Αυλαία για το Animasyros 2021: Ποιες ταινίες ξεχώρισαν

28/09/2021
από

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 14ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων με την τελετή λήξης να λαμβάνει χώρα στο ιστορικό θέατρο Απόλλων, στη Σύρο την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και να μεταδίδεται ζωντανά μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Ο απολογισμός μιας επιτυχημένης διοργάνωσης

Για πέντε ημέρες η πρωτεύουσα των Κυκλάδων φιλοξένησε τη μεγαλύτερη γιορτή για το animation, προβάλλοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με 180 ταινίες από 80 χώρες, σε 7 διαγωνιστικά τμήματα και 2 θεματικά αφιερώματα, ταινίες με οικολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και ταινίες ειδικά επιλεγμένες για παιδιά. Παράλληλα στο Animasyros 2021 διοργανώθηκαν 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους πέντε εργαστήρια, που αντλούσαν τη θεματική τους από τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, έγιναν περισσότερες από 25 παρουσιάσεις στο πλαίσιο της Αγοράς που προσφέρει ένα φιλόξενο χώρο για την προώθηση των νέων δημιουργών στα διεθνή στούντιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση έδωσαν το παρόν 120 φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του κόσμου ενώ τις δωρεάν διαδικτυακές προβολές και τις εργασίες της Αγοράς παρακολούθησαν περισσότεροι από 23.000 θεατές.

Η τελετή λήξης

Το 14ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έριξε αυλαία την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, σε μία πανηγυρική τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό θέατρο Απόλλων και μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της τελετής λήξης, που παρουσίασε η Διευθύντρια του Animasyros, Μαρία Ανεστοπούλου, απονεμήθηκαν και τα βραβεία του Animasyros 2021.

Το Animasyros πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζουν το Φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η απονομή των βραβείων

Βραβείο Καλύτερου/ης Εθελοντή/τριας

Φέτος απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα Βραβείο-έκπληξη, για την ψυχή του Φεστιβάλ, που δεν είναι άλλο από τους εθελοντές του. Το βραβείο της Καλύτερης Εθελόντριας απονεμήθηκε στην Αγγελική Παναγιώτου.

Βραβείο του Pitching Forum Agora Animasyros

Η Αγορά φέτος εγκαινίασε μια σημαντική συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε το Pitch Coaching Workshop, ένα 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας, που προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects στα pitch, να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τη Μαρινέτα Μακ Κρητικού, σκηνοθέτιδα και συντονίστρια της Αγοράς, την Joanna Quinn, σκηνοθέτιδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Nancy Denney Phelps, δημοσιογράφο και ιστορικό ανιμέισον, την Catherine Blanc – Maurizi, διευθύντρια παραγωγής του studio Folimage και την Hélène Friren, σκηνοθέτιδα στο studio Folimage.

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros είναι ο Nicolas Fattouh από το Λίβανο, με την ταινία “The little blue house at the beach”, ο οποίος θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα, στις αρχές του 2022, στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις. Η κριτική επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η ταινία άγγιξε την κριτική επιτροπή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Η ιστορία για τις οικογένειες είναι τέτοια, ώστε πολλοί μπορούν να ταυτιστούν μαζί της.Τα εικαστικά ήταν δυνατά, ειδικά η χρήση του αλατιού ως μεταφορά για το μίσος που διαβρώνει τις οικογενειακές σχέσεις από γενιά σε γενιά.”. Το βραβείο απένειμαν η Μαρινέτα Μακ Κρητικού και η Joanna Quinn, μέλη της κριτικής επιτροπής, και παρέλαβε ο ίδιος ο Nicolas.

Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU

To Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU, το οποίο έχει θεσπιστεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Animasyros, απονεμήθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην ταινία «La Prima Cosa» των Omar Al Abdul Razzak και Shira Ukrainitz. Η ταινία διακρίθηκε ανάμεσα σε οκτώ άλλες, κοινής θεματικής, για την προώθηση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου. Η κριτική επιτροπή ανέφερε πως η ταινία αφορούσε σε “ένα προσωπικό ταξίδι που γίνεται καθολικό. Η ενδιαφέρουσα ματιά ενός κλόουν, που έχει κολλήσει μεταξύ της παράλογης κατάστασής του και του δράματος της περιοχής, αποκαλύπτει μια νέα προοπτική σχετικά με αυτό το θέμα. Μια πηγή φωτός σε έναν σκοτεινό κόσμο.”. Το βραβείο απένειμε η Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Have a nice dog» του Jalal Maghout, καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή, αποτελεί “μια εξαιρετική ταινία που αιχμαλωτίζει την απώλεια της αθωότητας μετά τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, τόσο τις προσωπικές όσο και τις κοινωνικές, ξεπερνώντας τα γεγονότα της ιστορίας της, μέσω κάποιων εμπνευσμένων τεχνικών κινουμένων σχεδίων και σκηνοθετικών επιλογών.». Το βραβείο απένειμε στον Jalal ο Δημήτρης Πολιτάκης, δημοσιογράφος και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος και των Τηλεοπτικών Κατά Παραγγελία Ταινιών, συναποτελούμενης από τα μέλη Kim Noceκαι Sofia El Khyari.

Ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε η ταινία “Love, Dad” της Diana Cam Van Nguyen, η οποία, όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή, “χρησιμοποιεί με πολύ συγκινητικό τρόπο τη γλώσσα του κινηματογράφου, της τέχνης, του ημερολογίου, της επιστολογραφίας και της αυτο-εξερεύνησης, για να αφηγηθεί μια προβληματική σχέση μεταξύ ενός πατέρα και της κόρης του, θρυμματισμένης από τις κοινωνικές συμβάσεις.”. Το βραβείο παρέλαβε η Laure Goesguen, εκπρόσωπος της εταιρίας διανομής Miyu.

Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών τον πυρήνα του διαγωνιστικού τμήματος, το πρώτο βραβείο κέρδισε η ταινία «Ilzuna Fair» τουSumito Sakakibara. “Mια εκπληκτική, ποιητική και συγκλονιστικά όμορφη ταινία, ένας ελεγειακός διαλογισμός σχετικά με το πώς είναι να βρίσκεσαι ανάμεσα στη μνήμη και την εμπειρία, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ένας κινούμενος σε αργή κίνηση πίνακας φτιαγμένος από εναλλακτικά νήματα αφηγησης, όπως ο ίδιος ο χρόνος.”

Η ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία δόθηκε στην ταινία «Vanille» του Guillaume Lorin, καθώς “αμφισβητεί τα αποικιακά και εξωτικά στερεότυπα με παιχνιδιάρικο και περιπετειώδη τρόπο, επιτυγχάνοντας την απόκτηση ταυτότητας ενός σύγχρονου και εξαιρετικά υποβλητικού παραμυθιού, μέσα από τον γρήγορο ρυθμό και την αψεγάδιαστη αισθητική του”.

Bραβείο του Διαγωνιστικού -για πρώτη φορά- Τμήματος Animapride, στο οποίο φέτος συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι το Ιράν, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, κέρδισε η ταινία “Anima”, του Mahboobeh Mohammadzaki. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, η ταινία “αποτυπώνει με μεγάλη ευαισθησία και δημιουργικότητα τη διαμάχη ενός ατόμου ανάμεσα στην εξωτερική του εμφάνιση και την πραγματική του φύση. Μια φύση που συνδέει και τελικά ξεπερνά έννοιες όπως η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα και ταυτίζεται με την ελευθερία να βιώνουμε τον πραγματικό μας εαυτό.”. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Andrea Gilbert.

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Ιn Nature» της Marcel Barelli για την “πνευματώδη και προσιτή προσέγγιση σε ζητήματα σεξουαλικότητας στη φύση”, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης του περιοδικού ANTIVIRUS και μέλος της κριτικής επιτροπής, στην ταινία “I bleed” από τη Βραζιλία, που με αφορμή τα 40 χρόνια από την εμφάνιση του ιού HIV, μιλά για την καθημερινότητα και το στίγμα των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο.

