Ο ΛOATKI+ ακτιβιστής, Andriy Maymulakhin, ακούει τους πυροβολισμούς να πέφτουν κοντά στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται σε ένα χωριό μόλις 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Μετά τη ρωσική εισβολή, η ζωή είναι επικίνδυνη για τον Andriy, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής της ΛOATKI+ οργάνωσης, Nash Mir Centre, με έδρα το Κίεβο. Ζει μακριά από τον σύντροφό του, ο οποίος βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία. Στο σπίτι του φιλοξενεί δύο φίλους του και έναν από τους ηλικιωμένους γονείς τους.

«Η οργάνωσή μας είναι αρκετά μικρή, μόλις πέντε άτομα στην ομάδα και περίπου 12 ακτιβιστές σε όλη τη χώρα. Κανείς μας δε θέλει να φύγει από τη χώρα. Αυτή είναι η χώρα μας», λέει στο pinknews.

Όπως πολλοί Ουκρανοί, ο Andriy έχει χωριστεί από τα αγαπημένα του πρόσωπα λόγω του πολέμου. Ο σύντροφός του αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Lviv.

«Τηλεφωνούμε ο ένας στον άλλον κάθε μέρα, αλλά παρόλα αυτά, τώρα είναι αδύνατο να συναντηθούμε. Μου λέει πως θέλει να επιστρέψει αλλά είναι τόσο επικίνδυνο».

Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι καταστροφική για τον ουκρανικό λαό. Για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας, ο πόλεμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι τα πράγματα βελτιώνονταν σταδιακά για την κοινότητά τους στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. Αν η Ρωσία ασκούσε έλεγχο στις ζωές τους, φοβούνται ότι αυτές οι σκληρές ελευθερίες θα απειλούνταν και πάλι.

«Από το 2014, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ουκρανία. Είμαστε πραγματικά τόσο διαφορετικοί τώρα από τη Ρωσία», λέει ο Andriy.

«Είναι πολύ πιθανό οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές να καταλήξουν στις λίστες για στρατόπεδα συγκέντρωσης ή να εξοντωθούν».

Η λεσβιακή οργάνωση EL*C και ο αγώνας της στην Ουκρανία

Προς το παρόν, ο Andriy είναι σχετικά ασφαλής – εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεγχόμενη ουκρανική επικράτεια. Εάν αυτό αλλάξει, θα προσπαθήσει να διαφύγει στη δυτική Ουκρανία για να μπορέσει να βρεθεί με τον φίλο του.

Πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό αναζητούν τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή, ο Andriy λέει ότι η οργάνωσή του δεν χρειάζεται δωρεές, αν και είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

«Στην Ουκρανία ζητάμε από άλλες κυβερνήσεις να στηρίξουν την Ουκρανία σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέχισε να κλιμακώνεται από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), υπήρξαν 1.761 θύματα αμάχων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, με 636 νεκρούς και 1.125 τραυματίες.

Η υπηρεσία παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερα.

ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για τα queer άτομα στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον περασμένο μήνα.


φωτογραφία αρχείου: DONNA ACETO