Στην Γκάνα θα γίνει έγκλημα η υπεράσπιση της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και το κράτημα χεριών (για άτομα του ίδιου φύλου)

25/10/2021
από

Ο πρόεδρος της Γκάνας, Nana Akufo-Addo, μίλησε για «ανοχή», καθώς το κοινοβούλιο εξετάζει έναν εξαιρετικά ομοφοβικό νομοσχέδιο.

Το «Νομοσχέδιο για την Προώθηση των Σωστών Ανθρώπινων Σεξουαλικών Δικαιωμάτων και τις Οικογενειακές Αξίες της Γκάνας 2021» έχει πυροδοτήσει τον φόβο στα queer άτομα στη χώρα, που ήδη ζουν υπό καθεστώς φόβου.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα εισάγει μια σειρά πολιτικών που τιμωρούν τα πάντα, από τα σεξουαλικά παιχνίδια και την πρωκτική επαφή μέχρι την τρανς υγειονομική περίθαλψη και την υποστήριξη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι ακτιβιστές λένε ότι έχει τη σκιώδη υπογραφή της θρησκευτικής δεξιάς της Αμερικής ενώ κορυφαίος εμπειρογνώμονας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιεί ότι είναι μια «συνταγή για βία».

Παρά το γεγονός ότι ήταν στο προσκήνιο για μήνες, οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι ήδη βλέπουν αύξηση της βίας κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. «Έχουν διπλασιαστεί», δήλωσαν χαρακτηριστικά στο PinkNews.

Αλλά ο πρόεδρος Akufo-Addo, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό δεν έχει σταθερή άποψη για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, ζήτησε να γίνει μια πιο «πολιτισμένη» συζήτηση για τέτοια θέματα.

«Αυτό που θα ήλπιζα είναι η ίδια η συζήτηση να είναι πολιτισμένη», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Peace FM. «Ότι θα αναγνωρίσουμε την ανάγκη να είμαστε πιο ανεκτικοί μεταξύ μας όταν υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Πιστεύω ότι θα είναι ένα εύσημο για τη δημοκρατία της Γκανάς, αν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα με τον σωστό τρόπο».

Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τότε που πρωτοεμφανίστηκε από τους νομοθέτες τον Μάρτιο.

Σε μια προσπάθεια να γίνει έγκλημα η «υπεράσπιση» των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων, το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από περιφερειακούς αρχηγούς, ηγέτες θρησκειών και ακόμη και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος κάποτε αναφερόταν στα ΛΟΑΤ+ άτομα ως «πανδημία».

«Το νομοσχέδιο δείχνει μόνο πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση για τα ΛΟΑΤ+ άτομα», είπε στο PinkNews η queer ομάδα Rightify Ghana.

«Από τη συμπεριφορά τους, φοβόμαστε ότι μπορούν και να σκοτώσουν τα ΛΟΑΤ+ άτομα.  Δυστυχώς, οι ηγέτες έχουν επηρεαστεί από θρησκευτικές πεποιθήσεις που δεν ανήκουν στον πολιτισμό μας».

Οι νομοθετικές προτάσεις επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή μέσω διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ οι πολίτες καλούνται να στείλουν τις δικές τους προτάσεις.

Δεν έχει δοθεί, πάντως, σαφές χρονοδιάγραμμα, αφήνοντας άγνωστο πότε θα συζητηθεί από τους νομοθέτες.

Μεταξύ των οδυνηρών πολιτικών του νομοσχεδίου, συγκαταλέγεται και το δημόσιο κράτημα των χεριών (από άτομα του ίδιο φύλου), αλλά και η ανάπτυξη των θεραπειών μεταστροφής.

«Ο αληθινός αφρικανικός πολιτισμός γιορτάζει τη διαφορετικότητα», πρόσθεσε η Rightify Ghana σε μια δήλωση.




Δες και αυτό!