Orlando LGBT+: “Να μην ψηφιστεί ένα άρθρο που υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση”

11/05/2022
από
Σε μία ακόμη ανακοίνωση προχώρησε το Orlando LGBT+, σχετικά με την τροπολογία για την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής, η ψήφιση της οποία θα γίνει σήμερα. 

Ο πρώτος νομικά αναγνωρισμένος επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ζητά, μεταξύ άλλων, να μην ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο, αφού “υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση”

Η ανακοίνωση του Orlando LGBT+

Σε συνέχεια του χθεσινού μας ΔΤ για την ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής και ενόψει της αποψινής ψήφισης του άρθρου με το σχετικό νομοσχέδιο, ζητάμε:
– Να μην ψηφιστεί ένα άρθρο που υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση.
– Η ψυχολογική κακοποίηση στο έδαφος ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου είναι ΜΟΡΦΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ. Δεν γίνεται να την θεσμοθετούμε το 2022.
– Είμαστε σε επαφή με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και εκπροσώπους φορέων για πίεση προς την ίδια κατεύθυνση.
– Δηλώνουμε ότι, εφόσον απόψε δεν ψηφιστεί η επικίνδυνη αυτή τροπολογία, θα είμαστε στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας για διαβούλευση και μία βελτιωμένη και ουσιαστική πρόταση Ποινικοποίσης Θεραπειών Μεταστροφής το συντομότερο.
*θυμίζουμε ότι η σχετική τροπολογία λέει ότι μπορούν να εφαρμόζονται θεραπείες μεταστροφής με την ρητή συναίνεση ενήλικων ατόμων, σε βάρος τους.

Nα θυμίσουμε ότι στο δελτίο τύπου (διαβάστε το εδώ) που εξέδωσε χθες, το Orlando LGBT+ έκανε λόγο για “επικίνδυνη διατύπωση η πρόταση ποινικοποίησης των θεραπειών μεταστροφής”,

Έντονη ήταν και η κριτική από την πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, κα. Άννα Απέργη, η οποία, – μεταξύ άλλων – τόνισε ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για ρητή συναίνεση όταν αναφερόμαστε σε θεραπείες μεταστροφής” (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 11528 “Δίπλα σου”, η οποία στην ανακοίνωσή της εντοπίζει προβληματικά ως επικίνδυνα σημεία όσον αφορά στην εκφορά του εν λόγω άρθρου ενώ καλεί στην επαναδιατύπωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες οργανώσεις από την Κοινωνία των Πολιτών σκοπεύουν να πάρουν θέση για το άρθρο ζητώντας σημαντικές διορθώσεις πριν από την ψήφισή του.




Δες και αυτό!