To Bραβείο K.ID.S το οποίο έγινε φέτος διαγωνιστικό, απονεμήθηκε στην ταινία “Mum is pouring rain” του Hugo De Faucompret. “Μια ταινία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών. Ταυτόχρονα περνά πολύ σημαντικά μηνύματα και θίγει τη σχέση γονέων-παιδιών και πώς καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής μας”. Την καλύτερη ταινία, από τις 15 που συμμετείχαν, επέλεξαν τρεις μαθήτριες από τη Σύρο: η Βάσια Ζαφείρα, η Μαριάννα Φώσκολου και η Τερψιχόρη Βαρλά, οι οποίες πραγματοποίησαν και την απονομή του βραβείου.

Τιμητική αναφορά έγινε στο “Fly” του Carlos Gomez Mira Sagrado, μία ταινία που “ξεχωρίζει για την άρτια τεχνική animation, καθώς και ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και να μην φοβόμαστε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα στη ζωή μας”. Το βραβείο παρέλαβε ο Carlos.

Bραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος με τη συμμετοχή 14 ταινιών, που αθλοθετήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή για 6η χρονιά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, παρουσία της διευθύντριας της Hellas Film, Αθηνάς Καλκοπούλου. Το βραβείο απέσπασε η ταινία “From the Balcony” των Ιωάννα Σουλτάνη και Άρη Καπλανίδη, καθώς “απεικονίζει με πολύ δημιουργικό και δυναμικό τρόπο τη ζωή μιας γειτονιάς της εργατικής τάξης. Η ρεαλιστική και αναγνωρίσιμη πρωταγωνίστρια δεν αφήνει ποτέ τη θέση της, αλλά μπορεί να ιδωθεί από μπαλκόνια σε όλο τον κόσμο. Μια ζεστή, χιουμοριστική και δημοφιλής προσέγγιση στη δημιουργία ταινιών στην πιο αγνή της μορφή.”

Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία “Per Aspera” του Nika Lominatze. “Η χρήση του 3D σε μια προσωπική και διαισθητική αφήγηση που δίνει σάρκα και οστά στα λιγότερο επισκέψιμα μέρη της ανθρώπινης ψυχής, σε έναν ζοφερό και παράξενο κόσμο.” Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Γιάννης Σακαρίδης και τα μέλη Bruno Caetano και IlseBurkovska Jacobsen.

Το βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, τη ναυαρχίδα του Φεστιβάλ, απονεμήθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στην ταινία “Affairs Of The Art” της Joanna Quinn. “Ένα ταξίδι ζωής που έχουμε την τύχη να μοιραστούμε, μια εκπληκτική και χαρούμενη απεικόνιση ενός ελαττωματικού χαρακτήρα που μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αυτός είναι ο πραγματικός, εμμονικός, εκκεντρικός κόσμος γεμάτος χαμένες ευκαιρίες, ένας χαρακτήρας που υποφέρει για χρόνια, αλλά διαπιστώνει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνει μια νέα αρχή. Μια ταινία που μας δίνει ελπίδα.”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή.

Ειδική μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 2021 απέσπασε η ταινία “Tie” της Alexandra Ramires. “Αυτή η μνεία απευθύνεται σε μια πολύ προσωπική και γοητευτική ταινία, που διερευνά τη γλώσσα των κινουμένων σχεδίων και διευρύνει τη χρήση της φαντασίας, δημιουργώντας νέες μορφές απεικόνισης χαρακτήρων που είναι ταυτόχρονα συμβολικοί και αληθινοί. Ένα τεχνικά απαιτητικό οπτικό ποίημα που ρέει στην καρδιά και τη συνείδησή μας ως ανθρώπινων όντων.”. Το βραβείο παρέλαβε η ίδια η Joanna Quinn.

H βραδιά έκλεισε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών και την καθιερωμένη δεξίωση στην αυλή του θεάτρου Απόλλων, όπου διοργανωτές, οι συνεργάτες, οι δημιουργοί, οι εθελοντές και οι φίλοι του Φεστιβάλ έδωσαν νέο ραντεβού τον Σεπτέμβριο 2022, για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!