Απελπιστική η κατάσταση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Αφγανιστάν – Σοκαριστικά όσα αποκαλύπτει έρευνα

27/01/2022

Οι ΛΟΑΤKI+ Αφγανοί αντιμετωπίζουν μια «ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση» από την κατάληψη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch και της OutRight Action International.

Η -43 σελίδων- έκθεση , με τίτλο «Ακόμα κι αν πας στους ουρανούς, θα σε βρούμε», περιλαμβάνει συνεντεύξεις από 60 ΛΟΑΤKI+ Αφγανούς που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και περιγράφει φρικτές περιπτώσεις απειλών, βίας και σεξουαλικής επίθεσης.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο καταστροφική –και τρομακτική– ήταν η επιστροφή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν για τους ΛΟΑΤKI+», δήλωσε στο Pinknews ο J Lester Feder, συνεργάτης για την έρευνα έκτακτης ανάγκης στην OutRight Action International.

«Μιλήσαμε με ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανούς που έχουν επιζήσει από ομαδικούς βιασμούς, επιθέσεις όχλου ή κυνηγήθηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους που εντάχθηκαν στους Ταλιμπάν και δεν έχουν καμία ελπίδα να προστατευτούν από τους κρατικούς θεσμούς».

«Για εκείνα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, υπάρχουν λίγες καλές επιλογές. Οι περισσότεροι από τους γείτονες του Αφγανιστάν ποινικοποιούν επίσης τις ομόφυλες σχέσεις».

Η έκθεση περιλαμβάνει συνεντεύξεις από πολλά και διαφορετικά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κάλυψε τις ιστορίες τόσο εκείνων που κινδύνευσαν να φύγουν από τη χώρα όσο και εκείνων που χρειάστηκε να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ορισμένα, μάλιστα απ’ αυτά τα άτομα αναγκάστηκαν να παντρευτούν.

Πολλοί συνεντευξιαζόμενοι περιέγραψαν τον φόβο μήπως υποστούν outing στους Ταλιμπάν από την οικογένεια, τους γείτονες ή πρώην συντρόφους.

Ο Samyar V, ένας 20χρονος τρανς άνδρας, είπε ότι «κρύβονταν στο δωμάτιό του για 30 ημέρες από τότε που οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον έλεγχο της πόλης του».

Ο Samyar ήθελε να φύγει από τη χώρα, αλλά δεν είχε διαβατήριo και για να πάρει ένα θα απαιτούσε να ταξιδέψει στην Καμπούλ και να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

«Ακόμα και τα τρανς άτομα που περνούν ως cis θα μπορούσαν να εκδιωχθούν με τα δελτία ταυτότητάς τους, τα οποία θα αναγράφουν το φύλο που τους είχε οριστεί κατά τη γέννηση», εξηγεί η έκθεση.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Marwa T, είπε ότι παντρεύτηκε τον γκέι φίλο της –η ίδια είναι λεσβία– αφού εγκατέλειψε την πόλη της όταν οι Ταλιμπάν λεηλάτησαν το σπίτι της.

«Ήμουν μόνη. Αν συνέχιζα να μένω μόνος ή να μένω με τον φίλο μου (τον σύζυγό μου τώρα), οι Ταλιμπάν μπορεί να μας συλλάβουν, γι’ αυτό του ζήτησα να ετοιμάσει ένα έγγραφο γάμου», ανέφερε η ίδια.

Αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εξακολουθούν να ζουν στο Αφγανιστάν είπαν ότι ακόμη και αν καταφέρουν να αποφύγουν την άμεση βία, δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν τα προς το ζην ή να βγουν έξω για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Η Nihan, μια τρανς γυναίκα που ζει στην Καμπούλ, είπε: «Θέλω να τονίσω ότι πολλοί queer άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους».

«Ακόμα κι αν κρύβονται, το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τρέφονται. Δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές που είχαν και δεν υπάρχει άλλη δουλειά που μπορούν να κάνουν».

Η τρομακτική μελέτη υποστηρίζει ότι λόγω της πρόσθετης καταπίεσης κατά των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν, αρκετές λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες στο Αφγανιστάν «δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν με ασφάλεια σε συνεντεύξεις ή είπαν ότι ήταν πολύ φοβισμένες για να το κάνουν».

Οι συντάκτες της έκθεσης προέτρεψαν τις γειτονικές χώρες να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά στους Αφγανούς που ζητούν άσυλο, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει «να αναγνωρίσουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανοί αντιμετωπίζουν ειδικό κίνδυνο δίωξης στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες και να επισπεύσουν τις αιτήσεις τους για εκκένωση και επανεγκατάσταση.»

Σύμφωνα με την έρευνα: «Το Αφγανιστάν δεν θα γίνει γρήγορα ασφαλές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δεδομένης της εδραιωμένης βίας, των διακρίσεων και της ατιμωρησίας στην αφγανική κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών όπου οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανοί αναζητούν το καθεστώς του πρόσφυγα θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή τέτοιων Αφγανών στα σπίτια τους δεν θα είναι ασφαλής για το άμεσο μέλλον».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!