Οι απαγορεύσεις των τρανς ατόμων στον αθλητισμό συναινούν στην «αστυνόμευση φύλου»

08/04/2022
από
Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι σίγουρο σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο, είναι ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να απαγορεύουν γενικά τα τρανς άτομα να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες. 

Δεκάδες πολιτείες στις ΗΠΑ προσπάθησαν φέτος να απαγορεύσουν τις τρανς γυναίκες από τον αθλητισμό, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε την Τετάρτη (6 Απριλίου) ότι οι τρανς γυναίκες δεν πρέπει ανταγωνίζονται τις cis γυναίκες.

Οι απαγορεύσεις κατά των τρανς προσκαλούν «αστυνόμευση φύλου».

Πέρυσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που έλεγαν ότι δεν χρειάζεται για τις τρανς γυναίκες να μειώσουν την τεστοστερόνη τους για να διαγωνιστούν.

Το πλαίσιο ισχύει επίσης για γυναίκες με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου, όπως η Caster Semenya, η δρομέας των 800 μέτρων. Να θυμίσουμε ότι είχε ζητηθεί από τη Semenya να περιορίσει τις φυσικές της ορμόνες, προκειμένου να διαγωνιστεί.

Δεν είναι περίεργο που η καριέρα της Semenya δέχτηκε ένα χτύπημα, λέει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ΑCLU), καθώς «ο αποκλεισμός των γυναικών που είναι τρανς βλάπτει όλες τις γυναίκες».

«Καλεί την αστυνόμευση φύλου που θα μπορούσε να υποβάλει οποιαδήποτε γυναίκα σε επεμβατικά τεστ ή κατηγορίες ότι είναι “πολύ αρρενωπή” ή “πολύ καλή” στο άθλημά της για να είναι μια “πραγματική γυναίκα”», ανέφερε η ομάδα υπεράσπισης σε μια δήλωση.

Η ACLU είπε ότι οι περισσότερες προσπάθειες, είτε από ορισμένες αθλητικές ρυθμιστικές αρχές είτε από νομοθέτες, για την απαγόρευση των τρανς γυναικών από τον αθλητισμό βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε «επιβλαβείς» μύθους.

Μια ανάλυση του The Independent διαπίστωσε ότι η Lia Thomas, της οποίας η ίδια η ύπαρξη έχει γίνει πολιτιστικός πόλεμος, δεν έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι των γυναικών cis.

Δεν έχει σπάσει τόσα ρεκόρ όσα μπορεί να θέλουν οι ειδικοί να πιστεύετε, σύμφωνα με την ανάλυση, και οι χρόνοι της είναι συχνά ισοδύναμοι με τις cis γυναίκες.

Στα αμερικανικά γυναικεία κολεγιακά αθλήματα, υπάρχουν περίπου 200.000 αθλήτριες που αγωνίζονται. Από αυτούς, υπολόγισε ένας ερευνητής, υπάρχουν περίπου 50 τρανς άτομα.

Caster Semenya: Αυτοί που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες βρίσκονται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας»

Γιατροί, ακαδημαϊκοί και αθλητικοί ψυχολόγοι, εν τω μεταξύ, είπαν στο ALCU ότι τέτοιες απαγορεύσεις δημιουργούν ένα προφανές πρόβλημα που δεν υπάρχει και, με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνουν τον διχασμό εντός του αθλητισμού.

Τονίζουν ότι η ταυτότητα φύλου μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο.

Πολλοί από αυτούς που υποστηρίζουν την απαγόρευση των τρανς αθλητών πιστεύουν ότι το φύλο καθορίζεται από το βιολογικό φύλο. Αλλά οι επιστήμονες έχουν πει από καιρό ότι η ταυτότητα φύλου δεν είναι τόσο απλή και δεν υπάρχει κανένας βιολογικός παράγοντας που να καθορίζει αυτή την ταυτότητα.

«Η γενετική σύνθεση και η εσωτερική και εξωτερική αναπαραγωγική ανατομία ενός ατόμου δεν είναι χρήσιμοι δείκτες της αθλητικής απόδοσης», δήλωσε ο Dr. Joshua Safer.

«Δεν υπάρχει κανένας εγγενής λόγος για τον οποίο τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις αθλητικές επιδόσεις μια τρανς γυναίκας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά μιας μη τρανς γυναίκας».

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!