Η ιστορία της ιατρικής είναι συναρπαστική. Ποιος θα φανταζόταν ότι μια ουσία που προέκυψε μέσα από τη μελέτη μιας σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης πριν από 200 χρόνια, θα γινόταν διάσημη θεραπεία αισθητικής κοσμητολογίας αλλά και σημαντικό φάρμακο για πολλές ασθένειες.

Το botox είναι σήμερα ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αισθητική αλλά και στη γενική ιατρική. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Plastic Surgery Statistics Report της American Society of Plastic Surgeons», το botox ήταν το 2019 στην κορυφή των προτιμήσεων των Αμερικανών στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών, με 7,7 εκατομμύρια ενέσεις, σε μια αύξηση 878% από το 2000! Μάλιστα η πρωτιά του botox δεν αφορά μόνο σε όλες τις ταυτότητες φύλου, όπως επίσης και σε όλες τις ηλικίες.

Η βοτουλινική τοξίνη Α, η οποία παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum, με την εμπορική ονομασία botox ή dysport, είναι η ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση των δυναμικών, όπως ονομάζονται, ρυτίδων του προσώπου. Των ρυτίδων, δηλαδή, που δημιουργούνται από την έκφραση και την κίνηση των μυών του προσώπου.

Το botox δε «γεμίζει» τις ρυτίδες, όπως κάνουν για παράδειγμα τα fillers, αλλά λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο: Μπλοκάρει νεύρα και μύες κάνοντας τα να χαλαρώσουν. Τα σημεία που συνήθως επιλέγονται για εφαρμογές botox είναι το μέτωπο, η περιοχή του μεσόφρυου, καθώς κι εκείνη γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) και τη μύτη (bunny lines).

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί για ανόρθωση φρυδιού. Οι ενέσεις botox δεν αποτελούν λύση μόνο για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Η ουσία είχε χρησιμοποιηθεί πολύ νωρίτερα σε δύσκολες ιατρικές καταστάσεις, όπως η αυχενική δυστονία και η ανεξέλεγκτη συστροφή των βλεφάρων, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, της χρόνιας ημικρανίας και του ελέγχου της ουροδόχου κύστης Η εφαρμογή του botox δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά από τον χρόνο σας, γι΄ αυτό και έχει κερδίζει επάξια τον τίτλο της «the lunchbreak procedure».

Η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη, καθώς το υλικό εγχέεται με πολύ λεπτές βελόνες, ωστόσο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει για μεγαλύτερη άνεση την εφαρμογή πάγου ή αναισθητικής κρέμας στην περιοχή. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται 1 έως 2 ημέρες μετά τη διαδικασία, ενώ η διάρκειά τους κυμαίνεται, περίπου από 3-4 μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας προσέχοντας να μην τρίψετε το σημείο που έγινε η εφαρμογή, για να μη μεταφερθεί η τοξίνη σε άλλο σημείο του προσώπου. Το botox αποτελεί λεπτή και τεχνικά ευαίσθητη διαδικασία, που χρειάζεται τη γνώση και την εμπειρία του ειδικού γιατρού, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την ανατομία του προσώπου, καθώς και τον τρόπο που θα χειριστεί κάθε ενέσιμο προϊόν, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε προσώπου.

Κι επειδή το botox είναι μια θεραπεία και όχι αντιρυτιδική πανάκεια, πρέπει να υπάρχουν και ρεαλιστικές προσδοκίες. 1) Μπορεί το botox να επηρεάσει την έκφραση του προσώπου μου; Ο εκπαιδευμένος γιατρός, ο οποίος έχει εμπειρία στις ενέσεις botox θα φροντίσει να μην διαταραχθεί η ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των μυών του προσώπου, η οποία μπορεί να επηρεάσει την έκφραση του προσώπου. 2.Είναι ασφαλές το botox; Η Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS) και η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών έχουν εγκρίνει το botox ως απολύτως ασφαλές για τη θεραπεία των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.

επιστημονική ομάδα facemed