Η Βρετανία θα άρει την απαγόρευση των ατόμων που ζουν με HIV να υπηρετούν στον στρατό

01/12/2021
από

Την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) ανακοίνωσε ότι θα άρει την απαγόρευση των ατόμων που ζουν με HIV να υπηρετούν στον στρατό.

Η απαρχαιωμένη απαγόρευση εφαρμόστηκε το 1985, στην αρχή της κρίσης του AIDS, και εξακολουθεί να ισχύει παρά την τεράστια πρόοδο στη θεραπεία και την πρόληψη του ιού.

Εάν ένα μέλος της υπηρεσίας διαγνωστεί με HIV όταν βρίσκεται ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν ταξινομείται πλέον ως «πλήρως ικανό» και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την προστασία από τη μετάδοση του HIV, όπως η PrEP, αποκλείονται επίσης από την υπηρεσία, σύμφωνα με την Independent.

Όμως, σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απαγόρευση για το στρατιωτικό προσωπικό με HIV θα αρθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Φάρμακα όπως η PrEP θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως η αντισύλληψη και δεν θα αποτελούν εμπόδιο στην υπηρεσία.

Ο υπουργός Άμυνας Λίο Ντόχερτι δήλωσε: «Η θεραπεία έχει φέρει επανάσταση στις ζωές και τα αποτελέσματα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με HIV. Ο στρατός ως σύγχρονος και χωρίς αποκλεισμούς εργοδότης, είναι σωστό να αναγνωρίζει και να ενεργεί βάσει των πιο πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων. Είμαι χαρούμενος που μια συναρπαστική και ικανοποιητική καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον ανοιχτή σε περισσότερους ανθρώπους»

Ο Ίαν Γκριν, σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον HIV και τη σεξουαλική υγεία Terrence Higgins Trust, είπε στοthe i: «Αυτή είναι μια σημαντική μέρα που δείχνει πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει στη μάχη κατά του HIV. Είναι απολύτως η σωστή απόφαση και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν θα πρέπει να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

 




Δες και αυτό!