Aντί να μας κουνάει το δάχτυλο, να μας ζητήσει συγνώμη

29/04/2022
Nα ενημερώσει κάποιος τον κύριο Οικονόμου που μας κουνάει το δάχτυλο από θέση ισχύος, ότι πλέον πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας ζουν στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, αν όχι κάτω από αυτά!

γράφει η Άννα Απέργη* για το t-zine.gr

Να ενημερώσει κάποιος με τρόπο τον κύριο Οικονόμου, ότι από Μάρτιο του 2020 με τον ερχομό του COVID-19, όλοι οι συνάνθρωποι μας στη χώρα μας, βιώνουν τον φόβο του σήμερα αλλά και μία αβεβαιότητα για την ημέρα που τους ξημερώνει.

Η υγειονομική αυτή κρίση, ήταν αναπόφευκτο να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και σε μία οικονομική αλλά και πολιτιστική κρίση, που επηρεάζει αρνητικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι στην Ελλάδα ανέκαθεν αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική και όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Να ενημερώσει κάποιος με τρόπο τον κύριο Οικονόμου, πως οι ακραίες συνθήκες φτώχειας και στέγασης είναι ιδιαίτερα υψηλές στην τρανς κοινότητα (30%), η ανεργία ξεπερνά κατά πολύ το 58% και τα εγκλήματα μίσους κατά των τρανς ανθρώπων ανέρχονται στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών.

Όντας η πιο ευάλωτη ομάδα ανθρώπων, οι τρανς άνθρωποι και ιδιαίτερα οι τρανς γυναίκες που εργάζονται στο σεξ, οι τρανς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι τρανς και γενικότερα οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, είναι ακόμη πιο ευάλωτα απέναντι σε όλη αυτή την κρίση που βιώνουμε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τα προς το ζην.

Να ενημερώσει κάποιος με τρόπο τον κύριο Οικονόμου που μας κουνάει το δάχτυλο από θέση ισχύος, ότι πλέον πάρα πολλοί τρανς συνάνθρωποί μας, ζουν στα όρια της φτώχιας και της εξαθλίωσης, αν όχι κάτω από αυτά, μην μπορώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης τους, όπως την κάλυψη του ενοικίου τους ή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Από τον Απρίλιο του 2020 η αείμνηστη Πρόεδρος του ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού, είχε στείλει πάρα πολλές επιστολές προς την Πολιτεία με αιτήματα στήριξης για τα τρανς άτομα που βρίσκονταν σε αδυναμία. Απάντηση μηδέν!

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού & Ταυτότητας φύλου του ΣτΕ, ήταν το μόνο που εγκαίρως αναγνώρισε την αναγκαιότητα κάλυψης των συνεπειών της κρίσης για τα πιο ευάλωτα τρανς πρόσωπα και μας στήριξε δύο φορές οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε ήδη κομμένες παροχές ρεύματος και λογαριασμούς ΔΕΚΟ των τρανς συνανθρώπων μας, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει φροντίσει μέσω δικών της μηχανισμών αλληλεγγύης να το πράξει η Ελληνική Πολιτεία.

Η Πολιτεία κύριε Οικονόμου, ήταν και παραμένει διαχρονικά υπόλογη απέναντι στα τρανς πρόσωπα που ζουν στιγματισμένα και αντιμετωπίζουν καθημερινά αποκλεισμούς, διακρίσεις και βία.

Αντί λοιπόν να μας κουνάει το δάχτυλο ο κύριος Οικονόμου, θα ήταν πολύ πιο φρόνιμο να μας ζητήσει δημόσια συγνώμη και μετά να το σηκώσει για να υπογράψει την παραίτησή του.

*πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών




Δες και αυτό!