Μεγάλη έρευνα σε εξέλιξη για παράνομη χρηματοδότηση στο Toronto Pride

Pride Parade Canada

Στο μικροσκόπιο των ανεξάρτητων ελεγκτών της KPMG βρίσκεται η οργάνωση του Toronto Pride. Ο λόγος είναι ότι αποκαλύφθηκαν έγγραφα όπου διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, διασπάθιση δημόσιας χρηματοδότησης και εκμετάλλευση καλλιτεχνών. Καθώς και για ψευδείς βεβαιώσεις από αυτόχθονους Καναδούς και two-spirited άτομα.

Προκειμένου να εξασφαλίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, το Toronto Pride φέρεται να:

  • παραπλάνησε την κυβέρνηση,
  • παραποίησε επιστολές υποστήριξης από οργανώσεις queer και αυτόχθονων Καναδών,
  • εκμεταλλευόταν queer και αυτόχθονες καλλιτέχνες και
  • προσπάθησε να ακυρώσει την απαγόρευση συμμετοχής της αστυνομίας στην παρέλαση.

Τα έγγραφα που διαπιστώνουν τα παραπάνω παραπτώματα, αποκαλύπτει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του York, Tom Hooper, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό LGBTQ2S+.

Η έρευνα του Hooper

Ο Hooper έλαβε εκατοντάδες έγγραφα από την κυβέρνηση σχετικά με τις επιχορηγήσεις του Toronto Pride μέσω αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης. Δημοσίευσε μια ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με το τι έδειχναν τα έγγραφα στο Twitter τον Ιανουάριο. Με αποτέλεσμα πολλοί ΛΟΑΤΚΙ Καναδοί να αμφισβητήσουν την ηγεσία και τη θέση του Toronto Pride στην κοινότητα.

Τα έγγραφα, όπως επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές, αποκαλύπτουν ένα μοτίβο ψευδών και δόλιων δηλώσεων. Σε αυτές φαίνεται χρησιμοποιήθηκαν μερικά από τα πιο περιθωριοποιημένα μέλη της κοινότητας της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων και των two-spirited ανθρώπων, για να λάβουν και να διατηρήσουν την επιχορήγηση οι διοργανωτές.

Η απόφαση για είσοδο ορκωτών λογιστών

Τώρα, ο νέος υπεύθυνος στο Toronto Pride προσέλαβε τη λογιστική εταιρεία KPMG, για να επανεξετάσει τις πηγές εσόδων της οργάνωσης. Στην ετήσια γενική συνέλευση του Toronto Pride στα τέλη Ιανουαρίου, τα μέλη ψήφισαν επίσης να παραιτηθούν από συμφωνίες τήρησης του απορρήτου για τα σημερινά και τα πρώην μέλη.

Στα τέλη ’18 με αρχές ’19, το Toronto Pride έλαβε τρεις επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση ύψους 1,85 εκατ. δολαρίων:

  • Μία για 1 εκατομμύριο δολάρια από τη Δημόσια Ασφάλεια του Καναδά (PSC) και
  • Δύο — για 250.000 δολάρια και 600.000 δολάρια, αντίστοιχα— από την Heritage Canada (PCH).

Η πρώην εκτελεστική διευθύντρια του Pride Toronto Olivia Nuamah υπέγραψε τις τελευταίες επιχορηγήσεις. Το Xtra* δεν μπόρεσε να επαληθεύσει εάν η Nuamah υπέγραψε τη χορηγία PSC ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Η Nuamah αποχώρησε από τον οργανισμό το 2020. (Ο Nuamah δεν απάντησε στο αίτημα του Xtra για σχολιασμό μέχρι τον Τύπο.)

Η εμπλοκή της αστυνομίας

Μεταξύ των δηλωμένων στόχων της επιχορήγησης PSC και της επιχορήγησης 250.000 δολαρίων από την PHC ήταν η συνεργασία με τα αστυνομικά τμήματα και ο εορτασμός της 50ής επετείου της λεγόμενης «αποποινικοποίησης» της ομοφυλοφιλίας το 1969.

Ο Χούπερ, η έρευνα του οποίου επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις επιδρομές της αστυνομίας του Τορόντο σε σάουνες το 1981 που οδήγησαν στη σύλληψη πολλών ομοφυλόφιλων ανδρών και βοήθησαν να πυροδοτηθεί το σύγχρονο Pride, είπε ότι άρχισε να συλλέγει πληροφορίες όταν έμαθε ότι το Pride Toronto σχεδίαζε να τιμήσει την αποποινικοποίηση του 1969.

«Κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2019, συνειδητοποίησα ότι η Heritage έδινε χρήματα για μία τέτοια επέτειο», είπε σε συνέντευξή του στο Xtra*. «Έκανα ένα αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση στα επίμαχα έγγραφα και την αλληλογραφία, και αμέσως διαπίστωσα ότι επρόκειτο για προδοσία».

Δεν υπήρξε κοινά αποδεκτή απόφαση

Οι επιχορηγήσεις ήρθαν αφού το Pride απαγόρευσε στους ένστολους αστυνομικούς του Τορόντο να συμμετάσχουν στην παρέλαση υπερηφάνειας της πόλης το 2017 και το 2018 μετά από μια διαμαρτυρία του 2016 από το Black Lives Matter Toronto (BLM TO). Η απαγόρευση ίσχυε επίσης τον Ιανουάριο του 2018, όταν ο κατά συρροή δολοφόνος Μπρους Μακ Άρθουρ κατηγορήθηκε για οκτώ κατηγορίες για δολοφονία πρώτου βαθμού κυρίως ρατσισών ομοφυλόφιλων ανδρών.

Αργότερα το 2018 —προτού εγκριθούν οι επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση— το Pride Toronto απηύθυνε πρόσκληση στην αστυνομία να συμμετάσχει στην παρέλαση του 2019. Πριν από την ετήσια γενική συνέλευση του Ιανουαρίου 2019, το Pride έστειλε ένα έγγραφο στα μέλη της εξηγώντας γιατί το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει την απόφαση.

«Το 2018, το πολιτικό κλίμα άλλαξε. Η θέση του Pride Toronto για τη συμμετοχή της αστυνομίας του Τορόντο έπρεπε να επανεξεταστεί, καθώς κατέστη σαφές ότι ενώ οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις μας στο παρελθόν μπορούσαν να αντέξουν την πολιτική μας για τη μη συμμετοχή της αστυνομίας, η μελλοντική μας χρηματοδότηση θα μπορούσε να κινδυνέψει», έγραφε το έγγραφο.

Ωστόσο, τα μέλη του Pride ψήφισαν με 163-161 κατά της άδειας συμμετοχής της αστυνομίας. Έτσι, η αστυνομία δεν παρέλασε στην παρέλαση του 2019. Σύμφωνα με τον σημερινό εκτελεστικό διευθυντή του Pride Toronto, Sherwin Modeste, αυτή η απόφαση παραμένει σε ισχύ σήμερα. Θα παραμείνει σε ισχύ εκτός εάν τα μέλη ψηφίσουν να επιτρέψουν στην αστυνομία να επιστρέψει στην παρέλαση.

Περισσότερα για τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο ρεπορτάζ του Krishna Rau στο Xtra*

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!