Χριστιανική εκκλησία έκανε εξορκισμό σε έναν άνδρα επειδή ήταν ομοφυλόφιλος

02/02/2022

«Η προσευχή θα σε απαλλάξει από τους δαίμονες της ομοφυλοφιλίας». Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που άκουσε ένας άνδρας από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όταν εξομολογήθηκε σε έναν ιερέα ότι είναι γκέι.

Ο Μάθιου Ντρέιπερ πάσχει από συνεχές τραύμα, μετά από μια μορφή «εξορκισμού» στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στον Σέφιλντ, πριν από οκτώ χρόνια.

Η πρακτική αυτή (σ.σ. θεραπεία μεταστροφής) είναι παράνομη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ όπως πρόσφατα δήλωσε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, πρόκειται να ψηφιστεί η απαγόρευσή τους και στην Ελλάδα.

Η εκκλησία του Αγίου Θωμά αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε θεραπεία μεταστροφής ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει σε μια ανεξάρτητη επανεξέταση της υπόθεσης του Ντρέιπερ που ανατέθηκε από την Επισκοπή του Σέφιλντ.

Ο 33χρονος Ντρέιπερ είπε ότι του είπαν να φωνάξει επανειλημμένα και δυνατά μια προσευχή κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνεδρίας πριν από οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο έπρεπε να φωνάζει τόσο δυνατά που στη συνέχεια δυσκολευόταν να αναπνεύσει,

«Μου είπαν να απευθυνθώ στο γκέι κομμάτι του εαυτού μου σαν να μιλούσα σε ένα άγριο σκυλί που πλησιάζει προς το μέρος μου – και να φωνάζω “άφησε το σώμα μου”», δήλωσε στο BBC Yorkshire.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί μου είπαν ότι μπορούσαν να δουν δαίμονες να αφήνουν το σώμα μου και να φεύγουν από το παράθυρο».

Μάθιου Ντρέιπερ

Τις επόμενες εβδομάδες, είπε ότι ένιωθε κάτι σαν «σκελετός». «Με άφησαν να νιώθω εντελώς άδειος και όχι ο εαυτός μου, σαν ένα μέρος του εαυτού μου να είχε απωθηθεί, αλλά ήταν ακόμα πολύ εκεί».

Ο κ. Ντρέιπερ είπε στο BBC Yorkshire ότι προερχόταν από ένα αυστηρό χριστιανικό περιβάλλον. Εντάχθηκε στην εκκλησία στα 20, περίπου μια δεκαετία αφότου συνειδητοποίησε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Μόλις συνειδητοποίησε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, η εκκλησία του αποφάσισε να τον εγκαταλείψει εντελώς.

«Αν η θεραπεία μεταστροφής ήταν παράνομη εκείνη την εποχή, ίσως οι άνθρωποι θα γνώριζαν αρκετά για να παρέμβουν και δεν θα είχα περάσει αυτό το τραύμα», είπε.

Ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας σχολίασε: «Ο Άγιος Θωμάς είναι μια γενναιόδωρη εκκλησιαστική κοινότητα που δεν ασχολείται με τις θεραπείες μεταστροφής.

Χαιρετίζουμε την ανεξάρτητη έρευνα που ξεκίνησε η Μητρόπολη για αυτούς τους ισχυρισμούς πριν από οκτώ χρόνια και θα συμμετάσχουμε σε αυτήν».

Η Επισκοπή του Σέφιλντ είπε ότι ο Ντράπερ θα ενημερώνεται σε όλα τα στάδια της έρευνάς της, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται την άποψη της Εκκλησίας της Αγγλίας ότι «η θεραπεία μεταστροφής είναι ανήθικη, δυνητικά επιβλαβής και δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!