Το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη παρουσιάζεται αυτή τη σεζόν στο Θέατρο Ιλίσια. Ο Γιάννης Λατουσάκης συμμετέχει στην παράσταση, έχοντας τον ρόλο του αφηγητή.

Μίλα μας λίγο για την παράσταση.

Το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» είναι μια διαχρονική κωμωδία που με απλότητα και χιούμορ σατιρίζει τον πολιτικό και κοινωνικό μας περίγυρο. Ο Βασίλης, ένας συντηρητικός υπάλληλος εκδοτικού οίκου που μόνη του ελπίδα είναι να κερδίσει το λαχείο, είναι συνάδελφος με τον Μάνο, έναν προοδευτικό τύπο που οι πολιτικές τους πεποιθήσεις αντικρούονται καθημερινά. Ο Μάνος θα ερωτευτεί την επίσης προοδευτική, δυναμική κι απελευθερωμένων ιδεών Ντίνα, αδελφή του Βασίλη, με αποτέλεσμα να μπει για τα καλά στη ζωή του Βασίλη και να προσπαθήσει να την αλλάξει. Τι μπορεί να συμβεί, όμως, αν ένα ζευγάρι προοδευτικών κερδίσει το λαχείο; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους και τον τρόπο που σκέφτονται;

Ο Άρης Μπινιάρης χρησιμοποιεί για ακόμη μια φορά τη μουσική και το ρυθμό με αριστοτεχνικό τρόπο, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο να αποδίδεται με τη μοναδική σκηνοθετική του ματιά.

Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Ο ρόλος μου είναι ο ρόλος του Αφηγητή της ιστορίας, ενός αφηγητή λιγάκι «πειραγμένου», ο οποίος λειτουργεί ως κομπέρ, παρουσιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Πρόκειται για τον μοναδικό χαρακτήρα της παράστασης που, όπως κάθε αφηγητής παντογνώστης, γνωρίζει εκ των προτέρων την πορεία του κάθε ήρωα.

Πώς πιστεύεις ότι σχετίζεται με την ελληνική πραγματικότητα, σήμερα;

Συχνά βρίσκουμε τους εαυτούς μας να περιγράφουν διάφορα γεγονότα χωρίς ενσυναίσθηση, με πλήρη έλλειψη συναισθηματικής εμπλοκής. Γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων από τις οποίες προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε, ίσως με σκοπό να μη συνδεθούμε με αυτές. Αν λοιπόν, ο «αφηγητής» περιγράφει μια κωμική ιστορία με δραματικό τρόπο ή και το αντίστροφο, δεν το κάνει λόγω έλλειψης επίγνωσης της σοβαρότητας, αλλά ως άμυνα για τον ίδιο του τον εαυτό.

Πώς αντιλαμβάνεσαι τον όρο διαφορετικότητα;

Θεωρώ ότι η διαφορετικότητα υπήρχε ανέκαθεν στη φύση, παρ’ όλο που ο άνθρωπος προσπαθούσε πάντα να την πολεμήσει. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ποτέ δε θα βρούμε δυο πανομοιότυπα ίδιους ανθρώπους. Αυτό κάνει τον καθένα μας μοναδικό και όμορφο. Θα πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τη διαφορετικότητα και την αυθεντικότητα των άλλων, όπως σεβόμαστε και αγαπάμε τη δική μας.

Εσύ γιατί αισθάνεσαι διαφορετικός;

Γιατί όσα με έφεραν εδώ αυτή τη στιγμή και όσα με πάνε όπου πρόκειται να φτάσω, είναι η δική μου μοναδική πορεία.

Θεωρείς ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων; Αν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει;

Το θέατρο πάντα υπογράμμιζε και σατίριζε τα προβλήματα και τις ανισότητες της κοινωνίας. Έτσι και σήμερα από την επιλογή έργου μέχρι τη σκηνοθεσία και την απόδοση του κειμένου, σκηνοθέτης και ηθοποιοί μπορούν να θέσουν τόσο ερωτήματα όσο και απαντήσεις σε έναν ανοιχτό διάλογο με τους θεατές.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στην ελληνική ΛΟΑΤ+ κοινότητα;

Να είστε πάντα ο εαυτός σας και να μη φοβάστε τίποτα. Να εκφράζεστε ελεύθερα και να αποβάλλετε τους τοξικούς ανθρώπους από το περιβάλλον σας. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζει κανείς μέσα στην ντουλάπα!

Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά, Θέατρο Ιλίσια /Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 18:00, Πέμπτη και Κυριακή στις 21:00 και Παρασκευή στις 18:30

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!