Η προστασία των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Αυστραλία μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας

25/11/2021
από

Ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε οργανώσεις που βασίζονται στη θρησκεία να δίνουν προτεραιότητα στην πρόσληψη και απασχόληση ατόμων βάσει πίστης, εισήγαγε η Αυστραλία.

Η θρησκευτική ελευθερία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής στην Αυστραλία εδώ και χρόνια, εν μέσω ανησυχίας ορισμένων ότι οι εκκλησίες, τα σχολεία και οι χώροι εργασίας δεν μπορούν να εκφράσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Σε μια κίνηση που θεωρείται ότι στοχεύει τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η νομοθεσία θα προστατεύει τους ανθρώπους που εκφράζουν τη θρησκευτική τους πίστη εκτός του χώρου εργασίας, εφόσον δεν προκαλεί οικονομική ζημιά στον εργοδότη τους.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ακυρώνονται, να διώκονται ή να δυσφημίζονται επειδή οι πεποιθήσεις τους είναι διαφορετικές από τις πεποιθήσεις κάποιου άλλου», είπε ο Μόρισον, ένας πιστός Χριστιανόςς, καθώς εισήγαγε το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου.

Ο Μόρισον υποστήριξε ότι η νομοθεσία θα προστατεύει επίσης τους Αυστραλούς που κάνουν «δηλώσεις σχετικά με την πίστη τους» από νόμους περί διακρίσεων, αλλά μόνο εάν αυτές οι δηλώσεις «δεν απειλούν, εκφοβίζουν, παρενοχλούν ή δυσφημούν ένα άτομο ή μια ομάδα».

Ο υπάρχων νόμος της Αυστραλίας για τις διακρίσεις επιτρέπει στα σχολεία να διώχνουν μαθητές ή να απολύουν δασκάλους επειδή είναι ομοφυλόφιλοι. Ο Μόρισον δεσμεύτηκε το 2018 να αλλάξει τη νομοθεσία.

Οι ΛΟΑΤ+ ομάδες επέκριναν το νέο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα επιτρέψει τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤ+ μαθητών και δασκάλων, καθώς επιτρέπει την προτεραιότητα στην πρόσληψη και την εγγραφή ατόμων με βάση την πίστη.

Το νομοσχέδιο έχει επίσης διχάσει το κοινοβούλιο.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα στην Κάτω Βουλή, αλλά απέχει πολύ από το να περάσει σε νόμο.




Δες και αυτό!