Καταγγελία για τρανσφοβική συμπεριφορά με αφορμή το διαφημιστικό του Pantene

0
3054

Ήταν πριν δύο εβδομάδες (17/1) όταν η νέα καμπάνια του Pantene #ΗairHasNoGender άρχισε να προβάλλεται (ως διαφημιστικό βίντεο) στην τηλεόραση, φέρνοντας στο προσκήνιο 5 queer άτομα. 

Λίγο μετά την προβολή της εν λόγω καμπάνιας, η Τζεφ Μοντάνα ανέβασε μια σειρά από stories στο Instagram, αναφέροντας ότι αν και η ίδια δέχθηκε πρόταση για να λάβει μέρος στην καμπάνια, η συνεργασία δεν προχώρησε εξαιτίας ενός τρανσφοβικού μηνύματος που δέχθηκε. Μάλιστα, τo γνωστό non-binary μοντέλο ανέβασε και ένα screenshot με το συγκεριμένο μήνυμα, που έγραφε: “Επειδή το πρότζεκτ θέλει αληθοφάνεια πρέπει να σε ρωτήσω αν έχεις κάνει φυλομετάβαση”.

Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης “11528 – Δίπλα σου”, της οποίας το Pantene και η P&G είναι περήφανοι χορηγοί, σχολίασε το περιστατικό αυτό με μια ανακοίνωση που έκανε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε, “έχουμε πληροφορηθεί για την αναφορά που έκανε τρανς άτομο σχετικά με μία ερώτηση που δέχτηκε από μέλος πρακτορείου μοντέλων (και όχι από την εταιρεία παραγωγής ή την Pantene Greece) με το οποίο συνεργάζεται στα πλαίσια επιλογής ατόμων για το σποτ της Pantene Greece και της καμπάνιας. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, κατά την διαδικασία επιλογής των ατόμων που θα συμμετείχαν στο σποτ, μέλος του πρακτορείου μοντέλων ρώτησε το τρανς άτομο αν έχει κάνει φυλομετάβαση, για λόγους που σχετίζονταν όπως ανέφερε με την “αληθοφάνεια” της διαφήμισης. Σε συνέχεια αυτού, το άτομο που έστειλε την ερώτηση ζήτησε συγνώμη.
Παρότι η γραμμή 11528-Δίπλα Σου δεν είχε ανάμιξη στην παραγωγή και την εκτέλεση του διαφημιστικού σποτ, με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαραίτητο να δηλώσουμε ότι:
– Η Γραμμή 11528-Δίπλα Σου καταδικάζει απερίφραστα αυτό και κάθε περιστατικό τρανσφοβίας
– Ως κοινοτική υπηρεσία ψυχικής υγείας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στηρίζουμε απερίφραστα και απόλυτα κάθε άτομο που έχει δεχτεί υποτιμητικές και προσβλητικές συμπεριφορές στην βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της έκφρασης, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου
-Καλούμε κάθε σις/στρέιτ άτομο, πόσο μάλλον όσα έρχονται σε επαφή με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τον επαγγελματικό τους ρόλο ή άλλη θέση ισχύος, να αναλάβουν την ευθύνη για την ευαισθητοποίηση και την ενημερότητά τους

Η αυτοβελτίωση και ο έμπρακτος αλληλοσεβασμός χρειάζονται δουλειά και είναι αναγκαία προϋπόθεση για συμπεριληπτικές συμπεριφορές και δράσεις.”

Ωστόσο, πριν από λίγο η Τζεφ Μοντάνα σχολίασε στο Instagram την ανακοίνωση της γραμμής, σημειώνοντας ότι ήταν η ίδια η παραγωγή της καμπάνιας που είχε αυτή την τρανσφοβική συμπεριφορά και όχι κάποιος άλλος εξωτερικός συνεργάτης. “Εκνευρίστηκα, προσβλήθηκα και δεν μου έδωσαν καμία εξήγηση. Μάλιστα με έβγαλαν αμέσως από το storyboard. Oύτε κατάλαβαν το λάθος τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Τζεφ.

Αμέσως μετά η γραμμή 11528 προέβη σε νέα ανακοίνωση:

“Σχετικά με το χθεσινό μας ποστ αναφορικά με το τρανσφοβικό σχόλιο που δέχτηκε τρανς άτομο στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαφημιστικού σποτ της καμπάνιας #ΗairHasNoGender.

Δηλώνουμε εκ νέου ότι παραμένουμε στην διάθεση του θιγόμενου ατόμου για κάθε υποστήριξη, και για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών στις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, οι οποίες σε εμάς ακόμα δεν είναι σαφείς. Θυμίζουμε ότι η υπηρεσία μας δεν συμμετείχε στην προετοιμασία της εν λόγω παραγωγής, ώστε να έχουμε ιδία γνώση.

Προσκαλούμε το θιγόμενο άτομο να μας ενημερώσει, εφόσον το θελήσει, εκ μέρους ποιου ατόμου προήλθε η εν λόγω συμπεριφορά, και θα ζητήσουμε επίσημη συγγνώμη. Εάν το άτομο ή η εταιρεία που προέβησαν στην προσβλητική συμπεριφορά δεν αναγνωρίσουν το λάθος τους, θα επανέλθουμε στο ζήτημα.

Καμία ανοχή σε προσβλητικές/τρανσφοβικές συμπεριφορές εκ μέρους οποιουδήποτε.

Η ανάληψη ευθύνης για κάθε τέτοιο περιστατικό είναι η πρώτη προϋπόθεση για κάθε διεργασία επανόρθωσης.