Μια δύσκολη δίκη με θέμα την ισότητα στην εργασία ξεκίνησε στην Καλιφόρνια

02/12/2021
από

Με τις εναρκτήριες δηλώσεις ξεκίνησε εχθές η εκδίκαση μιας υπόθεσης που αμφισβητεί ένα νόμο στην Καλιφόρνια που απαιτεί από τις δημόσιες εταιρείες να περιλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια τους.

Τρεις ιδιώτες θα επιδιώξουν να δείξουν ότι ο νόμος ισοδυναμεί με διακρίσεις λόγω φύλου, κατά παράβαση του συντάγματος της πολιτείας.

Υπερασπιζόμενη τον νόμο, η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Ashante Norton είπε στην εναρκτήρια δήλωσή της. ότι η πολιτεία είχε επιτακτικό ενδιαφέρον για την ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια και ότι ο νόμος ήταν προσαρμοσμένος για να αντιμετωπίσει την ιστορική έλλειψη γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.

«Δεν όρισε ποσόστωση», είπε. «Κανένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να χάσει τη θέση του».

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2018 απαιτεί από τις δημόσιες εταιρείες που εδρεύουν στην πολιτεία να απασχολούν έως και τρεις γυναίκες σε διευθυντική θέση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι ενάγοντες στοχεύουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει πρόστιμα από 100.000 έως 300.000 δολάρια ανά παράβαση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Οι δικηγόροι της Judicial Watch εκπροσωπούν τους ενάγοντες στη δίκη.

Η συντηρητική ομάδα εκπροσωπεί και άλλους ιδιώτες, που έχουν αντίστοιχες νομοθεσίες της πολιτείας, που αναγκάζουν τις εταιρείες να συμπεριλάβουν στο προσωπικό της άτομα από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, όπως είναι οι ΛΟΑΤ+.

Οι νόμοι αποτελούν αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης στις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τα διοικητικά συμβούλια τους.

Ο χρηματιστηριακός χειριστής Nasdaq Inc (NDAQ.O) θέσπισε πρόσφατα έναν κανόνα που απαιτεί από τις εταιρείες του να φροντίζουν για τη διαφορετικότητα στα συμβούλια τους.




Δες και αυτό!