Mαθήματα πεολειχίας στη δίκη Λιγνάδη

06/03/2022
από

Τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει το στόμα στην πεολειχία, κι όταν απάντησε «δεν ξέρω, να είναι ανοιχτό;», αντιπρότεινε κοφτά «όχι, να κάνει κινήσεις» και ξαναρώτησε πώς μπορεί να τον βίασε από το στόμα ο κατηγορούμενος, τη στιγμή που τον είχε ναρκώσει.

του Δημήτρη Αγγελίδη για efsyn.gr

Τον έβαλε να του δείξει με τα χέρια ακριβώς το σημείο που ένιωσε στον πρωκτό του κολλώδες υγρό μόλις ξύπνησε την επομένη, κι όταν ο μάρτυρας σήκωσε πάνω απ’το παντελόνι τα γεννητικά του όργανα και έδειξε στο περίνεο, το σημείο μεταξύ γεννητικών οργάνων και πρωκτού, ο συνήγορος διέψευσε ότι πρόκειται για τον πρωκτό και αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του μάρτυρα.

Για τέσσερις με πέντε ώρες ο Αλέξης Κούγιας επαναλάμβανε διαρκώς στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τη λέξη βιασμός και τα παράγωγά της κατά την εξέταση του 27χρονου σήμερα Αιγύπτιου Αλί, ο οποίος κατηγορεί για βιασμό τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, όταν ο μάρτυρας κατηγορίας ήταν 16 ετών. Ο συνήγορος υπεράσπισης επανέφερε ξανά και ξανά τη σκηνή του βιασμού, επαναλαμβάνοντας ερωτήσεις για πιθανές και απίθανες λεπτομέρειες για το πότε στεγνώνει το σπέρμα, για το σπίτι του κατηγορούμενου και το είδος, τη θέση και το χρώμα του καναπέ πριν από έντεκα χρόνια, για το αν ζει ο μάρτυρας σήμερα στη Σουηδία ή στο Ντουμπάι ή στην Ελλάδα και σε ποια ακριβώς διεύθυνση και αν αλλάζει συχνά δουλειές και γιατί και αν φαίνονται σε φωτογραφίες τα γυμνά του μπράτσα και άλλα πολλά, φαινομενικά σχετικά ή άσχετα με την κατηγορία.

Αλλά και σε ένα διάλειμμα της δίκης, αφού η έδρα είχε συστήσει να μην έρθει σε επαφή με άλλο παράγοντα της δίκης ο μάρτυρας, ο κ. Κούγιας τον ακολουθούσε στους διαδρόμους και έδινε εντολές στους αστυνομικούς να μην τον αφήσουν να πλησιάσει άλλον, ενώ όταν κατέβηκε στις τουαλέτες ο μάρτυρας, κατέβηκε και ο κ. Κούγιας και άρχισε να φωνάζει «αστυνομία, αστυνομία» επειδή είχε κατέβει στις τουαλέτες και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Γιάννης Βλάχος.

Ομοφοβικό κρεσέντο

Εκανε μάλιστα άλλη μια επίδειξη ομοφοβικής ρητορικής, όταν ρώτησε γιατί τέσσερα χρόνια μετά το βιασμό ο μάρτυρας έστειλε μήνυμα στον κατηγορούμενο «τελικά θα με γνώριζες με τραγουδιστή;». «Το έκανα για να βεβαιωθώ και να το βγάλω από μέσα μου. Τον διέγραψα, μόλις ο κατηγορούμενος μου απάντησε ότι θα πρέπει να δώσω πρώτα κώλο και στον ίδιο και στον τραγουδιστή». «Είναι γκέι ο κατηγορούμενος;» ρώτησε ο κ. Κούγιας. «Δεν ξέρω. Είναι παιδόφιλος», απάντησε ο μάρτυρας. «Σημασία δεν έχει αν είναι παιδόφιλος, σημασία έχει αν είναι ενεργητικός ή παθητικός» είπε ο κ. Κούγιας, σε ένα κρεσέντο ομοφοβίας.

Αμεση και έντονη ήταν η παρέμβαση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, ο οποίος ζήτησε επανειλημμένα από την έδρα να προστατέψει τη διαδικασία από ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις και το μάρτυρα από την απόπειρα εκφοβισμού του με ερωτήσεις που εμπεριέχουν την απάντηση. «Θα φέρουμε στην αίθουσα το σεξισμό, το ρατσισμό και τα φασισμό; Αυτά τα πράγματα αντιβαίνουν το νόμο. Ας ρωτήσει ο κ. Κούγιας τον πελάτη του αν είναι γκέι», σημείωσε ο κ. Βλάχος.

