Μια εφαρμογή που υπόσχεται ότι θα κάνει «καλά τους ομοφυλόφιλους» στην πλατφόρμα της Google

14/03/2022

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα της Google μία εφαρμογή για να «βοηθήσει» τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να «επιστρέφουν στη φύση τους».

Η εφαρμογή, Hijrah Diri Homoseksualiti, κυκλοφόρησε από το Τμήμα Ισλαμικής Ανάπτυξης της Μαλαισίας (JAKIM) και είναι προς το παρόν διαθέσιμη από το Google Play Store.

Σύμφωνα με την περιγραφή του στο κατάστημα εφαρμογών της Google, περιλαμβάνει «προτάσεις, ιδέες, εξηγήσεις και ερμηνείες» για να βοηθήσει τους χρήστες «να ξεπεράσουν το πρόβλημα της ομοφυλοφιλίας».

Η εφαρμογή περιέχει, επίσης, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο από έναν «πρώην ομοφυλόφιλο» μουσουλμάνο άνδρα, στο οποίο περιγράφει πώς «έρχεται αντιμέτωπος με μερικά από τα πράγματα που τον προκαλούν να διαπράξει αυτή την αμαρτία και πώς είναι να σηκώνει το βάρος του να έχει διαπράξει αμαρτίες του σεξ στο παρελθόν».

Η ταξινόμηση του Good Play Store για την εφαρμογή είναι “E”, που σύμφωνα με την Google σημαίνει ότι η εφαρμογή είναι “κατάλληλη για όλες τις ηλικίες”.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μαλαισία αντιμετωπίζουν εκτελέσεις, βασανιστήρια και δεκαετίες φυλάκιση

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το επίπεδο των δεδομένων που συλλέγει η κυβερνητική εφαρμογή από χρήστες, σε μια χώρα όπου το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρείται με έως και 20 χρόνια φυλάκιση και υποχρεωτικό ξυλοδαρμό, σύμφωνα με το Human Rights Watch. Οι άγρυπνες εκτελέσεις και τα βασανιστήρια ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν είναι ασυνήθιστα.

Ο Idris Ahmad, ο αρμόδιος υπουργός για το Τμήμα Ισλαμικής Ανάπτυξης (JAKIM) που κυκλοφόρησε την εφαρμογή, ανακοίνωσε μόλις πέρυσι ότι είχε δημιουργήσει μια «ομάδα εργασίας» για να ενισχύσει τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες νόμους, καθώς ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και περσόνες προωθούν ανοιχτά έναν τοξικό τρόπο ζωής μέσω των social media», είπε τον Ιανουάριο του 2021.

«Πρέπει να γίνει σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ομαλοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του οικογενειακού θεσμού».

Έτσι, δεν είναι σύμπτωση ότι η εφαρμογή, σύμφωνα με το Google Play Store, έχει πρόσβαση στην ταυτότητα, τις επαφές, την τοποθεσία, τις φωτογραφίες και τα αρχεία πολυμέσων των χρηστών, την κάμερα, το μικρόφωνο και τις πληροφορίες σύνδεσης wifi.

Ανακοινώνοντας την εφαρμογή στο Twitter, το JAKIM είπε ότι «θα βοηθήσει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να επιστρέψει στη φύση».

Η εφαρμογή έχει λάβει σημαντικές αντιδράσεις στις κριτικές της στο Google Play, αλλά κατά τη στιγμή της γραφής παραμένει διαθέσιμη για λήψη.

Η εφαρμογή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο. «Γιατί ένα e-book χρειάζεται πρόσβαση στην τοποθεσία, τον χώρο αποθήκευσης, την κάμερα, το μικρόφωνο; Προσπαθείτε να παρακολουθήσετε τους ομοφυλόφιλους;», σχολίασε ένα χρήστης.

«Αυτή η εφαρμογή είναι ένα εργαλείο θεραπείας θρησκευτικής μετατροπής LGBT που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση», έγραψε ένας άλλος. «Πιστεύω ότι το φανατισμένο και απεχθές λογισμικό όπως αυτή η εφαρμογή δεν έχει θέση στο Google Play Store ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!