Εκκλησία ζητά να ελεγχθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός άνδρα που κακοποιήθηκε ως παιδί από ιερέα

13/01/2022
από

Mια καθολική εκκλησία στην Πολωνία ζήτησε από το δικαστήριο να καθορίσει εάν ένας Πολωνός που κακοποιήθηκε σεξουαλικά ως παιδί από ιερέα είναι ομοφυλόφιλος και εάν η σεξουαλική επαφή μπορεί να ήταν ευχάριστη για αυτόν.

Ο 48χρονος Janusz Szymik ήταν παπαδοπαίδι, όταν έπεσε θύμα κακοποίησης τη δεκαετία του ’80. Ο Szymik μήνυσε την επισκοπή του Bielsko-Zywiec, στη νότια Πολωνία, σε ένα δικαστήριο πέρυσι.

Ο ιερέας, που αναγνωρίζεται ως Jan W, παραδέχτηκε την κακοποίηση. Ο Szymik ζητά τώρα 3 εκατομμύρια ζλότι (760.000 $) ως αποζημίωση από την επισκοπή.

Το ειδησεογραφικό site ειδήσεων, Onet, αποκάλυψε τα περιεχόμενα των εγγράφων που έλαβε και τα οποία υποβλήθηκαν στo δικαστήριο από δικηγόρο της εκκλησίας. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η εκκλησία θέλει έναν εμπειρογνώμονα “για να ελέγξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ενάγοντα” και να καθορίσει εάν “έδειξε ικανοποίηση για τη διατήρηση μιας στενής σχέσης με τον ιερέα Jan W.” ή αποκόμισε οποιαδήποτε “υλικά οφέλη” από τη σεξουαλική σχέση με τον κληρικό.

Ο Szymik εξέφρασε την έκπληξή του για το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση, σημειώνοντας ότι ο επίσκοπος Roman Pindel του Bielsko-Zywiec είχε δείξει στο παρελθόν συμπόνια μαζί του για την κακοποίηση που υπέστη ως παιδί.

«Προηγουμένως, εξέφρασε πόνο και λύπη και ζήτησε συγχώρεση, και τώρα θέλει να αποδείξει… ότι είμαι ομοφυλόφιλος, ότι η παιδεραστία μου έδωσε χαρά, ότι όλα όσα συνέβησαν ήταν με τη θέλησή μου, ότι ωφελήθηκα από αυτό», είπε ο Szymik σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό σταθμό TVN24.

Ο Tomasz Terlikowski, ένας καθολικός δημοσιογράφος, σχολίασε ότι η επιστολή που υποβλήθηκε δικαστήριο ήταν «σκανδαλώδης» και θα έπρεπε να αποσυρθεί και ότι ο επίσκοπος Pindel θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Szymik.

Είπε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι επιβλαβείς για τα θύματα και είναι «θλιβερή απόδειξη ότι ο επίσκοπος δεν γνωρίζει καν τη διδασκαλία της Εκκλησίας ότι πρέπει να είναι ποιμένας».




Δες και αυτό!