Η τρανς βουλεύτρια που μάχεται κατά της βίας των ΛΟΑΤ+ στη Βραζιλία

07/10/2021
από

Έχοντας γράψει ιστορία ως το πρώτο τρανς άτομο στη Βραζιλία που εξελέγη εκπρόσωπος του κράτους, η Έρικα Μαλουνγκουίνιο έχει συνηθίσει στα σχόλια και τη λεκτική κακοποίηση από τον κόσμο αλλά και άλλους πολιτικούς.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις της εργασίας σε μια χώρα που κατατάσσεται σταθερά ως ένα επικίνδυνο μέρος για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, η 39χρονη είναι απερίσπαστη στην προσπάθειά της για ισότητα των τρανς ατόμων -ειδικά στον εργασιακό χώρο.

Η Μαλουνγκουίνιο πιστεύει ότι η θέσπιση μιας ποσόστωσης στις δημόσιες θέσεις εργασίας για την τρανς κοινότητα όχι μόνο θα αλλάξει την κοινή γνώμη αλλά τελικά θα μειώσει τη βία κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

«Πρέπει να κανονικοποιήσουμε την παρουσία τρανς ατόμων (στην εργασία) και στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε να μην είναι μόνο αποδέκτες δημόσιων πολιτικών, αλλά και σχεδιαστές αυτών», δήλωσε η Μαλουνγκουίνιο στο Reuters.

Εκλεγμένη στο νομοθετικό σώμα του Σάο Πάολο το 2018, η Μαλουνγκουίνιο είπε ότι δεν ήταν υποψήφια για ένα μόνο θέμα, αλλά αναγνώρισε την ανάγκη να συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+.

https://www.instagram.com/p/CUtQ3jUtM-b/

«Οι πολιτικοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να πολιτογραφήσουν τις ΛΟΑΤ+ παρουσίες στα πανεπιστήμια, τις θέσεις εργασίας και την πολιτική – και αυτό θα μειώσει τη βία», είπε. «Αυτό πιστεύω με τις ποσοστώσεις εργασίας και ο ρόλος μου είναι να μεταφέρω αυτές τις δυνατότητες στο κοινό».

Η Αργεντινή ψήφισε τον Ιούνιο νόμο που ορίζει ποσόστωση προσωπικού 1% για τα τρανς άτομα – η Ουρουγουάη το έκανε το 2018 – και η Μαλουνγκουίνιο έχει θέσει έναν στόχο μεταξύ 1% και 2% στη Βραζιλία. Εργάζεται σε ένα νομοσχέδιο που πρόκειται να το παρουσιαστεί τον Ιανουάριο.

Ένας άλλος Βραζιλιάνος βουλευτής, ο Αλεξάντρε Παντίλια, ανακοίνωσε ένα σχέδιο νόμου, που απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες να διασφαλίζουν το 3% των θέσεων εργασίας τους για τρανς άτομα.

Η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι συχνά φαινόμενα στη Βραζιλία, μια βαθιά θρησκευτική χώρα όπου τόσο η Καθολική Εκκλησία όσο και το ολοένα και πιο δημοφιλές ευαγγελικό χριστιανικό κίνημα εναντιώνονται στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Αλλά η Βραζιλία φιλοξενεί έναν αυξανόμενο πληθυσμό που υποστηρίζεται την ισότητα των ΛΟΑΤ+. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπολσονάρο, ένας αυτοαποκαλούμενος «υπερήφανος ομοφοβικός», έχει καταδικάσει επανειλημμένα τα ΛΟΑΤ+ άτομα κατά τη διάρκεια των τριών και πλέον δεκαετιών του στην πολιτική, ενώ οι αναφορές βίας κατά των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων στη Βραζιλία αυξάνονται.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!