Καθηγήτρια κερδίζει ξανά τη δουλειά της μετά από ιστορική νίκη

15/09/2021
από

Η δρ. Rachel Tudor δίνει μάχη εδώ και μια δεκαετία από τότε που απολύθηκε λόγω «θρησκευτικών πεποιθήσεων.» Σήμερα, είναι η πρώτη καθηγήτρια ιθαγενής της Αμερικής στην ιστορία του τμήματος της.

δρ. Rachel Tudor
δρ. Rachel Tudor

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε το Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα να επαναπροσλάβει τη δρ. Rachel Tudor, μια καθηγήτρια που απολύθηκε το 2011, όταν ένας υπεύθυνος της διοίκησης του Πανεπιστημίου είπε ότι η τρανς ταυτότητά της είναι ένας «τρόπος ζωής» που προσέβαλε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Το πανεπιστήμιο «ήθελε ανθρώπους σαν τη δρ. Tudor να φοβούνται και να φεύγουν», ανέφερε μια δήλωση που της αποδίδεται. «Αντί να φύγει, αντί να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό – υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δίδασκε ποτέ στην Οκλαχόμα – πάλεψε για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των κοινοτήτων των ιθαγενών και των ΛΟΑΤΚΙ+ στις οποίες ανήκει.»

Η Tudor ξεκίνησε να εργάζεται για το Southeastern το 2004, ως επίκουρη καθηγήτρια, πριν από τη φυλομετάβασή της. Προχώρησε σε διαδικασία φυλομετάβασης το 2007 και είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από ένα ανώνυμο άτομο που εργαζόταν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Η γυναίκα που της τηλεφώνησε είπε ότι ο αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών υποθέσεων, Douglas McMillan, ρωτούσε αν θα μπορούσε να απολύσει την Tudor, επειδή ο «τρανς τρόπος ζωής» προσέβαλε τον ίδιο ως θρησκευόμενο άτομο.

Η αδελφή του McMillan, Jane McMillan, η οποία επίσης εργαζόταν στο πανεπιστήμιο, μίλησε με την Tudor και της είπε να «πάρει ασφαλιστικά μέτρα». Η Jane McMillan είπε ότι ο αδελφός της πίστευε ότι οι τρανς άνθρωποι ήταν «σοβαρό αδίκημα για τις [θρησκευτικές] ευαισθησίες του», σύμφωνα με τη μήνυση.

Μια επιτροπή συνέστησε την Tudor για θητεία το 2009, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Η αιτιολογία ήταν ότι ένας αντίστοιχα καταρτισμένος -cis άνδρας- υποψήφιος έχει ήδη εγκριθεί για τη θέση. Ρώτησε, γιατί απορρίφθηκε η αίτησή της, αλλά ο McMillan και ένας άλλος κοσμήτορας δεν της απάντησε το γιατί.

Η τραγική ειρωνία είναι ότι αφού την απέκλεισαν, τον επόμενο χρόνο, το πανεπιστήμιο την απέλυσε, επειδή δεν είχε κάνει τη θητεία της ως διδάσκουσα.

Πίστευε ότι της αρνήθηκαν τη θητεία λόγω της τρανς ταυτότητά της, οπότε έκανε καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας (DOE) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ). Ο Υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε μήνυση στο σχολείο το 2015, και η Tudor συμμετείχε στην αγωγή, υποστηρίζοντας διακρίσεις λόγω φύλου, καθώς και εχθρικό εργασιακό περιβάλλον.

Το 2017, μια κριτική επιτροπή συμφώνησε με την Tudor και της απένειμε αποζημίωση άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, χρόνια πριν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι η απαγόρευση του Τίτλου VII στις διακρίσεις λόγω φύλου περιλαμβάνει διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας.

«Αυτή είναι η πρώτη από αυτές τις υποθέσεις του Τίτλου VII πολιτικών δικαιωμάτων για ένα τρανς άτομο που βασίζεται σε διακρίσεις λόγω φύλου και πηγαίνει σε ορκωτό δικαστήριο», δήλωσε μία από τους δικηγόρους της, Brittany Novotny, αφού κέρδισε τη δίκη της το 2017. «Είναι αρκετά συναρπαστική μέρα και μια αρκετά μεγάλη στιγμή.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!