Οι πιο σημαντικές queer εκθέσεις της φετινής άνοιξης περιλαμβάνουν τόσο τη γνωριμία νέων καλλιτεχνών με τα μεγάλα μουσεία όσο και αναδρομικές εκθέσεις αναγνωρισμένων ειδώλων της τέχνης.

Πολυαναμενόμενες εκθέσεις που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας είναι τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά και διαφορετικά μουσεία και γκαλερί του κόσμου. Από την Αυστρία στην Αυστραλία, το Λονδίνο στο Λος Άντζελες και τη βραζιλιάνικη τέχνη στο Βερολίνο, αυτές είναι οι επιλογές μας για τις 14 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την άνοιξη, εάν ταξιδεύετε συχνά και είστε ΛΟΑΤΚΙ ή σας ενδιαφέρουν τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ και θέλετε να στηρίξετε τους καλλιτέχνες του queer κινήματος.

Ο Francis Bacon στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου μέχρι τις 17 Απριλίου

Γιος ενός εκτροφέα αλόγων – και ανοιχτά ομοφυλόφιλος σε μια εποχή που η σεξουαλικότητά του ήταν παράνομη – ο Francis Bacon είχε μια ισόβια έλξη για τα ζώα και τα πρωτόγονα ένστικτα, η οποία διαμόρφωσε τη μοναδικά ωμή προσέγγισή του στην αναπαράσταση ανθρώπων και θηρίων. Και τα δύο αναδεικνύονται σε αυτή την έκθεση, με τίτλο “Man and the Beast”, που καλύπτει την 50ετή καριέρα του Bacon ως ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

“Head VI,” 1949 Francis Bacon / The Estate of Francis Bacon

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Τα τοπία του Kehinde Wiley στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έως τις 18 Απριλίου

Γνωστός για τα υπέροχα πορτρέτα μαύρων ανθρώπων -συμπεριλαμβανομένου του επίσημου πορτρέτου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα- ο Kehinde Wiley στρέφεται εδώ σε ένα άλλο πεδίο, τη ζωγραφική τοπίου, και χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά μοτίβα του Παλαιού Κόσμου για να απεικονίσει εξαιρετικά έγχρωμους ανθρώπους. Η έκθεση με τίτλο “The Prelude” θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου.

“Prelude (Ibrahima Ndiaye and El Hadji Malick Gueye),” 2021 Kehinde Wiley / Stephen Friedman Gallery, Λονδίνο και Galerie Templon, Παρίσι

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Ολόκληρη η ζωή του μαύρου σχεδιαστή μόδας Patrick Kelly στο Μουσείο De Young, στο Σαν Φρανσίσκο, έως τις 24 Απριλίου

Το παιχνίδι και η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στο έργο του Patrick Kelly, του διάσημου μαύρου queer σχεδιαστή μόδας με καταγωγή από το Μισισιπή και έδρα το Παρίσι, ο οποίος αποτελεί το αντικείμενο της αναδρομικής έκθεσης “Runway of Love” στο Μουσείο de Young του Σαν Φρανσίσκο.

Η έκθεση έχει βασιστεί στην αντίστοιχη αναδρομική του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας του 2014. Εκείνη η έκθεση ανέδειξε κομμάτια από τη δωρεά έργων του Kelly από τον Bjorn Guil Amelan, τον σύντροφο ζωής του σχεδιαστή, και τον Bill T. Jones. Πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε επτά χρόνια, ιδίως τα δύο τελευταία, και η έκθεση “Patrick Kelly: Runway of Love” καταφθάνει σε μια εποχή που το έργο του Kelly αναδιαμορφώνεται από συζητήσεις γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη και την ταυτότητα.

