H πρώτη γυναίκα που φαίνεται να θεραπεύτηκε από τον HIV

16/02/2022
από

Μια γυναίκα φαίνεται να έχει θεραπευθεί από τον HIV, σε μια «σημαντική» ανακάλυψη στη μάχη κατά του ιού.

Η γυναίκα είναι το τρίτο άτομο στον κόσμο που φαίνεται να έχει θεραπευτεί από τον ιό.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) ότι η μέθοδος, η οποία περιλαμβάνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία από τον ιό στο μέλλον.

«Το γεγονός ότι είναι μικτής φυλής και ότι είναι γυναίκα, είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά και πολύ σημαντικό όσον αφορά τον αντίκτυπο στην κοινότητα», είπε ο Δρ Στίβεν Ντικς, ειδικός για το AIDS στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η γυναίκα διαγνώστηκε με HIV το 2013. Είχε επίσης λευχαιμία και έλαβε αίμα από τον ομφάλιο λώρο ως θεραπεία για τον καρκίνο.

Η συνήθης πρακτική είναι να βρεθεί ένας δότης μυελού των οστών του οποίου η φυλή και η εθνικότητα είναι παρόμοια με αυτή της ασθενούς, ωστόσο το αίμα ομφάλιου λώρου δεν χρειάζεται να είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τον ασθενή όσο οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ευκολότερο να βρεθεί δότης.

Η γυναίκα έλαβε επίσης αίμα από συγγενή της για να ενισχύσει προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός της καθώς η μεταμόσχευση ολοκληρώθηκε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις λοιμώξεις στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καθηγήτρια Sharon Lewin, εκλεγμένη πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS προειδοποίησε ότι οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών δεν είναι μια «βιώσιμη στρατηγική μεγάλης κλίμακας για τη θεραπεία του HIV», ωστόσο η περίπτωση «παρουσιάζει μια απόδειξη της ιδέας ότι ο HIV μπορεί να θεραπευτεί», ανέφερε το aidsmap.

Δύο άνδρες είχαν στο παρελθόν θεραπευτεί από τον ιό HIV μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα για λευχαιμία. Είναι γνωστοί ως ο ασθενής του Βερολίνου και ο ασθενής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τους Times, και οι δύο υπέφεραν από παρενέργειες από τη θεραπεία τους. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η γυναίκα ανταποκρίθηκε πιο θετικά στη θεραπεία λόγω του ότι η συγγενής της έδωσε επίσης αίμα.

Αρχικά έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου από έναν δότη με μετάλλαξη που αναστέλλει τον HIV και στη συνέχεια το αίμα από τη συγγενή της, που υποστήριξε το ανοσοποιητικό της σύστημα κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων που χρειάστηκαν για να γίνουν κυρίαρχα τα κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Πάνω από 14 μήνες αφότου τερμάτισε τη χρήση της αντιρετροϊκής θεραπείας μετά τη διαδικασία, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη ίχνος του HIV στο αίμα της.

Ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Dr Marshall Glesby είπε: «Η μεταμόσχευση από τη συγγενή είναι σαν μια γέφυρα που την οδήγησε στο σημείο να μπορεί να αναλάβει το αίμα του ομφάλιου λώρου».




Δες και αυτό!