Αλλά η έδρα δεν έδειξε να θίγεται από το ακραία ομοφοβικό σχόλιο, ούτε από τον τρόπο που έθετε τις ερωτήσεις ο κ. Κούγιας, και συνέστησε αντιθέτως στο συνήγορο της πολιτικής αγωγής να μη διακόπτει. «Πρώτη φορά βλέπω τέτοια διεύθυνση διαδικασίας», παρατήρησε αυτός. «Αν θέλετε, να υποβάλλετε αίτηση να εξαιρεθώ», απάντησε η πρόεδρος.

Απαντήσεις με ψυχραιμία

Ο μάρτυρας, που κατέθετε άλλες τρεις ώρες την προηγουμένη, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής, δεν έχασε την ψυχραιμία του και εξήγησε ξανά και ξανά τι θυμόταν και τι δε θυμόταν από το βιασμό του, όπως και ότι, μετά την υποβολή της μήνυσης, έβαλε κάτω τα προ δεκαετίας περιστατικά με τους φίλους του, διασταύρωσε τα γεγονότα με μηνύματα που αντάλλασσε επανειλημμένα στο facebook με τον κατηγορούμενο, τα οποία μπόρεσε να ανακτήσει από το email του, όπου τα έστελνε αυτόματα με ειδοποίηση τότε το facebook, και διόρθωσε στην ανάκριση την ημερομηνία των περιστατικών, καθώς αρχικά τη θυμόταν λάθος. Εξήγησε επίσης ότι προφανώς θυμόταν λάθος το χρώμα του αυτοκινήτου του κατηγορουμένου, καθώς το ίδιο αυτοκίνητο σε σκουρόχρωμο κόκκινο το είχε ένας γνωστός του.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι εγώ τότε, στα 16 μου, δεν ήξερα καν τι είναι βιασμός» είπε στο δικαστήριο. Είχε ήδη εξηγήσει ότι για πολλά χρόνια, μέχρι τα είκοσί του, έδινε μάχη με τον εαυτό του και τις ενοχές του για να καταλάβει τι του είχε συμβεί κι αν έφταιγε ο ίδιος, μέχρι να μπορέσει να κατανοήσει ότι δεν ήταν δικό του λάθος, αλλά ότι υπάρχουν άτομα που βιάζουν και κακοποιούν παιδιά, εκμεταλλευόμενα την άγνοιά τους και την ευάλωτη κατάστασή τους. Είχε επίσης καταθέσει ότι όταν του έστειλαν φίλοι συνέντευξη ατόμου που κατηγορούσε το Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό, θέλησε να πει κι αυτός τη δική του ιστορία “επειδή είναι αλήθεια” και επειδή ένιωσε ότι θέλει και πρέπει να είναι κομμάτι του ελληνικού #metoo.

«Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να συνεννοηθείτε με τους φίλους σας για τις σωστές ημερομηνίες και μετά να κάνετε τη μήνυση; Ποιος ο λόγος της βιασύνης;», ρώτησε η έδρα. «Δεν ήθελα να μιλήσω στους φίλους και τους συγγενείς γιατί δεν ήθελα να με σταματήσει κανένας. Μετά που έμαθαν είχαν φοβηθεί. Αυτή είναι η νοοτροπία τους, “μην μπλέξεις”. Πίστευα ότι τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή, ένιωθα ότι πρέπει να κάνω γρήγορα, δεν ένιωθα πολύ καλά, ήθελα να τη γράψω και να τη στείλω», απάντησε ο μάρτυρας.

Στο τέλος της εξέτασης, ο κ. Κούγιας σημείωσε ότι «εντόπισε 19 αντιφάσεις στην κατάθεση του μάρτυρα», τον χαρακτήρισε «κοινό απατεώνα» και κατέφυγε στη γνωστή υπερασπιστική ενέργεια απαξίωσης της αξιοπιστίας του μάρτυρα, ζητώντας να διαβιβαστεί στην εισαγγελία μήνυση για ψευδή κατάθεση με βάση το άρθρο 38 για να ασκηθεί μήνυση. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα στην επόμενη δικάσιμο στις 18 Μαρτίου.

Η πολύκροτη δίκη, η πρώτη εμβληματική υπόθεση του ελληνικού κινήματος #metoo, διεξάγεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας μπροστά σε άδεια έδρανα, με μόνο πέντε δημοσιογράφους να παρακολουθούν εκ περιτροπής τη διαδικασία και χωρίς να επιτραπεί η παρουσία παρατηρητηρίου καταγραφής και μετάδοσης όσων ακούγονται, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του στην εφαρμογή της ΚΥΑ για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού στις δικαστικές αίθουσες.




Δες και αυτό!