Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 για την κατάργηση αποκλεισμού gay/bi ατόμων από την αιμοδοσία

18/01/2022
από

Η Ελλάδα, μέχρι και τη Δευτέρα 10/1, ήταν από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης όπου η κατάπτυστη και σκοταδιστική διάκριση του σεξουαλικού προσανατολισμού υπήρχε ακόμα στο ερωτηματολόγιο αιμοδοσίας.

από τον τομέα Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25

Επί 40 περίπου χρόνια, κάθε άτομο που έδινε αίμα έπρεπε να υπογράφει δήλωση ότι «δεν είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977», προκειμένου να του επιτραπεί να δώσει αίμα. Η συγκεκριμένη ερώτηση, αποτελούσε κατάλοιπο μίας απαρχαιωμένης οδηγίας του Αμερικάνικου CDC (Center of Diseases Control), από τα πρώτα χρόνια του HIV που θεωρούσαν ότι το AIDS είναι η «πανούκλα των γκέι ανδρών». Μολονότι, ήδη από το 1995, τα φάρμακα κατά του HIV σταματούν την μεταδοτικότητα του ιού και οι μονάδες αίματος ελέγχονται για νοσήματα μεταδιδόμενα με το αίμα πριν την μετάγγιση τους, χρειάστηκαν αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να πάψει πλέον ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από το να προσφέρουν αίμα στους συνανθρώπους τους.

Στην καθυστερημένη εναρμόνιση της νομοθεσίας με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή πρακτική, έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν το τόλμησε, ενώ το θέμα είχε επίμονα τεθεί και από το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας όταν ήταν κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η μεσαιωνική αυτή διάταξη καταργήθηκε επί Υπουργίας του κ. Πλεύρη, του οποίου γνωρίζουμε την ακροδεξιά του ιστορία και απόψεις, δείχνει ότι οι διεθνείς εξελίξεις και όχι μόνο, πιέζουν τις ομοφοβικές αγκυλώσεις των κυβερνώντων.

Μόλις πριν από λίγους μήνες (18/6/21) ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία κι έφερε ξανά το θέμα στη Βουλή, στην προσπάθεια μας να καταργηθεί επιτέλους ο απαράδεκτος αυτός αποκλεισμός.

Παρά την επιχείρηση αλλαγής της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, θυμόμαστε πολύ καλά πως:

  • Ο Πρωθυπουργός, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από το βήμα της Βουλής είχε προχωρήσει σε απαράδεκτες δηλώσεις για τα άτομα που επιθυμούν να κάνουν μετάβαση φύλου (εξωγήινος στον Υμηττό).
  • Η σημερινή Κυβέρνηση, στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε το 2019, καταψήφισε την τροποποίηση που προβλέπει την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν απουσιάσει πολλές φορές από ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσαν αποφάσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για το ουσιαστικό πρώτο βήμα κατά των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ζητάμε, αφού κατήργησε την κατάπτυστη διάταξη του απαράδεκτου αποκλεισμού από την αιμοδοσία, άμεσα να νομοθετήσει την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τους στην τεκνοθεσία. Το να νομοθετεί μια κυβέρνηση για τα αυτονόητα, όπως η εναρμόνιση με την επιστήμη, αποτελεί απλή πυροτεχνηματική πολιτική, χωρίς ουσιαστικό κόστος για την ίδια ούτε σε κοινωνικό, ούτε σε οικονομικό επίπεδο, αφού δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό σε σχέση με την υγεία.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Παρόλα αυτά είναι μια απόφαση που την χαιρετίζουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Επίσης είναι μια απόφαση που μας προβληματίζει, καθώς γνωρίζουμε πως ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, κωλυσιεργούν στο να νομοθετήσουν τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που αποτελούν κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αυτονόητη εξάλειψη κάθε διάκρισης φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού, εξακολουθεί να είναι αντικείμενο δυναμικής διεκδίκησης. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βιώνει καθημερινά επιθέσεις σωματικής και λεκτικής βίας. Απέναντι στην πολιτεία τα μέλη της αντιμετωπίζονται σαν πολίτες β’ κατηγορίας αφού δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε για να διευθετήσει η Πολιτεία τα σημαντικά θέματα σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που εκκρεμούν! Αλλιώς αυτή η πρωτοβουλία θα είναι απλά μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα θέματα που ταλανίζουν ακόμα την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Όλ@ έχουμε δικαίωμα στην οικογένεια ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού!

 




Δες και αυτό!