Μια «λειτουργική θεραπεία» για τον HIV πήρε το πράσινο φως για δοκιμές σε ανθρώπους

10/11/2021
από

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας έλαβε άδεια για να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για μια πιθανή «λειτουργική θεραπεία» του HIV.

H φράση «λειτουργική θεραπεία» αναφέρεται στην περίπτωση που ένας ιός δεν εξαλείφεται πλήρως από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, αλλά μπορεί να ελεγχθεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Μετά την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η πρώτη φάση της δοκιμής από την Excision BioTherapeutics, Inc. – μια εταιρεία ανάπτυξης θεραπειών που βασίζονται στο CRISPR*, που προορίζονται για τη θεραπεία ιογενών μολυσματικών ασθενειών – αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα νέα για την “πρώτη γονιδιακή θεραπεία που βασίζεται στο CRISPR και θα αξιολογηθεί σε άτομα με HIV” σε μια δήλωση στον ιστότοπό της.

Ο Daniel Dornbusch, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου με έδρα το Σαν Φρανσίσκο σχολίασε: «Η αίτησή μας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και είναι το αποτέλεσμα ετών δέσμευσης για την ανάπτυξη μιας λειτουργικής θεραπείας για τα άτομα που ζουν με HIV».

«Αν και οι αντιικές θεραπείες μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τη μόλυνση από τον HIV, δεν παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργικής θεραπείας. Είμαστε ευγνώμονες για την αναθεώρηση και την αποδοχή της θεραπείας από τον FDA και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την κλινική δοκιμή της πρώτης φάσης.»

Η Lisa Danzig, MD, Chief Medical Officer της Excision πρόσθεσε: «Το EBT-101 έχει αποδείξει την αφαίρεση του προϊικού DNA σε πολλαπλά ζωικά μοντέλα και προσφέρει την ευκαιρία στα άτομα που ζουν με HIV να σταματήσουν πιθανώς τις θεραπείες για όλη τη ζωή. Η ομάδα του μας προσβλέπει σε αυτή τη σημαντική συνεργασία με τους κύριους ερευνητές, επιστημονικούς συμβούλους και ρυθμιστικές αρχές μας, για τη διεξαγωγή μιας ασφαλούς και ενημερωτικής δοκιμής».

* Το CRISPR είναι μια οικογένεια αλληλουχιών DNA που βρίσκονται στα γονιδιώματα προκαρυωτικών οργανισμών.

 




Δες και αυτό!