλα προσωπικά γνωρίσματα, δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες διακηρύξεις περί ισότητας και λόγια συμπάθειας, αλλά με αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων και με ολόπλευρη κοινωνική στήριξη όσων υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές. Πραγματική ασπίδα προστασίας από τέτοιες διακρίσεις είναι η συλλογικότητα, η πάλη για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλο το λαό.»

 

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας και το ροζ πλυντήριο της ΝΔ

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας, 17 Μαΐου 2022, γιορτάζεται από το 1990 σε όλο τον κόσμο, για να προτάξει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα…

Η ευκαιριακή-επικοινωνιακή αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ προβλημάτων και η μισή επίλυσή τους από τη Νέα Δημοκρατία έχει έναν και μόνο στόχο: Να χρυσώσει το χάπι των ατόμων που βιώνουν ρατσισμό εδώ και δεκαετίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου τους και να γίνουν μία νέα δεξαμενή ψηφοφόρων για ένα κόμμα που δείχνει να παραπαίει όσο εξαντλεί τις μεσαίες και τις κατώτερες εισοδηματικά κοινωνικές τάξεις.

Με ποια τακτική; Πετώντας μία νομοθετική ρύθμιση, ένα άρθρο, μία παράγραφο κάθε χρόνο λίγο πριν το Pride ή διαρρέοντας προθέσεις περί πολιτικού γάμου χωρίς τίποτα χειροπιαστό.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Ημέρα για τις Οικογένειες αγνόησε πλήρως τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, τις οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Και την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, δίνοντας συμβουλές σε γονείς με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά για να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν. Καλά κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητάει από τους γονείς με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν αφού οι ψηφοφόροι του κόμματός του, είναι ικανοί να διώξουν το παιδί τους από το σπίτι, να του γυρίσουν την πλάτη.

Στην Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η ελληνική οικογένεια καταλαβαίνει το παιδί της. Ότι η ελληνική οικογένεια με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς χρειάζεται και την κρατική στήριξη και αναγνώριση.

Η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να κατοχυρωθεί ο «Γάμος για Όλα» τα άτομα χωρίς αστερίσκους, είναι μία πρόταση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλες τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για βελτίωση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από ομόφυλα ζευγάρια, τη νομιμοποίηση και την ελεύθερη μετακίνηση των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο κ.ά.

Σκοπός μας είναι η φωνή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα αστικά κέντρα και στην επαρχία να δυναμώσει τόσο ώστε κανείς να μην χρειάζεται να κρύβεται ή να κάνει διπλή ζωή. Θέλουμε οι ΛΟΑΤΚΙ+ φωνές να ακούγονται κάθε μέρα, όλο τον χρόνο.

Aνακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΙΝΑΛ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Η πρόσφατη τροπολογία του Νόμου από τον Υπουργό Υγείας για την απαγόρευση των κακοποιητικών πρακτικών «μεταστροφής», μπορεί να απαγορεύει τη διενέργεια τέτοιων πρακτικών σε ευάλωτα άτομα (πχ: ανήλικα) η απαγόρευση όμως αυτή αφορά μόνο σε επαγγελματίες που τις εφαρμόζουν μόνο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, και αφήνει για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο Ιερείς και εκκλησία και τις βασανιστικές και απάνθρωπες γνωστές μεθόδους τους.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα, που όμως πλαισιώνουν πολύπλευρα και εμφατικά τις μάχες που οφείλουμε ως κοινωνία και ως κινήματα να δίνουμε καθημερινά: για τη δικαιοσύνη που δείχνει να είναι «επιλεκτικά τυφλή» ως προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για την αναγνώριση της ευαλωτότητάς τους ως προς τα μέσα διαβίωσης – επιβίωσής τους ως αποτέλεσμα της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν, συνεχώς. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν υποτιμητικά σχόλια και συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε επιθέσεις, και πολλές φορές να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια τους η ζωή.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιβοβίας, δεν στεκόμαστε απλώς αλληλέγγυ@ στην ορατότητα των ατόμων αυτών, αλλά διεκδικούμε την ουσιαστική και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την προστασία της ευαλωτότητάς τους και ζητάμε τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν σε όλ@ να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη ζωή τους.

Ειρ. Αγαθοπούλου, αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνεχίζουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε κατά κάθε είδους διάκρισης που αφορά φύλο, ταυτότητα φύλου, σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι μόνο

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σήμερα, 17 Μαΐου.

Την μέρα αυτή μας την έκανε γνωστή η Μαρίνα Γαλανού, η μέχρι προσφάτως πρόεδρος του ΣΥΔ, μέσα από τις ημερίδες που διοργάνωνε πάντα, κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, με συμμετοχή των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, οργανώσεων, φορέων, κοκ. Στις ημερίδες αυτές πηγαίναμε για να ακούσουμε, να μάθουμε και να δεσμευτούμε. Και μάθαμε πολλά. Άλλα τόσα τα κάναμε πράξη και πολλά ακόμη μένουν να γίνουν. Ο πολιτικός γάμος για όλους/ες/α, ένα από αυτά.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε κατά κάθε είδους διάκρισης που αφορά φύλο, ταυτότητα φύλου, σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι μόνο.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!