Patrick Kelly’s Fall/Winter 1989–1990 advertising campaignOliviero Toscani / Fine Arts Museums of San Francisco, Estate of Patrick Kelly

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Τα «Πορτρέτα ως αντίσταση» του Zanele Muholi στη Βοστώνη έως 8 Μαΐου

To Sir Zanele Muholi είναι non binary καλλιτέχνης και φωτογράφος από τη Νότια Αφρική, που έχει κερδίσει την τελευταία δεκαετία παγκόσμια αναγνώριση για τις πανέμορφες φωτογραφίες του, οι οποίες επικεντρώνονται στη ζωή των μαύρων LGBTQIA+ κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής. Σε αυτή την έκθεση, το Muholi παρουσιάζει όχι μόνο τις εκπληκτικές αυτοπροσωπογραφίες του, αλλά και, για πρώτη φορά σε μουσειακή έκθεση στις ΗΠΑ, τους πίνακες ζωγραφικής του και ένα χάλκινο γλυπτό. Μάλιστα, αρκετά από τα έργα κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Muholi στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner το 2019. Το Muholi αναφέρεται στον εαυτό του όχι ως καλλιτέχνη, αλλά ως «οπτικό ακτιβιστή». «Δεν έχω καμία πρόθεση να παράγω καλή τέχνη», λέει το Muholi σε ένα εισαγωγικό βίντεο που αποτελεί μέρος της έκθεσης. «Οι περισσότερες από τις εικόνες μου είναι πολιτικές».

Zanele Muholi, Bona III, ISGM, Boston, 2019

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Queerx3 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Cleveland

«Τριπλή» δύναμη από queer καλλιτέχνες μέχρι τις 5 Ιουνίου στο Cleveland των ΗΠΑ: Puppies Puppies (Jade Kuriki Olivo), Jerome AB και J.J. Adams.

Απέσπασε το βραβείο Toby’s Prize του Museum of Contemporary Art Cleveland, η καλλιτέχνης Puppies Puppies (επίσης γνωστή ως Jade Kuriki Olivo) με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Όμως επέλεξε να μοιραστεί την εμπειρία του βραβείου της με τους καλλιτέχνες Jerome AB και Jesse Hoffman με έδρα το Λος Άντζελες. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι τρεις ταυτόχρονες εκθέσεις που εξερευνούν και τιμούν τις έγχρωμες queer ζωές.

Άποψη της εγκατάστασης της έκθεσης Puppies Puppies (Jade Kuriki Olivo) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Cleveland το 2022 / Field Studio

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Η Barbara Kruger μας ξανασυστήνεται σε μία αναδρομική έκθεση στο Λος Άντζελες

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη έκθεση του εξαιρετικά επιδραστικού έργου της Barbara Kruger εδώ και 20 χρόνια, αυτή η έκθεση του LACMA (Los Angeles County Museum of Art) περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, από τα μονοκάναλα βίντεο της δεκαετίας του ’80 έως τις πιο εξελιγμένες ψηφιακές παραγωγές, τα οποία διερευνούν θέματα καταναλωτισμού, ποπ κουλτούρας και τις επιπτώσεις των στιγμιαίων μέσων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου.

Barbara Kruger, Untitled (Forever), 2017 | Timo Ohler / Ευγενική παραχώρηση της Barbara Kruger και Sprüth Magers

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Lauren Halsey: Εξυμνώντας τη μαύρη κουλτούρα

Στην εγκατάστασή της στο Μουσείο του Σιάτλ, η Lauren Halsey, όπως και τα περισσότερα έργα της, εξυμνεί τη μαύρη κουλτούρα συνδυάζοντας κοινά θέματα και εικόνες από τη γενέτειρά της, το South Central Los Angeles, με αρχαία αιγυπτιακά ιερογλυφικά και αρχιτεκτονική. Η Halsey θα δημιουργήσει επίσης μια site-specific εγκατάσταση για το roof garden του MoMA της Νέας Υόρκης αυτό το καλοκαίρι.

Η έκθεση είναι ανοιχτή έως τις 17 Ιουλίου.

