Χωρίς την υποχρέωση χειρουργικών επεμβάσεων η αναγνώριση ταυτότητας φύλου στη Λιθουανία

04/01/2022
από

Οι τρανς άνθρωποι στη Λιθουανία θα επιτρέπεται επιτέλους να αλλάξουν τα στοιχεία στα επίσημα έγγραφά τους χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Evelina Dobrovolska υπέγραψε το διάταγμα που επιτρέπει τις νομικές αλλαγές ονόματος στις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, τα τρανς άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν το όνομά τους θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό από κάποιο ίδρυμα υγείας της Λιθουανίας ή της ΕΕ για «διάγνωση τρανς ταυτότητας».

Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 2 Φεβρουαρίου και θα είναι «ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει τη Λιθουανία να διασφαλίσει τη μερική εφαρμογή της απόφασης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το λιθουανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Delfi.

Το 2007, ένας 28χρονος τρανς άνδρας κέρδισε την υπόθεση κατά της Λιθουανίας για την παράλειψη του κράτους να του παράσχει νομικά έγγραφα που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου του.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η Λιθουανία έπρεπε να εφαρμόσει νέα νομοθεσία εντός τριών μηνών ή να καταβάλει αποζημίωση.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Δικαστήριο παρατήρησε ότι η λιθουανική νομοθεσία είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα των τρανς ατόμων στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, υπήρχε ένα κενό στη σχετική νομοθεσία: ο νόμος που ρυθμίζει τις χειρουργικές επεμβάσεις.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!