Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κύπελλα περιόδου

15/02/2022
από
Kύπελλα περιόδου Omgyno cover

Zητήσαμε από την omgyno να μας μιλήσει για τα κύπελλα περιόδου σχετικά με το τι ακριβώς είναι, πως λειτουργούν και ποια είναι τα οφέλη τους.

Εκπλήσσει αρκετούς ανθρώπους όταν μαθαίνουν ότι το σύγχρονο κύπελλο περιόδου επινοήθηκε στην πραγματικότητα στις αρχές της δεκαετίας του 1930, περίπου την ίδια εποχή με το ταμπόν. Παρότι στην Αμερική όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα κύπελλα περιόδο, όπως και οι υφασμάτινες σερβιέτες χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα, στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά μπορούμε να πούμε πως δεν είναι και τόσο δημοφιλή ακόμα. Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει αρχικά λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση από φορείς υγείας, οργανισμούς ή ακόμη και γιατρούς, για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να διαχειριστεί την περίοδό του. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά δεν διατίθενται σε πολλά καταστήματα ή φαρμακεία, και αγοράζονται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αρκετά άτομα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση και χρησιμοποίηση eco-friendly προϊόντων.

Tι είναι τα κύπελλα περιόδου;

Τα κύπελλα περιόδου είναι κατασκευασμένα από 100% ιατρική σιλικόνη, χωρίς πρόσθετα ή χημικά. Είναι ειδικά σχεδιασμένα και εύκαμπτα, έτσι ώστε το σχήμα τους να αλλάζει εύκολα. Συλλέγουν αντί να απορροφούν τη ροή της περιόδου. Έχουν μεγάλη χωρητικότητα με αποτέλεσμα να συλλέγουν περισσότερο αίμα από όσο μπορεί να συγκρατήσει μία σερβιέτα ή ένα ταμπόν. Ανάλογα με τη ροή, ένα κύπελλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 12 ώρες. Επαναχρησιμοποιείται για έως και 10 χρόνια.

Πώς διαλέγω το κατάλληλο κύπελλο περιόδου για μένα;

Το σημαντικότερο είναι να επιλέξεις το σωστό κύπελλο για σένα. Συνήθως υπάρχουν δύο μεγέθη κυπέλλων περιόδου. Τα μικρότερα απευθύνονται συνήθως σε νεότερες ηλικίες, σε άτομα που δεν έχουν γεννήσει ή σε άτομα με μικρή ροή. Τα μεγαλύτερα συνιστώνται σε όσα@ έχουν γεννήσει φυσιολογικά ή έχουν μεγάλη ροή. Για να υπολογίσεις το σωστό μέγεθος για σένα θα βοηθήσει να εξετάσεις: την ηλικία σου, το μήκος του τραχήλου σου, εάν έχεις έντονη ροή ή όχι, την σταθερότητα, ευελιξία και χωρητικότητα του κυπέλλου, την δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους σου εάν έχεις γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους;

Eίναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μία συσκευασία σερβιετών ισοδυναμεί σχεδόν με 5 πλαστικές σακούλες και ένα άτομο χρησιμοποιεί περίπου 12.000 προϊόντα υγιεινής μιας χρήσης στη διάρκεια της ζωής του.

Είναι μια οικονομική επιλογή. Πληρώνεις εφάπαξ για ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο περιόδου, σε αντίθεση με τα ταμπόν ή τις σερβιέτες, τα οποία πρέπει να αγοράζονται συνεχώς και κοστίζουν ετησίως πολλά χρήματα.

Συγκρατούν περισσότερο αίμα. Ένα κύπελλο μπορεί να χωρέσει περίπου μία έως δύο ουγγιές εμμηνορροϊκής ροής. Τα ταμπόν μπορούν να χωρέσουν μόνο μέχρι το ένα τρίτο της ουγγιάς. Ταυτόχρονα προσφέρει κάλυψη μεγαλύτερης διάρκειας, αφού μπορεί να φορεθεί έως και 12 ώρες.

Είναι ασφαλέστερα. Επειδή τα κύπελλα περιόδου συλλέγουν αντί να απορροφούν το αίμα, δεν κινδυνεύεις από το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS), μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν.

Για όλους αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους, τόσο τα κύπελλα περιόδου όσο και οι υφασμάτινες σερβιέτες, έχουν αρχίσει να κερδίζουν μεγάλο έδαφος με την πάροδο του χρόνου και αποτελούν μία πολύ σημαντική και ευεργετική αλλαγή για την εμμηνορροϊκή μας υγεία.

Πώς τοποθετώ το κύπελλο περιόδου;

1. Πλύνε καλά τα χέρια σου.
2. Άπλωσε νερό ή λιπαντικό με βάση το νερό στο χείλος του κυπέλλου.
3. Δίπλωσε σφιχτά το κύπελλο στη μέση, κρατώντας το στο ένα χέρι με το χείλος προς τα πάνω.
4. Τοποθέτησε το κύπελλο, με το χείλος προς τα πάνω, στον κόλπο σου. Θα πρέπει να κάθεται λίγα εκατοστά κάτω από τον τράχηλό σου.
5. Μόλις το κύπελλο μπει στον κόλπο σου, περίστρεψέ το. Θα ανοίξει για να δημιουργήσει μια αεροστεγή σφράγιση που σταματά τις διαρροές.

Πότε και πώς αφαιρώ το κύπελλο περιόδου;

Μπορείς να φοράς ένα κύπελλο περιόδου για 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με το αν έχεις ή όχι έντονη ροή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιείς για προστασία και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

1. Πλύνε καλά τα χέρια σου.
2. Τοποθέτησε τον δείκτη και τον αντίχειρά σου στον κόλπο σου.
3. Τράβα απαλά το στέλεχος του κυπέλλου μέχρι να φτάσετε στη βάση.
4. Τσίμπα τη βάση για να απελευθερωθεί η σφράγιση και τράβα προς τα κάτω για να αφαιρέσεις το κύπελλο. Μόλις βγει, άδειασέ το στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα.
5. Μετά το τέλος της περιόδου, το κύπελλο μπορεί να αποστειρωθεί είτε μέσα σε βραστό νερό είτε με καθαρισμό με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), ξύδι ή άλλο φυσικό σαπούνι.

Για να βρεις ένα κατάλληλο κύπελλο περιόδου για εσένα ή μια υφασμάτινη επαναχρησιμοποιούμενη σερβιέτα, μπορείς να μπεις στο e-shop της omgyno και να εξερευνήσεις τις επιλογές.

Για όσ@ δοκιμάσουν κύπελλο περιόδου για πρώτη φορά, προτείνουμε το Lily Cup One , ιδανικό για το ξεκίνημα!!

Kαλή απόλαυση!!




Δες και αυτό!