Άποψη εγκατάστασης της Lauren Halsey στο Μουσείο Τέχνης του Σιάτλ το 2022 (Natali Wiseman)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η βραζιλιάνικη τρανς/κουήρ κολεκτίβα Encantadas αποκτά καλλιτεχνική στέγη στο Μουσείο Schwules του Βερολίνου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση με τίτλο “Encantadas. Υπερβατική τέχνη από τη Βραζιλία” θα προβάλλεται μέχρι τις 18 Ιουλίου στο Μουσείο Schwules του Βερολίνου. Σε επιμέλεια μιας νεαρής βραζιλιάνικης κολεκτίβας με τρεις trans επιμελητές, το “Encantadas” παρουσιάζει το έργο επτά καλλιτεχνών από τη βόρεια και βορειοανατολική Βραζιλία, των οποίων τα έργα και οι αφηγήσεις ζωής περιστρέφονται γύρω από «μυστικιστικά κοσμοείδωλα», όλα σε αναζήτηση αυθεντικών λατινοαμερικανικών ταυτοτήτων.

“Encantadas. Transcendental Brazilian Art.” L* Reiter/Schwules Museum

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Raúl de Nieves: “Το θησαυροφυλάκιο της μνήμης” έως τις 24 Ιουλίου στη Βοστώνη

Ο καλλιτέχνης πολυμέσων Raúl de Nieves, με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημιούργησε ένα σύνολο αλληλένδετων έργων για αυτή την έκθεση στο ICA της Βοστώνης, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τα χαρακτηριστικά του πυκνά στολισμένα γλυπτά που παραπέμπουν σε κοστούμια από την παραδοσιακή μεξικανική κοινωνία καθώς και σε κουλτούρες drag, χορού και queer club.

Άποψη της εγκατάστασης του “The Treasure House of Memory” στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστώνης το 2022 (Mel Taing)

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Queer ιστορίες από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Μελβούρνης

Η μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώριας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ιδωμένη μέσα από ένα queer βλέμμα. Το αποτέλεσμα είναι η εκ νέου ανακάλυψη περίπου 400 έργων που καλύπτουν ιστορικές εποχές και ένα ευρύ φάσμα μέσων για να εκφράσουν το queerness ως έκφραση της σεξουαλικότητας και του φύλου, ως πολιτικό κίνημα, ως ευαισθησία και ως στάση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Ο… ήχος είναι υγρός στη Βιέννη

Η έκθεση του Wolfgang Tillmans με τίτλο ‘Sound Is Liquid’ (σ.σ. Ο ήχος είναι υγρός) στο μουσείο Mumok της Βιέννης θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου.

Το έργο του Wolfgang Tillmans επικεντρώνεται εδώ και καιρό στους ανθρώπους, στις σχέσεις τους μεταξύ τους και στις σχέσεις τους με τα πράγματα γύρω τους – όλα αυτά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζωή μας έχει γίνει πιο διαμεσολαβημένη. H έκθεση στο Mumok αντανακλά τη χωρική αναδιάρθρωση και τις αλλαγές στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, όπως φαίνεται μέσα από το φακό της φωτογραφίας του Tillmans.

“The Spectrum / Dagger,” 2014 | Wolfgang Tillmans / Galerie Buchholz, Maureen Paley, Λονδίνο, David Zwirner, Νέα Υόρκη

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Η τρυφερή σχέση δύο ανδρών των αρχών του 20ού αιώνα στο New Brunswick του Καναδά

Αυτή η φωτογραφική έκθεση έχει ιδιαίτερη αξία, κυρίως ιστορική. Είναι σαν ντοκουμέντο μιας άλλης εποχής, πολύ δύσκολης και ρομαντικής ταυτόχρονα για τα ΛΟΑΤ άτομα. Στην γκαλερί Beaverbrook Art (New Brunswick) εκτίθενται οι εικόνες από την τρυφερή σχέση των Leonard Olive Keith με τον Joseph Austin (Cub) Coates, τις δεκαετίες του 1910 και του 1920, που αποτύπωσε με μηχανή Kodak ο πρώτος. Πρόκειται ίσως για την πρώτη αποτύπωση ερωτικής σχέσης μεταξύ δύο ανδρών στο ανατολικό άκρο του Καναδά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου και το Σάββατο θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο με την ιστορία των δύο ανδρών, που έζησαν κρυφά τον έρωτά τους μέχρι τον θάνατό τους.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.