Ο Τζέικ Ντάνιελς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στη Βρετανία που έκανε coming out ως γκέι

17/05/2022
από
Ο αστέρας της Μπλάκπουλ, Τζέικ Ντάνιελς, έγινε ο πρώτος ενεργός ανοιχτά γκέι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντάνιελς, ο οποίος παίζει για την Μπλάκπουλ, είναι ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης στο βρετανικό ανδρικό ποδόσφαιρο που έκανε coming out δημόσια μετά τον Τζάστιν Φασάνου το 1990. Ο Φασάνου ήταν ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Ηνωμένου Βασιλείου που δήλωσε ότι είναι γκέι, αλλά η καριέρα του σταμάτησε απότομα από την ομοφοβία που οδήγησε και στην αυτοκτονία του.

Ο Τζέικ Ντάνιελς είπε στο Sky Sports ότι ένιωθε ότι τώρα είναι «έτοιμος να πει στους ανθρώπους την ιστορία μου», καθώς θέλει οι θαυμαστές να «μάθουν τον πραγματικό εαυτό του».

«Σκέφτομαι πολύ καιρό πώς θέλω να το κάνω, πότε θέλω να το κάνω. Ξέρω ότι τώρα είναι η ώρα», είπε ο Ντάνιελς. «Είμαι έτοιμος να είμαι ο εαυτός μου, να είμαι ελεύθερος και να είμαι σίγουρος για όλα αυτά».

Θυμήθηκε ότι ήταν «μάλλον πέντε ή έξι ετών» όταν κατάλαβε ότι ήταν γκέι, οπότε «ζούσε με το ψέμα» για «πολύ καιρό».

«Όμως όσο μεγαλώνεις συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς απλά να αλλάξεις», είπε ο Ντάνιελς. «Δεν λειτουργεί έτσι».

Ο 17χρονος παίκτης είπε ότι πίστευε ότι «θα έπρεπε να κρύψει την αλήθεια του» επειδή ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ρώτησε μάλιστα τον εαυτό του αν θα έπρεπε «να περιμένει μέχρι να αποσυρθεί για να κάνει coming out», καθώς δεν υπήρχαν άλλοι ανοιχτά queer άνδρες παίκτες στο «επαγγελματικό ποδόσφαιρο εδώ».

«Ωστόσο, ήξερα ότι αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλο χρονικό διάστημα να λέω ψέματα και να μην μπορώ να είμαι ο εαυτός μου ή να κάνω τη ζωή που θέλω», είπε ο Τζέικ Ντάνιελς.

Και συνέχισε: «Από τότε που έκανε coming out στην οικογένειά μου, στην ομάδα μου και στους συμπαίκτες μου, αυτή η περίοδος της υπερβολικής σκέψης των πάντων και του άγχους που δημιούργησε έχει περάσει.

Επηρέαζε την ψυχική μου υγεία. Τώρα είμαι σίγουρος και χαρούμενος που τελικά είμαι ο εαυτός μου».

To νεαρό αστέρι του ποδοσφαίρου εξήγησε ότι αρχικά είπε στη μαμά και την αδερφή του ότι ήταν ομοφυλόφιλος και οι δύο αντέδρασαν λέγοντάς του: «Ναι, το ξέραμε ήδη».

«Την ημέρα αφότου το είπα στη μαμά και την αδερφή μου, παίξαμε με το Accrington [σε αγώνα κάτω των 18 ετών] και πέτυχα τέσσερα γκολ, έτσι απλά δείχνει πόσο μεγάλο βάρος έφυγε από τους ώμους και τι τεράστια ανακούφιση ήταν», Ντάνιελς είπε.

Ο Τζέικ Ντάνιελς πρόσθεσε ότι η ομάδα του, η Μπλάκπουλ, ήταν «απολύτως καταπληκτική» και «αισθάνθηκε ασφαλής» μοιράζοντας τον αυθεντικό εαυτό του με τους συμπαίκτες του.

Ο Ντάνιελς πρόσθεσε ότι «το να είσαι gay ή bi ή queer» στο ανδρικό ποδόσφαιρο είναι «ακόμα ένα ταμπού» και οφείλεται στο ότι «πολλοί ποδοσφαιριστές θέλουν να γίνονται γνωστοί για την αρρενωπότητά τους». Είπε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν λανθασμένα «να πιστεύουν ότι είσαι ομοφυλόφιλος είσσι αδύναμος».

Ο Ντάνιελς ελπίζει «να γίνει πρότυπο» και να βοηθήσει «τους άλλους να κάνουν coming out αν το θέλουν».




Δες και αυτό!