Η πανδημία του κορoνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του HIV στη Δυτική και Κεντρική Αφρική

03/11/2021
από

Η Δυτική και Κεντρική Αφρική κινδυνεύουν με αύξηση των μολύνσεων από τον HIV και των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS σε λίγα χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, σύμφωνα με τη διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον ΗΙV/AIDS.

Αν και τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό αλλά και οι θάνατοι που σχετίζονται με το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) μειώνονται σταθερά την τελευταία δεκαετία, η περιοχή συγκέντρωσε το 22% των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS το 2020.

Περίπου 200.000 άνθρωποι στη Δυτική και Κεντρική Αφρική μολύνθηκαν από τον HIV πέρυσι από ένα παγκόσμιο σύνολο 1,5 εκατομμυρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS).

Οι νέες μολύνσεις στην περιοχή αυξάνονταν γρήγορα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση σε προληπτικά μέτρα και θεραπεία.

Η Winnie Byanyima, διευθύντρια του U.N.AIDS είπε ότι η επιτροπή δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει την έκταση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στον HIV, αλλά ο οργανισμός βλέπει ανησυχητικά παραδείγματα.

«Ανησυχούμε πολύ ότι όταν έρθουν όλα τα δεδομένα για φέτος (2021). Μπορεί να δούμε μια έξαρση στις νέες μολύνσεις και σε μερικά χρόνια μπορεί να δούμε περισσότερους θανάτους», δήλωσε η Byanyima στο Reuters.

«Βλέπουμε σε όλες τις χώρες, μείωση των ατόμων που λαμβάνουν πρόληψη, μείωση στα άτομα που κάνουν τεστ και αυξανόμενο αριθμό ατόμων που αποχωρούν από θεραπείες. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε νέες μολύνσεις και θανάτους», είπε.

Οι υπηρεσίες υγείας στην περιοχή αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, με τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τους λιγοστούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα μέτρα για να σταματήσειη εξάπλωση, όπως το lockdown, περιόρισε την πρόσβαση στην πρόληψη και θεραπεία του HIV.

Το UNAIDS προειδοποίησε τον Ιούλιο του περασμένου έτους ότι ο παγκόσμιος αγώνας κατά του AIDS παραπαίει ακόμη καί ότι η πανδημία απειλούσε να καθυστερήσει την πρόοδο που είχε επιτευχθεί με κόπο.

Η Byanyima προέτρεψε άλλους ηγέτες να μιμηθούν τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall που αύξησε τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση του HIV.




Δες και αυτό!