Δύο τρανς βουλεύτριες για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο

27/09/2021
από
Tessa Ganserer, Nyke Slawik, Γερμανία, τρανς βουλεύτριες, Πράσινοι
Tessa Ganserer, Nyke Slawik

Η Γερμανία θα υποδεχτεί για πρώτη φορά δύο τρανς βουλεύτριες μετά από τις ομοσπονδιακές εκλογές, που είδαν το κεντροαριστερό SDP να κερδίζει ελάχιστα την κεντροδεξιά CDU.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σήμερα το πρωί (27 Σεπτεμβρίου), το SPD και ο υποψήφιος καγκελάριος του Olaf Scholz κέρδισαν το 25,7 % των ψήφων.

Το CDU, το κόμμα της Angela Merkel, κέρδισε μόλις το 24,1 % με τον υποψήφιο Armin Laschet.

Το Πράσινο Κόμμα της Γερμανίας είχε το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνική δημοσκόπηση, 14,8%, ενώ ο Scholz πιστεύει ότι έχει εντολή για συνασπισμό με τους Πράσινους και φιλελεύθερους πολιτικούς, κάτι που θα έθετε τέλος στα 16 χρόνια της κεντροδεξιάς διακυβέρνησης.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά τα δεδομένα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Για πρώτη φορά δύο τρανς άτομα εκλέχθηκαν για να αναλάβουν με τη βουλευτική τους ιδιότητα τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για τις βουλεύτριες των Πράσινων εξελέγησαν στη Bundestag, Tessa Ganserer και Nyke Slawik.


Η 44χρονη Ganserer, η οποία ήταν μέλος του κοινοβουλίου στη Βόρεια Νυρεμβέργη από το 2013, έκανε δημόσια coming out ως τρανς γυναίκα το 2019. Έγινε το πρώτο τρανς άτομο τότε, που κάθισε σε περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο στη Γερμανία, και αυτές είναι η πρώτες της εκλογές μετά από το coming out της.

Όταν έκανε coming out, η Ganserer χρησιμοποίησε τη δική της εμπειρία φυλομετάβασης για να δηλώσει την ανάγκη της Γερμανίας να ενημερώσει το Transsexual Act του 1980, το οποίο ενέχει μια περίπλοκη διαδικασία για τα τρανς άτομα που θέλουν να διορθώσουν νομικά το όνομα τους και την ταυτότητα φύλου τους

Τότε είχε πει: «Η ταυτότητα φύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα… στο μέλλον θα πρέπει να είναι δυνατό για ένα άτομο να υποβάλει μία αίτηση για να διορθώσει την ταυτότητα φύλου, που έχει καταγραφεί κατά τη γέννησή του.»

Σήμερα, έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ψηφοφόροι. Είμαι ακόμα συγκλονισμένη, αλλά πραγματικά ανυπομονώ για τη νέα μου δουλειά στο Βερολίνο! Τα συγχαρητήριά μου επίσης Nyke Slawik. #QueerRepresentationMatters.» 

Για τη Nyke Slawik, η οποία είναι μόλις 27 ετών, θα είναι η πρώτη της θητεία ως βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια του Λεβερκούζεν, στην Κολωνία IV.

Σύμφωνα με το Queer.de, η Slawik έλαβε μέρος στις φετινές εκλογές με την ελπίδα να δώσει τη φωνή στους νέους στη Bundestag και είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη θέση της για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την αύξηση της διαφορετικότητας στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ως τρανς νομοθέτης.

Ανεβάζοντας μια συναισθηματική φωτογραφία που της προσφέρουν ένα μπουκέτο λουλούδια, έγραψε στο Instagram: «Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά με αυτό το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα θα είμαι μέλος της επόμενης Bundestag. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και που ψήφισαν το κόμμα των Πρασίνων σήμερα.»

Μετά τις εκλογές της Κυριακής (26 Σεπτεμβρίου), η Angela Merkel θα παραμείνει ως καγκελάριος μέχρι να σχηματιστεί ο νέος συνασπισμός. Σύμφωνα με το BBC, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!