Μπορείς να βρεις ΛΟΑΤ+ ταινίες στην κρατική τηλεόραση;

28/09/2021

Για αρκετά χρόνια η κρατική τηλεόραση, παρά την υπόσχεσή της να παραμένει εκπαιδευτική, απέκλειε από το πρόγραμμά της εκπομπές που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Φαίνεται, όμως, πως κάτι αρχίζει να αλλάζει, αφού προγράμματα με σαφές ΛΟΑΤ+ περιεχόμενο αρχίζουν να προβάλλονται μέσα από τα κρατικά κανάλια ή την ψηφιακή της πλατφόρμα.

Για παράδειγμα αυτή την Κυριακή στις 23:40 (σ.σ. δυστυχώς, αρκετά αργά) η ΕΡΤ3 θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Ομοφοβία». Το ωριαίο αυτό ντοκιμαντέρ (παραγωγής DW 2019) αποκαλύπτει την κακοποίηση που υφίσταται η γκέι κοινότητα σε όλο τον κόσμο.

Στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2013, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ομοφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια. Στην Τυνησία, οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση τριών ετών απλώς και μόνο για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αφού συλληφθούν από την αστυνομία, υπόκεινται σε «εξέταση πρωκτού», μια ταπεινωτική διαδικασία χωρίς καμία επιστημονική αξία. Η Ουγκάντα είναι μία από τις 27 υποσαχάριες χώρες στις οποίες καταστέλλεται η ομοφυλοφιλία, με την ομοφοβία να ενθαρρύνεται ενεργά από το κράτος, και όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ψήφιση προοδευτικών νόμων δεν συνεπάγεται προοδευτικές αντιλήψεις. 700.000 Αμερικανοί, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, έχουν επισκεφτεί θεραπευτές που ισχυρίζονται ότι μπορούν να «μετατρέψουν οποιοδήποτε ομοφυλόφιλο σε ετεροφυλόφιλο».

Στο ΕRTFLIX έχετε, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την γκέι ταινία “Hidden kisses (Φιλιά στα κρυφά)” του Didier Bivel. H ταινία προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή στην ΕΡΤ3.

O 16χρονος Νατάν είναι καινούργιος στην πόλη. Σε ένα πάρτι έρχεται πολύ κοντά με τον συμμαθητή του, Λουί. Κάποιος απαθανατίζει κρυφά το στιγμιότυπο και «ανεβάζει» τη φωτογραφία στο Facebook. Έτσι ξεκινάει μια δυνατή ιστορία που αγγίζει θέματα όπως τον σχολικό εκφοβισμό, την ομοφοβία, την αποδοχή του άλλου και τον ρόλο δασκάλων και γονέων στην προαγωγή του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Στη σειρά ντοκιναντέρ του EΡΤ “Συν Γυναιξί” (διαθέσιμο κι αυτό στο ERTFLIX) αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες στην Ελλάδα, παρακολουθούμε την Άννα Κουρουπού σε μια τσυζήτηση για την ταυτότητα φύλου.

Η διευθύντρια του Red Umbrella Athens μιλά στον Γιώργο Πυρπασόπουλο για την προσωπική της διαδρομή, τις διακρίσεις που έχει αντιμετωπίσει, αλλά και τί σημαίνει να είσαι τρανς γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα. «Ένα τρανς άτομο είναι από τη φύση του επανάσταση σκέτη», λέει η ίδια. Η κάμερα την παρακολουθεί και σε στιγμές της καθημερινότητάς της, όπως με τη μητέρα της, η οποία μιλά για το πως είναι να μεγαλώνεις ένα τρανς κορίτσι κόντρα στα συντηρητικά στερεότυπα. Παράλληλα, η Άννα Κουρουπού εξομολογείται τις βαθιές σκέψεις της στη Νικόλ Αλεξανδροπούλου, η οποία βρίσκεται πίσω από τον φακό. 

Υ.Γ. Φυσικά και οι ταινίες/εκπομπές αυτές δε διαγράφουν το ομοφοβικό παρελθόν της κρατικής τηλεόρασης – όπως π.χ. τις συνεντεύξεις παπάδων/ψυχολόγων που υποστηρίζουν τις θεραπείες μεταστροφής. Σίγουρα, όμως αποτελούν ένα θετικό βήμα.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!