Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορούν να συνάψουν γκέι γάμους

13/10/2021
από
Ολλανδία
Ολλανδία

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας μπορούν να παντρευτούν κάποιο άτομο του ίδιου φύλου, χωρίς να χάσουν το δικαίωμά τους στον θρόνο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Mark Rutte έγραψε την Τρίτη (12 Οκτωβρίου) ότι «το υπουργικό συμβούλιο δε βλέπει ότι ένας κληρονόμος ή ο βασιλιάς θα έπρεπε να παραιτηθεί από τον θρόνο, εάν ήθελε να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου.» 

Ο Rutte απαντούσε σε ερωτήσεις του κοινοβουλίου που προέκυψαν από ένα βιβλίο με τίτλο «Amalia, Duty Calls», το οποίο υποστήριζε ότι οι παλιοί νόμοι της Ολλανδίας θα μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ομόφυλων ζευγαριών στον ολλανδικό θρόνο.

Το βιβλίο αφορά την πριγκίπισσα Amalia, την 17χρονη κληρονόμο του βασιλιά Willem-Alexander. Η βασιλική κληρονόμος δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο σχετικά με την απόφαση και λίγα είναι γνωστά για την προσωπική της ζωή.

Η Amalia είπε ότι σχεδιάζει να περάσει έναν χρόνο κενό πριν πάει στο πανεπιστήμιο. Τον Ιούνιο, έγραψε στον Rutte, ότι θέλει να παραιτηθεί από το δικαίωμά της σε εισόδημα και έξοδα προσωπικού και νοικοκυριού ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, λέγοντας ότι η αποδοχή της θα την έκανε να νιώσει «άβολα».

Πριγκίπισσα Αμαλία
Πριγκίπισσα Αμαλία, Photo: Patrick van Katwijk/WireImage

Στην Ολλανδία, ο αρραβώνας ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας ανακοινώνεται από τους γονείς του και μετά το Ολλανδικό κοινοβούλιο καλείται να δώσει την έγκρισή του στον γάμο.

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001, αλλά υποτίθεται ότι αυτό δε θα μπορούσε να ισχύει για τη βασιλική οικογένεια της χώρας, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει κληρονόμος του θρόνου.

Ωστόσο, ο Rutte δεν απάντησε οριστικά στο ερώτημα της διαδοχής στην περίπτωση γάμου ενός ομόφυλου ζευγαριού στη βασιλική οικογένεια. Έγραψε ότι «δεν ήταν κατάλληλο να προβλέψουμε τώρα μια τέτοια εξέταση της διαδοχής.»

«Αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από τα γεγονότα και τις περιστάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης, τα οποία, όπως μπορεί να φανεί εκ των υστέρων στην περίπτωση του οικογενειακού δικαίου, δεν είναι τα ίδια όπως στην περίπτωση της διαδοχής», πρόσθεσε ο Rutte.

Ο Rutte είπε ότι τα διαδικαστικά της διαδοχής εξακολουθούν να είναι «τρομακτικά περίπλοκα», προσθέτοντας: «Ας διασχίσουμε αυτή τη γέφυρα όταν φτάσουμε εκεί.» 

https://avmag.gr/147362/i-ollandia-giortazei-20-chronia-apo-ti-thespisi-tis-isotitas-ston-gamo/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!