«Ο υπουργός Παιδείας είναι ένας μισογύνης, ομοφοβικός και μισητός άνθρωπος»

12/01/2022
από

Η Πολωνία βρίσκεται κοντά στο να ψηφίσει έναν επικίνδυνο νόμο για τη «ΛΟΑΤ+ προπαγάνδα» παρόμοιο με εκείνον που ψηφίστηκε στην Ουγγαρία και τη Ρωσία.

Σήμερα, η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας, το Sejm, θα συζητήσει ένα νομοσχέδιο που περιγράφεται ως «αλλαγή του πολωνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ονομάζεται «Lex Czarnek» ή «Νόμος του Czarnek», από τον υπουργό Παιδείας Przemysław Czarnek, ο οποίος πιστεύει ότι τα ΛΟΑΤ+ άτομα «δεν είναι ίσα με τους κανονικούς ανθρώπους» και έχει συγκρίνει την queer κοινότητα με τους Ναζί.

Εάν υιοθετηθεί ο νόμος Lex Czarnek, οι επιθεωρητές θα έχουν την εξουσία να ασκούν βέτο σε οποιοδήποτε διδακτικό υλικό που παρέχεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις ή εξωτερικούς οργανισμούς και θα μπορούν να απολύουν τους διευθυντές χωρίς προειδοποίηση εάν δεν συμμορφωθούν.

Ο Rémy Bonny, διευθυντής της πανευρωπαϊκής οργάνωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, Forbidden Colors, είπε στο PinkNews ότι αυτή η «αρπαγή εξουσίας» σημαίνει ότι «οι δάσκαλοι και τα σχολεία δεν θα μπορούν πλέον να βοηθούν τους ΛΟΑΤ+ μαθητές».

«Το νομοσχέδιο είναι μια light εκδοχή του νόμου της Ρωσίας και της Ουγγαρίας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», είπε, σημειώνοντας ότι ο Czarnek επηρεάστηκε από το νομοσχέδιο «αντι-προπαγάνδας» της Ουγγαρίας.

Η Gazeta Wyborcza, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εφημερίδα της Πολωνίας, ανέφερε: «Όταν οι μαθητές θέλουν να οργανώσουν μια άλλη «Παρασκευή του Ουράνιου Τόξου», ο διευθυντής δεν θα συμφωνήσει.

«Δεν θα επιτρέψουν σε μια ΛΟΑΤ+ οργάνωση να έρθει στο σχολείο για μια διάλεξη για την ισότητα. Και δεν θα στείλουν έναν δάσκαλο σε ένα μάθημα εκπαίδευσης για την ισότητα. Γιατί δεν θα θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους».

Σύμφωνα με την OKO Press, τον περασμένο μήνα μια δημόσια ακρόαση στο Sejm οργανώθηκε από τέσσερα πολωνικά κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η φοιτήτρια Anna Maziarska πήρε τον λόγο.

«Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ζω στην ΕΕ και, όπως θέλω να πιστεύω, ζω σε ένα ελεύθερο κράτος. Ο μπαμπάς μου μίλησε για τον έλεγχο, τον εκφοβισμό τη δεκαετία του 1980», είπε

«Μόλις μπήκα στο κολέγιο, αλλά ανησυχώ για τη μικρή μου αδερφή και τους ανθρώπους που θα πάνε σχολείο. Αξίζουμε δωρεάν και ανεξάρτητη εκπαίδευση.

Ως άτομο που είναι μια μη ετεροκανονική γυναίκα και ζει στην Πολωνία… δεν νομίζω ότι ο υπουργός Czarnek μας εκπροσωπεί. Είναι ένας μισογύνης, ομοφοβικός και μισητός άνθρωπος που θέλει να καταστρέψει την πολωνική εκπαίδευση».

Η ψηφοφορία στο Sejm αναμένεται να γίνει την Πέμπτη (13 Ιανουαρίου). Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα πάει στη Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να το απορρίψει. Εάν συμβεί αυτό, η απόφαση θα βαρύνει τον (ομοφοβικό) πρόεδρο της Πολωνίας Andzej Duda.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!