Η Ελβετία λέει “ναι” στον αυτοπροσδιορισμό μειώνοντας σημαντικά το κόστος για τα τρανς άτομα

27/12/2021
από

Τα τρανς άτομα στην Ελβετία θα μπορούν να αλλάξουν την καταχώριση σχετικά με την ταυτότητα φύλου τους σε ένα ληξιαρχείο, από την αρχή του νέου έτους.

Η Ελβετία ακολουθεί έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών που επιτρέπουν σε ένα άτομο να αλλάξει νόμιμα την καταχώριση σχετικά με την ταυτότητα φύλου του μέσω μιας απλής δήλωσης. Ακολουθεί τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο (1 Ιανουαρίου), οποιοδήποτε άτομο άνω των 16 ετών θα μπορεί να προβεί στη συγκεκριμένη διαδικασία στο ληξιαρχείο.

Τα νεαρότερα άτομα και τα άτομα που βρίσκονται υπό προστασία θα χρειάζονται και τη συγκατάθεση του/της κηδεμόνα.

Το “Self-ID” θα μειώσει σημαντικά το κόστος, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Οι τρέχοντες κανόνες για την αλλαγή των στοιχείων διαφέρουν ανά περιοχή στην Ελβετία, αλλά πολλοί συχνά απαιτούν πιστοποιητικό από επαγγελματία ιατρό που να επιβεβαιώνει την τρανς ταυτότητα ενός ατόμου, αναφέρει το Reuters.

Ορισμένοι απαιτούν από ένα άτομο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ορμονική θεραπεία για να αλλάξει νομικά την καταχώριση του φύλου του. Εάν ένα τρανς άτομο θέλει να αλλάξει το όνομά του, ορισμένες περιοχές απαιτούν απόδειξη ότι το επιλεγμένο όνομα χρησιμοποιείται ανεπίσημα για αρκετά χρόνια.

Η κίνηση έρχεται μόλις μήνες αφότου η Ελβετία ψήφισε την ισότητα του γάμου.




Δες και αυτό!