Ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση Σάντσεθ τις επόμενες μέρες στην ισπανική Βουλή, θα επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης από την ηλικία των 16 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, από την Υπουργό Ισότητα Ιρένε Μοντέρο, περιλαμβάνει επίσης τριήμερη άδεια, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε πέντε ημέρες, για τις γυναίκες που έχουν επώδυνη έμμηνο ρύση.

ακολουθεί διαφήμιση...

Επιπλέον, τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν δωρεάν τα απαραίτητα προϊόντα για την έμμηνο ρύση των ανήλικων μαθητριών. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα του σχεδίου νόμου για την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και την εγγύηση της εκούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης που χειρίζεται η κυβέρνηση και που το Υπουργείο Ισότητας επιβεβαιώνει ότι θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι οριστικό. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι το έγγραφο δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, οπότε θα υπόκειται σε αλλαγές μέχρι εκείνη την ημέρα.

Αυτό μπορεί να συμβεί ιδίως σε θέματα όπως η φορολόγηση των προϊόντων γυναικείας υγιεινής ή η τριήμερη άδεια για ανικανότητα λόγω εμμήνου ρύσεως ή άμβλωσης, καθώς απαιτούν τη συνδρομή άλλων υπουργείων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Υγείας. Η υπουργός του τελευταίου, Καρολίνα Ντάρια, ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει μέχρι την οριστικοποίησή του.

Άμβλωση

Το σχέδιο αναφέρεται στην ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες διακοπής της κύησης, όπου και αν ζουν, είτε αυτές παρέχονται σε δημόσιο νοσοκομείο είτε σε διαπιστευμένο κέντρο ή κλινική.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα, αυτή η πρόταση περιλαμβάνει ένα μητρώο παρόχων τέτοιων υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες που επιθυμούν να εγγραφούν πρέπει να το πράξουν εκ των προτέρων και εγγράφως.

Άλλα σημεία που ήταν ήδη γνωστά είναι, για παράδειγμα, η κατάργηση των τριών ημερών περιθωρίου για την άμβλωση και η υποχρέωση ενημέρωσης, εκτός εάν η γυναίκα το ζητήσει ρητά, ή η διατήρηση των χρονικών ορίων, δηλαδή ότι η άμβλωση είναι ελεύθερη μέχρι τη 14η εβδομάδα της κύησης. Μετά από αυτό και μέχρι την 21η εβδομάδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί άμβλωση για ιατρικούς λόγους, όπως δυσμορφία του εμβρύου ή κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.

Αντισύλληψη και παρένθετη μητρότητα

Το σχέδιο του νέου νόμου θίγει επίσης την παρένθετη μητρότητα, την οποία θεωρεί ως μία από τις μορφές βίας κατά των γυναικών: Περιλαμβάνει απαγόρευση της διαφήμισης από τα πρακτορεία, με κυρώσεις, και προχωρά περαιτέρω. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα ισπανικά δικαστήρια θα μπορούν να διώκουν τα ζευγάρια που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να βρουν μια παρένθετη μητέρα επί χρήμασι, μια πρακτική που είναι παράνομη στην Ισπανία.

Περιλαμβάνει επίσης δωρεάν ορμονικά αντισυλληπτικά, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών μακράς διάρκειας και του χαπιού της επόμενης μέρας, τη διανομή αυτών των αντισυλληπτικών μεθόδων στα σχολεία στο πλαίσιο εκστρατειών σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και, εντός ενός έτους, την παροχή αντισυλληπτικών με φραγμό σε εκπαιδευτικά κέντρα, κέντρα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και φυλακές.

Πηγή: El Pais

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.