Ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix κάνει λάθος, τα τρανσφοβικά μέσα προκαλούν πραγματικά κακό

24/10/2021
από

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Netflix, Ted Sarandos, έχει ξεκαθαρίσει σίγουρα ένα πράγμα: Δεν παρακολουθεί πολύ συχνά Netflix.

Αφού δήλωσε ότι τα υποτιμητικά σχόλια του Dave Chappelle για τα τρανς άτομα δεν “ξεπέρασαν τα όρια”, ο Sarandos έστειλε ένα μειλ σε όλο το προσωπικό του Netflix τη Δευτέρα, εμμένοντας στην υπεράσπισή του για τον 48χρονο κωμικό, ακόμη και ενόψει μιας απεργίας μεγάλης κλίμακας που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του μέιλ που έλαβε το Variety, ο Sarandos επανέλαβε την “ισχυρή πεποίθησή του ότι το περιεχόμενο στην οθόνη δεν μεταφράζεται άμεσα σε πραγματική βλάβη”.

“Ως ηγετική ομάδα, δεν πιστεύουμε ότι το «The Closer» έχει ως στόχο να υποκινήσει μίσος ή βία εναντίον οποιουδήποτε (σύμφωνα με τις οδηγίες ευαίσθητου περιεχομένου μας)”, έγραψε στο email, συνεχίζοντας να λέει ότι “από τη φύση της”, η stand-up κωμωδία όπως αυτή του Chappelle θα είναι “εξαιρετικά προκλητική” για μερικούς.

Αλλά οι δικαιολογίες του Sarandos είχαν ήδη διαψευστεί σε ένα ντοκιμαντέρ για το οποίο το Netflix αγόρασε τα δικαιώματα streaming μόλις πέρυσι. Ο λόγος για το «Disclosure», το ντοκιμαντέρ των Sam Feder και Amy Scholder για την τρανσφοβία του Χόλιγουντ και τις πολιτιστικές επιπτώσεις της. Η ηθοποιός και συγγραφέας Bianca Leigh το συνοψίζει αρκετά καλά στις παρατηρήσεις της στην αρχή της ταινίας: “Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καλή αίσθηση του χιούμορ. Έπρεπε να έχουμε καλή αίσθηση του χιούμορ. Αλλά δεν θέλουμε να είμαστε ο κώλος των αστείων.”

Και για να είμαστε σαφείς, το να προσβάλει τις τρανς γυναίκες είναι αναμφισβήτητα η πρόθεση του Chappelle στο «The Closer», ένα αφιέρωμα που σε διάφορα σημεία φαίνεται ο κωμικός να δηλώνει ότι ανήκει στην “ομάδα TERF” μαζί με την J.K. Rowling, διακηρύσσοντας ότι “το φύλο είναι γεγονός”, συγκρίνοντας το βραβείο “Γυναίκα της Χρονιάς” της Caitlyn Jenner με το blackface και αποκαλώντας τους τρανς γυναικείους κόλπους “Impossible Pussy” επειδή “έχει γεύση μουνιού, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που είναι, σωστά”;

https://avmag.gr/317150/einai-i-komodia-stin-ellada-enas-asfalis-choros-gia-ta-loatki-atoma/

Για να το κλείσει, ο Chappelle υπαινίχθηκε ότι τρανς άνθρωποι εκφόβισαν τη Daphne Dorman, μια τρανς κωμικό που υπερασπίστηκε τον Chappelle, στην αυτοκτονία. (Στο Facebook, ένας φίλος της Dorman έχει αμφισβητήσει από τότε πολλά από τα βασικά στοιχεία στην «σκληρή και άξεστη» αφήγηση του Chappelle),

Για τον Sarandos, φαίνεται ότι τίποτα από όσα λέει ο Chappelle δεν θα μπορούσε να είναι πρόβλημα, λόγω της “ισχυρής πεποίθησής” του ότι οι απεικονίσεις βίας δεν προκαλούν βία.

“Οι ενήλικες μπορούν να παρακολουθήσουν βία, παρενόχληση και κακοποίηση – ή να απολαύσουν συγκλονιστική stand-up κωμωδία – χωρίς αυτό να τους κάνει να βλάψουν άλλους”, έγραψε στο email του σε όλο το προσωπικό.

Αλλά ο Sarandos δεν χρειαζόταν να διαβάσει την επιστημονική βιβλιογραφία για να κατανοήσει αυτά τα θέματα. Το όλο νόημα του «Disclosure» είναι να αποδείξει ότι η κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του «Disclosure», οι τρανς ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένων των Laverne Cox και Jen Richards, συζητούν ειλικρινά το τραύμα που έχουν υποστεί λόγω της πρώιμης και αδιάκοπης τρανσφοβίας στα μέσα ψυχαγωγίας. Η ίδια η Richards τοποθετήθηκε στο Twitter την Πέμπτη, γράφοντας ότι οι ενέργειες του Netflix κατέστησαν σαφές ότι «είναι πιο κερδοφόρο να κοροϊδεύουμε και να πληγώνουμε τρανς ανθρώπους παρά να μας κάνουν να λέμε τις δικές μας ιστορίες»

Δίνοντας μια πλατφόρμα — και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια — σε έναν ερμηνευτή που επανειλημμένα διαδίδει ψέματα και προωθεί την κοροϊδία των τρανς ανθρώπων, ο Sarandos φαίνεται να συμμετέχει στη μακρά και αισχρή παράδοση που η εταιρεία του καταδίκασε μέσω ενός Πρωτότυπου Ντοκιμαντέρ του Netflix μόλις πέρυσι.

Μπορεί να νομίζετε ότι ένας δήθεν γνώστης των μέσων ενημέρωσης όπως, ας πούμε, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Netflix θα έβλεπε τη μεγαλύτερη εικόνα εδώ, αλλά φαίνεται ότι ο Sarandos ενδιαφέρεται περισσότερο να κυνηγήσει τους θεατές παρά να παρακολουθήσει τι υπάρχει στην πλατφόρμα της ίδιας του της εταιρείας.

SAMANTHA RIEDEL για ΤΗΕΜ.US




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!