Τώρα και η Ρουμανία προωθεί ένα νομοσχέδιο που λογοκρίνει το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο στα σχολεία

05/05/2022
από
Oι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τη Ρουμανία να απορρίψει ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τη λεγόμενη «gay προπαγάνδα» στα σχολεία, όπως αυτά που εισήχθησαν στην Ουγγαρία και τη Ρωσία.

Ο νόμος, ο οποίος πέρασε από τη Γερουσία, λογοκρίνει το υλικό που αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα εισαχθεί ή όχι, με τους ακτιβιστές να την καλούν να σταματήσει να προχωρήσει.

ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδε, όπως η ACCEPT και το MozaiQ είπαν ότι η νομοθεσία δεν πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς θα περιορίζει ειδήσεις και ταινίες με επίκεντρο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και πορείες και διαμαρτυρίες Pride.

«Η λογοκρισία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βουδαπέστης δεν πρέπει να επιβάλλεται στο Βουκουρέστι», ανέφερε η ACCEPT σε δήλωση στο Reuters. «Η Ρουμανία πρέπει να αποφύγει την ανελεύθερη μετατόπιση που προωθεί η Ουγγαρία μέσω τέτοιων μέτρων που έγιναν σημείο τριβής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η υιοθέτηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής νομοθεσίας λογοκρίνοντας πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου είναι ντροπή για τη Ρουμανία. Η Κάτω Βουλή πρέπει να ψηφίσει κατά για να σταματήσει αυτή η υποκίνηση διακρίσεων».

Νομοθέτες από το UDMR, ένα κατώτερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού, πρωτοστάτησαν στο νομοσχέδιο, το οποίο είπαν ότι υπάρχει για την πρόληψη της κακοποίησης παιδιών.

Η MozaiQ απαίτησε από την Κάτω Βουλή «να επιδείξει υπευθυνότητα και ευπρέπεια και να απορρίψει οποιεσδήποτε νομικές προτάσεις που στοχεύουν να δαιμονοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

https://www.instagram.com/p/CdIi2fio3lS/

«Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου στη Ρουμανία θα τροφοδοτούσε τη ρωσική προπαγάνδα και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας».

Αν και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη Ρουμανία έχουν προχωρήσει , με την ομοφυλοφιλία να έχει αποποινικοποιηθεί πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, η χώρα παραμένει κοινωνικά συντηρητική.

πληροφορίες από Gay Times

 




Δες και αυτό!