O Ουκρανός πρόεδρος δίνει τα όπλα στους πολίτες και υπόσχεται αμνηστία

24/02/2022
από

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο διέκοψε κι επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ κάλεσε όποιον Ουκρανό πολίτη μπορεί να σηκώσει όπλο, να πάει να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Υποσχέθηκε, ακόμη, αμνηστία σε όσους έχουν καταδίκες, αλλά αποφασίσουν να υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό.

Ο Ζελένσκι, επίσης, υποστήριξε ότι «ο εχθρός έχει υποστεί σοβαρές απώλειες» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από τις πρώτες ώρες έναρξης της επιχείρησης πάντως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα ή αντιστέκονται στην προέλαση στα ανατολικά.

Εν μέσω ενός πολέμου προπαγάνδας και παραπληροφόρησης οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50 Ρώσους στρατιώτες κι έχει καταρρίψει αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, διαψεύδει ότι έχουν καταρριφθεί αεροσκάφη και ελικόπτερά της, ενώ ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής οι δυνάμεις της δεν έχουν βρει αντίσταση.

Νωρίτερα η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει διαλύσει την ουκρανική αεράμυνα και έχει επιτεθεί και σε ουκρανικές αεροπορικής βάσης.

Με τη σειρά τους οι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση στο Ντονμπάς οδεύει προς ολοκλήρωση και ότι καταλαμβάνονται συνεχώς εδάφη και πόλεις χωρίς αντίσταση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις καταθέτουν τα όπλα και οπισθοχωρούν.




Δες και αυτό!