Παγκόσμια Ημέρα ΑΙDS: Σχεδόν το 1/3 εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω φιλιού

01/12/2021

Το 2021, σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Η έρευνα διεξήχθη από τη ViiV Healthcare, η οποία αναπτύσσει νέες επιλογές για τη φροντίδα και τη θεραπεία ατόμων που ζουν με τον HIV και AIDS.

Τα δεδομένα, που δείχνουν ότι το στίγμα του HIV επιμένει, βασίστηκαν σε περισσότερες από 5.000 συνεντεύξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Πορτογαλία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από την αρχή της κρίσης του AIDS.

Αν και τα άτομα που ζουν με τον HIV και λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιού στο αίμα τους σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο, το 76% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι μη μεταδοτικός.

Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) είπε, επίσης, ότι πιστεύει πως εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικές αντιλήψεις για τους ανθρώπους που ζουν με HIV.

Η Silvia Petretti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης HIV Positively UK, δήλωσε: «Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουμε δει απίστευτη πρόοδο σε σχέση με τον HIV, ωστόσο, όπως δείχνει ξεκάθαρα αυτή η νέα έρευνα, υπάρχουν ακόμα πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον ιό.

Είμαι περήφανη που συμμετείχα στο πρόγραμμα φωτογραφίας HIV in View, για να δείξω ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικές και υγιείς ζωές.

Ελπίζω το HIV in View να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν την πραγματικότητα της ζωής με τον HIV και να εξαλείψει την προκατάληψη που σχετίζεται με τον ιό».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Viiv Healthcare, Deborah Waterhouse, πρόσθεσε: «Η κοινότητα του HIV έχει κάνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του στίγματος και της μεροληψίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ωστόσο είναι ανησυχητικό να βλέπουμε το επίπεδο παρεξήγησης και εγγενούς προκατάληψης που αποκαλύπτεται από αυτή τη νέα έρευνα.

Συχνά ακούμε από την κοινότητα του HIV ότι στις αλληλεπιδράσεις με τους φίλους, την οικογένεια, το ευρύ κοινό και ακόμη και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν παραπληροφόρηση και παρανοήσεις.

Ελπίζουμε ότι μέσω εκστρατειών κατά του στίγματος μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τον HIV, έτσι ώστε μια μέρα, να μπορέσουμε επιτέλους να διαλύσουμε οριστικά το διάχυτο στίγμα».

Μια αμερικανική μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ένιωθαν «πληροφορημένοι» σχετικά με τον HIV και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι θα ένιωθαν άβολα να αλληλεπιδράσουν με έναν επαγγελματία υγείας που ζει με τον ιό.

Πέρυσι, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι «σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τα άτομα που ζουν με HIV για να αποφύγουμε να κολλήσουμε» και μόλις το 60% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι ο HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!