Η Ρωσία δημιουργεί λίστες με στόχο ευάλωτους πληθυσμούς, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

22/02/2022
από

Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει πολιτικούς αντιπάλους, ακτιβιστές και «ευάλωτους πληθυσμούς», όπως ΛOATKI+ άτομα, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Foreign Policy ανώνυμα, εξήγησε ότι η Ρωσία είναι «πιθανόν» να στοχεύσει οποιονδήποτε αντιτίθεται στις ενέργειες της χώρας.

«Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αναγκάσει τη συνεργασία μέσω εκφοβισμού και καταστολής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε προηγούμενες ρωσικές επιχειρήσεις, είπε, αυτό εκδηλώθηκε με «στοχευμένες δολοφονίες, απαγωγές/αναγκαστικές εξαφανίσεις, κρατήσεις και χρήση βασανιστηρίων».

Μεταξύ της λίστας των πιθανών στόχων της Ρωσίας, είπε, είναι «Ρώσοι και Λευκορώσοι αντιφρονούντες εξόριστοι στην Ουκρανία, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και ευάλωτοι πληθυσμοί όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Το Foreign Policy δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες φέρεται να «δημιουργούν λίστες στόχων και δολοφονιών».

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε ένταση μεταξύ τους από το 2014, ωστόσο το κλίμα επιδεινώθηκε από τότε που η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία στα τέλη Ιανουαρίου.

Αρκετές χώρες έχουν εκκενώσει το προσωπικό της πρεσβείας από το Κίεβο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στην εκπομπή Today του NBC ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που δείχνουν ότι «θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη μορφή βαρβαρότητας επειδή δεν θα είναι απλώς ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ δύο στρατών. Θα είναι ένας πόλεμος που θα κάνει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό για να τον καταστείλει, να τον συντρίψει, να τον βλάψει. Και αυτό είναι που παρουσιάσαμε λεπτομερώς στον ΟΗΕ».

Ο Λένι Έμσον, διευθυντής του Kyiv Pride, είπε στο PinkNews ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και η ευρύτερη κοινωνία της Ουκρανίας είναι διατεθειμένα να «βγουν μπροστά ενάντια στην επιθετικότητα» εάν χρειαστεί.

«Σε αυτό το σημείο είμαστε ενωμένοι», είπε ο Έμσον. «Δεν έχει σημασία ποια είναι η ταυτότητα φύλου σας, ο σεξουαλικός σας προσανατολισμός – όλοι μαζί, κάνουμε ένα βήμα μπροστά».




Δες και αυτό!