Η Εθνική Γυναικών ποδοσφαίρου των ΗΠΑ κέρδισε τη διαμάχη, 24 εκατομμύρια και ίση αμοιβή με τους άντρες

22/02/2022
από
Ⓒ 2019 SETH WENIG/ASSOCIATED PRESS

Μία δικαστική διαμάχη τριών χρόνων ανάμεσα στην Εθνική Γυναικών των ΗΠΑ και την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε για το θέμα ίσης αμοιβής με την ομάδα των Ανδρών, με το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί ιστορικό γεγονός και ίσως κάτι που θα αλλάξει για πάντα τον επαγγελματικό αθλητισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ έκανε συμβιβασμό με την Ένωση παικτών και θα δώσει 22 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, καθώς και 2 εκατομμύρια δολάρια για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παικτριών, ενώ δεσμεύτηκε ότι στο εξής οι παίκτριες θα δικαιούνται την ίδια αμοιβή με τους παίκτες όποτε καλούνται στην εθνική. Κάθε παίκτρια μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 50.000 από αυτό το ποσό (των 2 εκατομμυρίων δολαρίων).

Πρόκειται για μία απόφαση-δικαίωση για τις διεθνείς των ΗΠΑ και παράλληλα μία απόφαση που ενδέχεται να φέρει τσουνάμι εξελίξεων στον ομαδικό αθλητισμό, αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχουν τεθεί ζητήματα για τις αμοιβές και των παικτριών του WNBA σε σχέση με τους NBAερς όταν καλούνται από την Team USA.

Με βάση όσα ανέφεραν οι δύο πλευρές, η Ομοσπονδία των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι πλέον οι παίκτες και οι παίκτριες θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή και μπόνους όταν καλούνται σε φιλικούς και επίσημους αγώνες.

Η Ένωση παικτριών της εθνικής ομάδας Γυναικών των ΗΠΑ αρχικά ζητούσε αποζημίωση ύψους 66.7 εκατ. δολαρίων, ωστόσο και αυτό το ποσό που έλαβαν – και κυρίως την διαβεβαίωση της ίσης αμοιβής – θεωρείται ένα τεράστιο βήμα μπροστά.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί το εξής για να καταλάβει κάποιος την διαφορά που υπήρχε στην αμοιβή των δύο φύλων: Ένας άνδρας λάμβανε 67.000 δολάρια αν κατάφερνε να συμπεριληφθεί στο ρόστερ των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, 9.375 δολάρια σε κάθε νίκη στην διοργάνωση και 5.000 στην ήττα, ενώ οι γυναίκες λάμβαναν 37.5000 δολάρια, ενώ λάμβαναν 5.250 δολάρια σε κάθε νίκη και δεν έπαιρναν λεφτά στις ήττες. Παράλληλα το bonus για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν 407.608 δολάρια για κάθε παίκτη, ενώ μία γυναίκα θα λάμβανε αντίστοιχα ένα ποσό ύψους 110.000 δολαρίων σε αυτή την περίπτωση.

Μένει πλέον να φανεί τι θα ακολουθήσει στον ομαδικό αθλητισμό στις ΗΠΑ, αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού η Πρόεδρος της Ένωσης Παικτών των ΗΠΑ, Μέγκαν Ράπινο, δήλωσε ότι σκοπεύει να φτάσει το θέμα στην FIFA.

με πληροφορίες από sport24.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!