Κακοποίηση και παραβίαση δικαιωμάτων τρανς ατόμου μέσω πιστοποιητικού Covid

30/11/2021

Το δικαίωμα της ιδιωτικότητας παραβιάζει το πιστοποιητικό Covid-19 ενός τρανς ατόμου που έχει μεταβάλει τα στοιχεία του (σύμφωνα με τον ν.4491/2017), αφού σ΄αυτό αναγράφονται τόσο τα παλιά του στοιχεία, αλλά και αυτά όπως μεταβλήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, στη θέση του ονόματος υπάρχει και το όνομα που καταγράφηκε κατά την γέννηση του ατόμου και αυτό με το οποίο το τρανς πρόσωπο αυτοπροσδιορίζεται.

Αυτό σημαίνει ότι στις συναλλαγές του το τρανς πρόσωπο  θα φαίνεται με δύο κύρια ονόματα, ένα στο άρρεν γένος και ένα στο θήλυ και με δύο επίθετα ένα στο άρρεν γένος και ένα στο θήλυ.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από τη διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη, η οποία σχολίασε στο Facebook: “Αυτό, πέραν ότι θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης κατά τις συναλλαγές του σε σχέση με την ταυτότητα του προσώπου, παραβιάζει και το δικαίωμα της ιδιωτικότητας του, θα είναι φανερή προς τον κάθε ένα η τρανς ταυτότητα του, και φυσικά παραβιάζει και το Άρθρο 6 του Ν. 4491/2017 (μυστικότητα της διαδικασίας). Πραγματικά νιώθω τρομερά εξοργισμένη”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!