Ίσως η Κούβα να είναι πολύ κοντά στη νομιμοποίηση των γκέι γάμων

16/09/2021
από

Η Κούβα δημοσίευσε την Τετάρτη ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον νέο οικογενειακό κώδικα που ανοίγει την πόρτα στους γκέι γάμους.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με χαρά από τους ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό ορίζει τον γάμο ως την «συναινετική ένωση δύο ατόμων» χωρίς να προσδιορίζει το φύλο, σε αντίθεση με τον τρέχοντα ορισμό, που αναφέρεται σε «ένωση άνδρας και γυναίκας».

To νομοσχέδιο, ωστόσο, πρέπει να περάσει από διαδικασίες συζητήσεων και στη συνέχεια να τροποποιηθεί, ώστε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των πολιτών πριν από το δημοψήφισμα.

Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η αρμόδια επιτροπή θα μπορούσε να υποχωρήσει υπό την πίεση των θρησκευτικών και ακροδεξιών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να έχει ορίσει δημοψήφισμα για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το σχέδιο για τον οικογενειακό κώδικα είναι το μόνο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να ελπίζει», δήλωσε ο Maykel Gonzalez Vivero, διευθυντής του Tremenda Nota, ενός ψηφιακού περιοδικού που εστιάζει στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

«Χρειάστηκε πολύς χρόνος και δεν υπήρχε διαφάνεια στην ατέλειωτη διαδικασία του για σχεδόν 15 χρόνια. Αλλά τώρα είναι εδώ».

Η Κούβα, η οποία έστελνε τους ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδα εργασίας στα πρώτα χρόνια μετά την αριστερή της επανάσταση το 1959, σημείωσε σημαντική πρόοδο στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στη δεκαετία του 2000 και του 2010.

Το νησιωτικό έθνος εισήγαγε το δικαίωμα για δωρεάν χειρουργική επέμβαση επαναπροδιορισμού φύλου, απαγόρευσε τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άρχισε να πραγματοποιεί ετήσιες πορείες υπέρ της διαφορετικότητας.

Πολλά μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας λένε, ωστόσο, ότι έχουν απογοητευτεί με τον αργό ρυθμό εξέλιξης, ενώ  λλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν προχωρήσει αρκετά.




Δες και αυτό!